MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Add this post to favorites

Τα συναισθήματα μιας νέας μαμάς και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Η απόκτηση ενός μωρού, ειδικά όταν γίνεται κανείς γονιός για πρώτη φορά, δημιουργεί μια πληθώρα αρνητικών και θετικών συναισθημάτων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε 10 συναισθήματα που μπορεί να βιώσετε μετά τον τοκετό. Δεν είστε η μόνη. Αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσικά και εξαιρετικά συνηθισμένα μεταξύ των νέων μαμάδων.

4 λεπτά ανάγνωση Μάιος 26, 2021
 • Νιώθετε μοναξιά; 

  Οι συζητήσεις με άλλους νέους γονείς μπορούν να σας καθησυχάσουν και να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Μπορείτε, επίσης, να συμμετάσχετε σε τοπικές ομάδες για μαμάδες και μωρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και μην ξεχνάτε τους παλιούς σας φίλους. Εξακολουθούν να είναι στο πλευρό σας και πρόθυμοι να σας βοηθήσουν. Αντί να παραμένετε συνεχώς κλεισμένη στο σπίτι (αν και είναι απόλυτα θεμιτό να βαριέστε), συναντήστε μια φίλη σας για έναν καφέ ή μια βόλτα στο πάρκο. Αν νιώθετε μοναξιά και αναζητάτε ικανοποιητικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας, διαβάστε τη λίστα μας. 
 • Νιώθετε στρεσαρισμένη;

  Αν δυσκολεύεστε να προλάβετε τις δουλειές του σπιτιού ή δεν έχετε βγάλει τον σκύλο βόλτα εδώ και μέρες, μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια από φίλους και συγγενείς. Θα χαρούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το άγχος και, ταυτόχρονα, θα μπορέσετε να βγάλετε από τη λίστα σας μερικές εκκρεμότητες.
 • Νιώθετε πελαγωμένη;

  Αν νιώθετε πελαγωμένη ως νέα μαμά, δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Μόλις γίνατε γονιός για πρώτη φορά και αυτή δεν παύει να είναι μια τεράστια αλλαγή στη ζωή σας. Οι συνεχείς ανάγκες ενός νεογέννητου μωρού αποτελούν τεράστιο σοκ και θα χρειαστείτε κάποιο διάστημα για να προσαρμοστείτε σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Δείξτε κατανόηση στον εαυτό σας.
 • Νιώθετε εξαντλημένη;

  Ναι, όλοι ξέρουμε ότι οι νέες μαμάδες θα πρέπει να κοιμούνται όποτε κοιμάται το μωρό τους. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την ενέργειά σας και να αντιμετωπίσετε την εξάντληση που νιώθετε ως νέα μαμά. Μην ξεχνάτε να φάτε. Τα γεύματά σας θα πρέπει να είναι απλά και θρεπτικά.   
 • Νιώθετε ενοχές;

  Αν δεν αισθάνεστε ευτυχισμένη κάθε ώρα της ημέρας ως νέα μαμά, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Θα νιώσετε μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων, ορισμένα από τα οποία θα είναι αρνητικά, όπως οι ενοχές. Αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα και συζητήστε γι’ αυτά. Και ποτέ μην συγκρίνετε τις ικανότητές σας με αυτές άλλων νέων μαμάδων. Θα καταλήξετε να αισθάνεστε ενοχές, θεωρώντας ότι δεν είστε αρκετά ικανή. Δεν είναι αλήθεια! Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και τη διαίσθησή σας. Μόνο εσείς γνωρίζετε τι είναι καλύτερο για το μωρό σας. Για συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ενοχές, διαβάστε τη σχετική λίστα μας.
 • Νιώθετε ότι έχετε χάσει τον εαυτό σας; 

  Είστε γυναίκα, φίλη, σύντροφος και τώρα θα πρέπει να προσθέσετε τον ρόλο της μαμάς σε αυτή τη λίστα. Η κρίση ταυτότητας είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο στις νέες μαμάδες. Θα πρέπει, όμως, να θυμάστε ότι δεν αποτελεί ένδειξη εγωιστικής συμπεριφοράς, αν ορισμένες φορές έχετε την ανάγκη να δώσετε προτεραιότητα στις ανάγκες σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας. Κάντε λίγη γυμναστική, απολαύστε ένα μπάνιο ή συναντηθείτε με φίλους. Θα νιώσετε ανανεωμένη και πιο δυνατή.
 • Νιώθετε θλίψη;

  Κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες νιώθουν μελαγχολία (baby blues). Μπορεί να νιώθετε ευσυγκίνητη, αγχωμένη ή ευέξαπτη. Τα συναισθήματα αυτά προκαλούνται από τις ορμονικές και χημικές μεταβολές που συντελούνται στο σώμα σας μετά τον τοκετό (και μην ξεχνάτε φυσικά ότι η ταυτόχρονη έλλειψη ύπνου δεν βοηθάει). Όλα αυτά τα συμπτώματα θλίψης είναι φυσιολογικά και σταδιακά θα υποχωρήσουν, καθώς θα σταθεροποιούνται οι ορμόνες σας. Μην υποφέρετε μόνη. Μιλήστε στον σύντροφό σας, στους φίλους και στην οικογένειά σας. Και, αν ανησυχείτε, μιλήστε στον γιατρό σας.
 • Νιώθετε μπερδεμένη;

  Φίλοι, συγγενείς, ακόμα και άνθρωποι που δεν γνωρίζετε και συναντάτε τυχαία στον δρόμο, θα προσπαθήσουν να σας δώσουν συμβουλές που δεν έχετε ζητήσει. Ναι, ο καθένας έχει την άποψή του και θεωρεί επιβεβλημένο να σας την εκφράσει. Δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, να νιώθετε μπερδεμένη και ανασφαλείς για τις αποφάσεις σας. Οι συμβουλές αυτές μπορεί να είναι καλοπροαίρετες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις αγνοήσετε! Αν χρειάζεστε βοήθεια για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ερωτήσεων για τον θηλασμό, διαβάστε τις σύντομες απαντήσεις που θα βρείτε εδώ. Προτείνουμε να εμπιστεύεστε τους ειδικούς. Γι’ αυτό, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
 • Νιώθετε αποτυχημένη;

  Πρέπει να το παραδεχτούμε. Κανείς δεν μπορεί να προετοιμαστεί για το τι συνεπάγεται ο ρόλος του γονιού στην πραγματικότητα. Αυτό, ωστόσο, δεν μας εμποδίζει να κάνουμε σχέδια στην πορεία της εγκυμοσύνης και να φανταζόμαστε μια ιδανική οικογενειακή ζωή. Τώρα που όλα αυτά τα σχέδια έχουν κάνει φτερά, μπορεί να νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο ή ακόμα και ότι έχετε εξαπατηθεί και αποτύχει ως μητέρα. Ο ρόλος του γονιού είναι δύσκολος και δεν μπορείτε να προετοιμαστείτε γι’ αυτόν. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να αφήσετε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά.  
 • Νιώθετε χαρούμενη;

  Και δικαίως! Είναι γεγονός ότι η άνευ όρων αγάπη που νιώθετε για το νεογέννητο μωρό σας είναι καταπληκτικό συναίσθημα. Απολαύστε την ευτυχία που νιώθετε ως νέα μαμά. Η απόκτηση ενός μωρού είναι ένα υπέροχο γεγονός. Απολαύστε, λοιπόν, κάθε τρελή, δύσκολη και εξαντλητική στιγμή αυτής της εμπειρίας!