MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

10 συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων για την απόκτηση ενός μωρού

Ο υπολογισμός των χρημάτων που πρέπει να αποταμιεύσετε πριν κάνετε μωρό δεν είναι απλή υπόθεση. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για την εξοικονόμηση χρημάτων για μέλλοντες γονείς που καλύπτουν μια σειρά θεμάτων, από την κατάρτιση ενός οικογενειακού προϋπολογισμού μέχρι την αγορά των απολύτως απαραίτητων για το μωρό, και ξεκινήστε τον οικονομικό προγραμματισμό για την απόκτηση του μωρού σας!

5 λεπτά ανάγνωση
 • Ενημερωθείτε για τα επιδόματα που δικαιούστε 

  Υποβάλετε αίτηση για τυχόν επιδόματα που μπορεί να δικαιούστε στον τόπο κατοικίας σας. Μπορεί να δικαιούστε κάποιο εφάπαξ επίδομα που καταβάλλεται με τη γέννηση του μωρού, κάποια εβδομαδιαία ή μηνιαία ενίσχυση, ή κουπόνια τροφίμων ή φύλαξης. Όλα αυτά μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, αν σκοπεύετε να αποκτήσετε μωρό ενώ τα οικονομικά σας περιθώρια είναι στενά. Επισκεφτείτε τους ιστότοπους των αρμόδιων κρατικών φορέων για να δείτε αν καλύπτετε τις προϋποθέσεις, καθώς η καταβολή των επιδομάτων μπορεί να εξαρτάται από το καθεστώς απασχόλησής σας, το οικογενειακό σας εισόδημα, ή τον αριθμό και την ηλικία των παιδιών σας.
 • Ξεκινήστε να καταρτίζετε έναν οικογενειακό προϋπολογισμό

  Οι εφαρμογές οικονομικής διαχείρισης είναι εξαιρετικές λύσεις για την παρακολούθηση των εσόδων και των εξόδων σας. Μια καλή μέθοδος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού σας είναι να ακολουθήσετε τον κανόνα 50/30/20, δηλ. το 50% του προϋπολογισμού σας θα πρέπει να αφορά τα απαραίτητα έξοδά σας, π.χ. ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο, λογαριασμοί και τρόφιμα, το 30% θα αφορά άλλες δαπάνες και το 20% θα είναι το ποσό που θα αποταμιεύετε. Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να αποταμιεύσετε το απαραίτητο ποσό, σκεφτείτε ποιες περιττές δαπάνες θα μπορούσατε να περιορίσετε.
 • Αποταμιεύστε χρήματα για το μωρό σας 

  Εξετάστε το ενδεχόμενο να ανοίξετε έναν λογαριασμό αποταμίευσης όταν γεννηθεί το μωρό σας, καθώς μπορεί να δικαιούστε φοροαπαλλαγή για τα αποταμιευόμενα ποσά. Μια καλή ιδέα θα ήταν να ενεργοποιήσετε μια εντολή πληρωμής, ώστε να κατατίθενται χρήματα στον λογαριασμό του παιδιού κάθε μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποταμιεύετε πιο εύκολα χρήματα και θα απολαμβάνετε τη σιγουριά που προσφέρει η γνώση ότι εξασφαλίζετε το μέλλον του μωρού σας. Είτε αποταμιεύετε χρήματα για την αγορά εξοπλισμού για το μωρό είτε για τις σπουδές του, αξίζει τον κόπο να κάνετε μια ενδελεχή έρευνα για τα καλύτερα επιτόκια, ώστε να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή απόδοση των χρημάτων σας. 
 • Είναι τα οικονομικά σας περιθώρια στενά για τις αγορές που θα χρειαστεί να κάνετε για το μωρό σας; 

