MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Είσαι έγκυος; Δεν υπάρχει λόγος να μην απολαμβάνεις τον καφέ!

Έχετε μπει σε μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής σας, όπου η διατροφική σας συμπεριφορά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου! Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι πολλές, αλλά αρκετοί είναι και οι περιορισμοί που χρειάζεται να λάβετε υπόψιν σας...

3 λεπτά ανάγνωση

 Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα είναι σχετικά με την κατανάλωση καφέ, ειδικά εάν έχετε συνηθίσει να ξεκινάτε την ημέρα σας με το αγαπημένο σας ρόφημα ή σας δίνει την απαραίτητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν μπορείτε χωρίς αυτόν! Τα νέα είναι καλά, καθώς δε χρειάζεται να στερηθείτε την αγαπημένη σας συνήθεια.

Πόσο καφέ μπορείτε να πιείτε;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε με ασφάλεια να καταναλώσετε μέχρι 200mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 2 κούπες ζεστού στιγμιαίου καφέ ή 3 φλιτζάνια περίπου μονού ελληνικού καφέ. Αυτή η ποσότητα είναι η μισή από αυτή που συστήνεται για τον υπόλοιπο πληθυσμό, δηλαδή τα 400mg, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται περισσότερος χρόνος (περίπου ο διπλάσιος) για να αποβληθεί η καφεΐνη από το σώμα. Επιπλέον, η καφεΐνη ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να αυξήσει λίγο τους παλμούς της καρδιάς, κάτι που θέλουμε να περιορίσουμε κατά τη διάρκεια της κύησης.

Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στην καφεΐνη δεν εννοούμε μόνο την καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, καθώς μπορούμε να τη βρούμε και σε άλλα ροφήματα, όπως το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά και άλλα. Έτσι, χρειάζεται να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων και ροφημάτων που θέλετε να καταναλώσετε και το άθροισμα των mg καφεΐνης που περιέχουν να μη ξεπερνά τα 200mg.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη των πιο γνωστών ροφημάτων

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη των πιο ευρέως καταναλισκόμενων ροφημάτων, ώστε να μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε πόση προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα για να μην ξεπεράσετε τα 200mg!

Γραφικό ενός πίνακα που περιγράφει περιεκτικότητα σε καφεΐνη για διάφορα ροφήματα.

Πηγή: USDA Nutrient Database

 

Ντεκαφεϊνέ: Η ιδανική εναλλακτική για τους λάτρεις του καφέ!

Εκτός από τις ανωτέρω επιλογές ροφημάτων, υπάρχει και η επιλογή του καφέ χωρίς καφεΐνη ώστε να απολαύσετε αυτό το εξτρά καφεδάκι που θέλετε, είτε πρόκειται για στιγμιαίο είτε για ελληνικό καφέ! Ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχει λιγότερο από το 3% της αρχικής ποσότητας καφεΐνης, καθώς η υπόλοιπη ποσότητα αφαιρείται από τους πράσινους κόκκους καφέ πριν το καβούρδισμα. Δηλαδή, 1 φλιτζάνι μπορεί να σας παρέχει από 0-3mg καφεΐνης. Η αποκαφεϊνοποίηση γίνεται με διάφορες μεθόδους, αλλά η πιο φυσική είναι  με τη χρήση νερού και είναι σημαντικό να αναζητάτε στην ετικέτα του καφέ αυτή την πληροφορία!

Βιβλιογραφία:

 1. Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. EFSA Journal 2015;13(5):4102

 2. Kuczkowski KM. Caffeine in pregnancy. Arch Gynecol Obstet. 2009 Nov;280(5):695-8

 3. International Food Information Council Foundation. Fact Sheet: Caffeine and Women's Health. Available at:  http://www.foodinsight.org/Content/3843/Revised%20Fact%20Sheet%20Caffeine%20and%20Womens%20Health_8-19-10.pdf

 

Τσάκου Εύα

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονική συντάκτης medNutrition.gr

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.