Συμβουλές αυτοπεποίθησης για το σώμα μετά τον τοκετό
Ο ερχομός ενός μωρού συνοδεύεται από μεγάλες αλλαγές. Μία από τις μεγαλύτερες ίσως είναι οι τεράστιες μεταμορφώσεις που περνάει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά από αυτήν. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι βραχυχρόνιες, ενώ άλλες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το σώμα σας μετά τον τοκετό δεν θα γίνει ποτέ ακριβώς όπως ήταν πριν μείνετε έγκυος. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο και ισχύει για όλους: το σώμα σας κατάφερε κάτι σπουδαίο, κυοφορώντας και φέρνοντας στον κόσμο το μωρό σας. Σίγουρα μπορείτε να νιώθετε περήφανη για αυτό! Μάθετε περισσότερα για τις αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε στο σώμα σας μετά τον τοκετό και τι μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, με τον πρακτικό οδηγό μας.
Κατανόηση των αλλαγών στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε απροετοίμαστη ή συναισθηματικά φορτισμένη με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν κάνετε ένα μωρό. Ορισμένες αλλαγές, όπως οι ραγάδες ή το επιπλέον βάρος, μπορεί να ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες, όπως το πρήξιμο, οι μώλωπες και η ευαισθησία, δημιουργήθηκαν από την εμπειρία του τοκετού. Και άλλες, όπως το πρήξιμο του στήθους από το γάλα, είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών που γίνονται στο σώμα σας μετά την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Αν ανησυχείτε ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με το σώμα σας μετά τον τοκετό, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για συμβουλές. Ορισμένες φορές, όταν κατανοούμε γιατί συμβαίνει κάτι στο σώμα μας, μπορούμε να το αποδεχτούμε και να προσαρμοστούμε σε αυτό ευκολότερα.
Ανάρρωση κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό
Τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά τον τοκετό, συντελούνται πολλές και σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό σας. Το σώμα σας πέρασε πολλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τώρα προσαρμόζεται ξανά. Μετά τον τοκετό, όπως και αν έγινε αυτός, μπορεί να έχετε πόνους και να νιώθετε καταπονημένη. Ίσως νιώθετε συσπάσεις καθώς η μήτρα σας επανέρχεται στο προηγούμενο μέγεθός της, ενώ πολλές μαμάδες παθαίνουν διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών (diastasis recti). Θα έχετε επίσης κολπική αιμορραγία (λόχια), ενώ άλλα συνηθισμένα προβλήματα είναι οι αιμορροΐδες και η αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους. Το στήθος σας μπορεί να αλλάξει σε μέγεθος και εμφάνιση, ενώ μπορεί να ξεκινήσετε να χάνετε φυσικά κάποιο από το επιπλέον βάρος που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά αν θηλάζετε. Σύμφωνα με μελέτες, ο θηλασμός μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Οι θηλάζουσες μαμάδες χρειάζονται περίπου 400 με 500 επιπλέον θερμίδες ημερησίως, κάποιες από τις οποίες προσλαμβάνονται από το αποθηκευμένο λίπος και κάποιες από το φαγητό. Το μυστικό είναι να μην αγχωθείτε. Μην βιαστείτε να χάσετε βάρος. Αντ’ αυτού, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά που θα ωφελήσουν εσάς και το μωρό σας (αν θηλάζετε). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή για θηλάζουσες μαμάδες, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας Τι να τρώτε όταν θηλάζετε. Εκτός από τις σωματικές αλλαγές, μετά τον τοκετό υπάρχει και έντονη ορμονική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή εφίδρωση, εναλλαγές διάθεσης και απώλεια μαλλιών. Να θυμάστε ότι το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Πολλές από αυτές τις αρχικές αλλαγές θα τις νιώθετε λιγότερο έντονες και πιο διαχειρίσιμες μέσα σε περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Φροντίστε να κάνετε όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις μετά τον τοκετό και να έχετε την κατάλληλη παρακολούθηση. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Το σώμα σας μετά τον τοκετό: 6 εβδομάδες έως 6 μήνες
Κάποιες από τις αρχικές αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να μετριάστηκαν ή να εξαφανίστηκαν μέχρι τώρα, ενώ κάποιες όχι. Άλλες μπορεί μόλις να εμφανίστηκαν. Αν θηλάζετε, ίσως η περίοδός σας αργήσει να επιστρέψει. Η ζωή του νέου γονιού μπορεί να σας κάνει να νιώθετε και να μοιάζετε κουρασμένη. Επιπλέον, μπορεί να έχετε πόνους και ενοχλήσεις από την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό ή τη φροντίδα του μωρού σας σε άβολες στάσεις. Η απώλεια βάρους μπορεί να συνεχίσει με τον θηλασμό (μόλις με πέντε ημέρες θηλασμού μπορείτε να κάψετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων που θα καταναλώνατε αν τρέχατε έναν μαραθώνιο!) και τις καθημερινές σας δραστηριότητες, αλλά οι ρυθμοί απώλειας βάρους είναι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση. Είναι επίσης αρκετά φυσιολογικό αν, σε συναισθηματικό επίπεδο, νιώθετε ότι το σώμα σας μετά τον τοκετό είναι μόνο για το μωρό. Μπορεί να μην έχετε διάθεση για σεξ ή να νιώθετε άβολα. Τα αισθήματα απογοήτευσης από ορισμένες πτυχές του σώματός σας μετά τον τοκετό είναι επίσης κάτι σύνηθες. Θυμηθείτε, όμως, ότι το σώμα σας χρειάστηκε εννιά μήνες για να δημιουργήσει ένα μωρό και ακόμα προσαρμόζεστε στον νέο ρόλο της μαμάς. Επομένως, ίσως είναι σκόπιμο να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας γύρω από το πώς θα θέλατε να φαίνεστε και να νιώθετε σε αυτό το σημείο. Αν όλα έχουν εξελιχτεί ομαλά, αισθάνεστε πιο δυνατή. Και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αρχίσετε σταδιακά να γυμνάζεστε και πάλι, πράγμα που θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε και να νιώθετε όμορφα.