  Δημιουργήστε μια λίστα με τα απαραίτητα για το μωρό και προσπαθήστε να αγοράσετε μόνο όσα πραγματικά χρειάζεστε, όπως π.χ. καθισματάκι για το αυτοκίνητο, καρότσι, πάνες, μερικά φορμάκια, ζακέτες και μια κουβερτούλα. Αν πρόκειται να κάνετε baby shower, μπορείτε πάντα να ανοίξετε μια λίστα δώρων και να ζητήσετε από τους καλεσμένους σας να συνεισφέρουν στην αγορά των πιο ακριβών προϊόντων. Δεν είστε σίγουρη αν θα χρειαστείτε κάτι; Ρωτήστε φίλους και συγγενείς που έχουν εμπειρία στο θέμα. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχει νόημα να αγοράσετε πολλά ρούχα και αξεσουάρ θηλασμού ή εξοπλισμό για το τάισμα με μπιμπερό μέχρι να δείτε πώς θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο θέμα. Ίσως έχουν να σας δώσουν και άλλες συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων. 
 • Αναζητήστε δωρεάν παροχές

  Ρωτήστε τους φίλους και τους συγγενείς σας αν μπορούν να σας δώσουν μεταχειρισμένα ρούχα και αντικείμενα. Μπορεί να τους αρέσει η ιδέα να ξεφορτωθούν μερικά από αυτά. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζείτε και το σύστημα ασφάλισης και υγείας, μπορεί να δικαιούστε ένα δωρεάν πακέτο με απαραίτητα είδη για το μωρό! Η Φινλανδία μοιράζει τέτοια πακέτα στις νέες μαμάδες από το 1930 και τώρα αρχίζουν να εφαρμόζουν το ίδιο και άλλες χώρες. Ρωτήστε τους αρμόδιους κρατικούς ή ασφαλιστικούς φορείς, αν παρέχουν κάτι παρόμοιο. 
 • Αναζητήστε μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών στην περιοχή σας

  Μάθετε αν υπάρχει κάποια βιβλιοθήκη παιχνιδιών στην περιοχή σας. Με μια μικρή συνδρομή, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε εκατοντάδες παιχνίδια και βιβλία για το μωρό σας. Έτσι, θα εξοικονομήσετε χρήματα και, ταυτόχρονα, θα απολαύσετε ατελείωτες ώρες διασκέδασης.  
 • Αγοράστε μεταχειρισμένα απαραίτητα είδη για το μωρό

  Ρίξτε μια ματιά στις τοπικές ομάδες Facebook και στους ιστότοπους μεταχειρισμένων ειδών για απαραίτητα είδη για το μωρό. Δεν είναι καθόλου απίθανο να βρείτε προσφορές για ακριβά είδη σε εξαιρετική κατάσταση και καταπληκτική τιμή. Είναι σαν το κυνήγι θησαυρού...
 • Δοκιμάστε τις πάνες πολλών χρήσεων

  Είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον και την τσέπη σας. Με βάση τις εκτιμήσεις, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 2 ευρώ την ημέρα (ανάλογα με τις αλλαγές πάνας) χρησιμοποιώντας πλενόμενες υφασμάτινες πάνες αντί για τις συνηθισμένες πάνες μίας χρήσης. Αν κάνετε τον υπολογισμό, θα δείτε ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε έως 600 ευρώ τον χρόνο! Μπορεί το αρχικό κόστος αγοράς να είναι λίγο μεγαλύτερο, ανάλογα με το είδος της υφασμάτινης πάνας που θα επιλέξετε, αλλά θα κάνετε εύκολα απόσβεση μέχρι το δεύτερο έτος και, οπωσδήποτε, όταν θα έρθει η ώρα του δεύτερου μωρού. 
 • Κάντε μαζικές αγορές

  Οι υφασμάτινες πάνες δεν είναι η καλύτερη λύση για όλους και, αν σκεφτεί κανείς όλες τις άλλες υποχρεώσεις που έχετε ως γονιός, είναι απόλυτα θεμιτό. Μπορείτε πάντα να κάνετε μαζικές αγορές ή να εγγραφείτε σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία για τις τακτικές αγορές προϊόντων όπως οι πάνες μίας χρήσης. Απλά θυμηθείτε ότι το μωρό σας μεγαλώνει συνεχώς, οπότε θα πρέπει να προσαρμόζετε το είδος και το μέγεθος της πάνας κάθε φορά. 
 • Θηλάστε, αν μπορείτε! 

  Ο θηλασμός αποτελεί την ιδανική διατροφική επιλογή για τα μωρά. Για την ακρίβεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες τουλάχιστον. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και την πλέον οικονομική λύση σίτισης του μωρού.
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.