MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μητρικό Γάλα - Το απόλυτο Superfood

Το μητρικό γάλα είναι τελικά το απόλυτο superfood! Κι αυτό γιατί τα έχει όλα: είναι ένα κανονικότατο πλήρες γεύμα (σαν να προσφέρεις ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο μαζί!), καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες του μωρού, ενώ η σύστασή του προσαρμόζεται συνέχεια, ακολουθώντας την εντατική ανάπτυξη του μικρού σου! Και το κυριότερο; Αυτό το superfood φτιάχνεται από εσένα!

3 λεπτά ανάγνωση

Το εντυπωσιακό με το μητρικό γάλα είναι ότι έχει την ιδιότητα να προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο στην ανάπτυξη του μωρού σου και αυτό γίνεται από τη στιγμή της γέννησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι γυναίκες που γεννούν νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, παράγουν γάλα πλούσιο σε λιπαρά οξέα για να καλύπτουν τις σημαντικές ανάγκες ωρίμανσης του εγκεφάλου των μωρών του που γεννιούνται πρόωρα.

Τα τρία στάδια του μητρικού γάλακτος που πρέπει να γνωρίζεις:

 • Πρώτες μέρες. Πρωτόγαλα:

Από το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η μητέρα παράγει ένα κιτρινωπό, παχύρρευστο και εύπεπτο γάλα, που αποτελεί εκλεκτή τροφή για το νεογνό, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντισώματα. Το γάλα αυτό βοηθάει επίσης το μωρό σου να αποβάλει τα πρώτα κόπρανα (ή μηκώνιο). Αν και το πρωτόγαλα παράγεται σε μικρή ποσότητα (από 20 έως 40 ml ανά θηλασμό), μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του νεογέννητου. Κι επειδή όπως είπαμε είναι η ιδανική τροφή, ξεκίνα το θηλασμό όσο πιο σύντομα μπορείς!

 • 3η - 14η ημέρα. Μεταβατικό γάλα:

Σταδιακά, το πρωτόγαλα αντικαθίσταται από το λεγόμενο «μεταβατικό γάλα». Πρόκειται για μια ρευστή σε πορτοκαλί απόχρωση έκκριση, η οποία περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες και περισσότερη λακτόζη (ζάχαρη), λιπίδια και ασβέστιο. Η διαδικασία παραγωγής αυτού του γάλακτος, δημιουργεί μία αίσθηση ζέστης στο στήθος ή ακόμα και αναβρασμό. Μην ξεχνάς ότι όσο πιο πολύ θηλάζεις, τόσο περισσότερο γάλα παράγεις.

 • Τέλος της 2ης εβδομάδας. Ώριμο γάλα:

Τώρα είναι που το μητρικό γάλα γίνεται «ώριμο». Γίνεται λευκό και ελαφρώς διάφανο και περιέχει νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (κατά 90% λακτόζη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου), λιπίδια (ανάμεσά τους απαραίτητα λιπαρά οξέα), μεταλλικά άλατα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, καθώς και βιταμίνες όλων των ομάδων. Ο γυναικολόγος σου μπορεί να σου συστήσει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  και βιταμίνης K για μετά τον τοκετό, για να σε ενδυναμώσει και να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.

Ένα πλήρες γεύμα «όλα σε ένα»

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, είναι όμως αληθινό.

Το μητρικό γάλα αλλάζει σύσταση κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην αρχή το γάλα είναι υδαρό για να ικανοποιήσει τη δίψα του μωρού σου. Στη συνέχεια, η ποσότητα των λιπαρών και της ενέργειας αυξάνει σταδιακά για να φτάσει στο μέγιστο σημείο κατά το τέλος του γεύματος ώστε να χορτάσει επαρκώς το μωρό σου.

Το μητρικό γάλα αλλάζει ανάλογα με το κλίμα.

Σε υψηλές θερμοκρασίες, και γενικά ζεστό καιρό, η μητέρα παράγει περισσότερο πρωτόγαλα, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη ενυδάτωση του μωρού της. Δεν είναι τέλειο;!

Το μητρικό γάλα αλλάζει ανάλογα με το φύλλο του παιδιού.

Αν το μωρό σου είναι αγόρι, το γάλα σου περιέχει 25% περισσότερη ενέργεια από ότι αν το μωρό σου είναι κορίτσι.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.