Το σώμα σας μετά το μωρό: 1 έτος
Τώρα πια ίσως φαίνεστε και νιώθετε περισσότερο σαν τον «παλιό εαυτό σας», καθώς είναι λίγες οι αλλαγές που παραμένουν ή οι μόνιμες αλλαγές στο σώμα σας μετά την εγκυμοσύνη. Το βάρος σας μπορεί να μην είναι ακριβώς το ίδιο ή να κατανέμεται λίγο διαφορετικά. Αν έχετε ουλές από τον φυσιολογικό ή υποβοηθούμενο τοκετό ή την καισαρική, μπορεί να νιώθετε ακόμα κάποιο μούδιασμα ή δυσφορία. Ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό το σώμα σας μετά το μωρό να φαίνεται ή/και να έχει πολύ διαφορετική αίσθηση από τον «παλιό εαυτό σας», ανάλογα με τις αλλαγές που έχετε βιώσει ή/και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε ως νέα μαμά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο συνεχιζόμενο πρόβλημα σχετικό με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, μην το αγνοήσετε. Αναζητήστε την απαιτούμενη φροντίδα και λάβετε έγκαιρα θεραπεία για να νιώσετε καλύτερα και ενδεχομένως να αποφύγετε μελλοντικές επιπλοκές.
Πώς να νιώθετε άνετα με το σώμα σας ως νέα μαμά
Η αυτοπεποίθηση σε σχέση με το σώμα σας συσχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που σκέφτεστε. Συνεπώς, ο σεβασμός και η αποδοχή του «νέου σας εαυτού», σωματικά αλλά και συναισθηματικά, είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για να νιώσετε καλά με το σώμα σας. Σε όποιο στάδιο κι αν είστε με το σώμα σας μετά τον τοκετό, προσπαθήστε να μην κάνετε συγκρίσεις. Και αν αναρωτιέστε τι κάνουν οι διάσημες μαμάδες που βλέπετε να ανακτούν το σώμα τους λίγες εβδομάδες ή μήνες μετά τον τοκετό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συνήθως έχουν προσωπικό γυμναστή, σεφ και ολόκληρη ομάδα συνεργατών που η δουλειά τους είναι να τις κάνουν να έχουν μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Αντί να κάνετε συγκρίσεις, φροντίστε τον εαυτό σας τρώγοντας υγιεινά, ίσως παίρνοντας ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών για να συμπληρώσετε τη μεταγεννητική διατροφή σας, και βρείτε τον χρόνο να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά με το σώμα σας, είτε αυτό λέγεται γυμναστική είτε ξεκούραση ή οτιδήποτε άλλο. Δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας, κάνοντας τις απαιτούμενες εξετάσεις μετά τον τοκετό ή και τακτικές φυσιοθεραπείες, αν τις χρειάζεστε. Αν δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε στην εμπειρία της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, στη ζωή σας ως μαμά ή στις αλλαγές του σώματός σας, αναζητήστε υποστήριξη και για την ψυχική υγεία σας. Διαβάστε τη λίστα Αντιμετώπιση της μελαγχολίας μετά τον τοκετό (baby blues) για να βρείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές. Τέλος, μην ξεχνάτε να στραφείτε στους φίλους, στην οικογένειά σας και σε άλλες μαμάδες που είχαν παρόμοιες εμπειρίες για υποστήριξη. Ίσως μπορέσουν να ελαφρύνουν το φορτίο σας, ώστε να φροντίσετε τις δικές σας ανάγκες ανάγκες (ρίξτε μια ματιά στις Συμβουλές αυτοφροντίδας μετά τον τοκετό για ιδέες), ή απλά να σας ακούσουν όταν το έχετε ανάγκη.
Σχετικά άρθρα