Μοιράσου το Άρθρο
X

Παιδικά Γάλατα - Όλα οσα Πρέπει να Ξέρεις

Η σωστή διατροφή από τα πρώτα ηλικιακά στάδια είναι πολύ σημαντική τόσο γιατί εξασφαλίζει την ιδανική ανάπτυξη του παιδιού όσο και γιατί θέτει τα θεμέλια μιας υγιούς ενήλικης ζωής. Ευθύνη όλων μας είναι να προσφέρουμε στο παιδί το καλύτερο. Τροφές που θα του δώσουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή του.

Τετάρτη, Ιούλιος 20th, 2016

Το γάλα είναι σαφώς μια από τις βασικές τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτήματα και πολλοί μύθοι που καλό είναι να διασαφηνίσουμε.

Από τον Ιωσήφ Αλεξανδρίδη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MmedSc

Το γάλα είναι απαραίτητο για το παιδί;

Σαφέστατα και είναι. Ας μη ξεχνάμε ότι η φύση ορίζει το γάλα σαν την αποκλειστική και την ιδανική τροφή για το βρέφος τουλάχιστον μέχρι τους 6 πρώτους μήνες. Το μητρικό γάλα είναι μια πλήρης τροφή. Περιέχει ότι ακριβώς χρειάζεται το βρέφος. Μετά τους 6 μήνες ενισχύουμε και με άλλα τρόφιμα αλλά το γάλα παραμένει πάντα η βάση της διατροφής του. Ωστόσο επειδή οι ανάγκες ενός παιδιού είναι διαφορετικές από αυτές του ενήλικα, η διατροφή του χρειάζεται διαφορετικές αναλογίες σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και ένα ειδικά σχεδιασμένο παιδικό γάλα σε σχέση με το απλό αγελαδινό μπορεί να συμβάλει καλύτερα στην κάλυψη των αναγκών του παιδιού αν βέβαια συνδυαστεί και με μια συνολική σωστή διατροφή.

Τα εμπλουτισμένα παιδικά γάλατα σε σχέση με το απλό αγελαδινό γάλα

Τα εμπλουτισμένα παιδικά γάλατα είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν ιδανικά το αντίστοιχο στάδιο ανάπτυξης του παιδιού μετά τους πρώτους 6 μήνες. Ο σχεδιασμός τους δεν είναι τυχαίος. Υπάρχει τεράστια επιστημονική έρευνα και τεχνολογία πίσω τους. Ας μη ξεχνάμε ότι η ζωή προχωράει, η επιστήμη εξελίσσεται και μαζί της και οι διατροφικές απαιτήσεις. Οι διαφορές τους με το απλό αγελαδινό γάλα είναι τεράστιες και αυτό διότι έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνονται στις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και σε γνώση που δεν υπήρχε μερικά χρόνια πριν. Για παράδειγμα έχει βρεθεί ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης από τη βρεφική ηλικία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εκδήλωσης παιδικής παχυσαρκίας. Το αγελαδινό γάλα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με ένα ειδικά σχεδιασμένο γάλα κάτι το οποίο σε συνδυασμό με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές να συμβάλλει στην υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών από το παιδί.

Παράλληλα το αγελαδινό γάλα περιέχει περισσότερα λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα, το οποία είναι καλό να αποφεύγονται ακόμα και από μικρή ηλικία και να αντικαθίστανται από απαραίτητα ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά όπως τα φυτικά. Ένα ειδικά σχεδιασμένο παιδικό γάλα είναι εμπλουτισμένο με απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το λινολεϊκό οξύ που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Επίσης, ο οργανισμός του παιδιού έχει ανάγκη από σημαντικά μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και στην ομαλή πνευματική ανάπτυξη. Το αγελαδινό γάλα ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό γάλα πχ κατσικίσιο δεν περιέχει σίδηρο, ενώ ένα ειδικά σχεδιασμένο παιδικό γάλα περιέχει σίδηρο σε κατάλληλα ποσότητα και σε ειδικά απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό.

Τέλος ένα ειδικά σχεδιασμένο παιδικό γάλα περιέχει εκτός από τα βασικά και απαραίτητα συστατικά όπως ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο κ.α, περιέχει και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C που συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, η βιταμίνη D για την απορρόφηση του ασβεστίου, και το Φυλλικό οξύ για τη καλή άμυνα του οργανισμού, στοιχεία που λείπουν ή είναι πολύ περιορισμένα στο απλό αγελαδινό γάλα.

Το κατσικίσιο γάλα είναι καλύτερο από το αγελαδινό;

Κι εδώ υπάρχει ένας μεγάλος μύθος. Όχι, δεν είναι καλύτερο. Έχει απλά ορισμένες μικρές διαφορές. Το κατσικίσιο γάλα για παράδειγμα έχει ελαφρώς περισσότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό, κάτι που όπως προαναφέραμε δεν αποτελεί θετικό στοιχείο για ένα παιδί στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Επίσης το κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερα λιπαρά από το αγελαδινό. Όσον αφορά, άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ορμόνες, αντιβιοτικά κ.α, ένα συσκευασμένο επώνυμο γάλα είτε είναι αγελαδινό είτε κατσικίσιο, πριν βγει στην αγορά περνάει από πολλούς τεχνικούς και ποιοτικούς ελέγχους και είναι απαλλαγμένο από τέτοια στοιχεία όπως άλλωστε αυστηρά ορίζει και η νομοθεσία.

Είναι λοιπόν γνωστή η σχέση της διατροφής με τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Κάθε θρεπτικό συστατικό, κάθε βιταμίνη και κάθε μεταλλικό στοιχείο παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του οργανισμού όσο και στη διασφάλιση της μελλοντικής του υγείας. Η σωστή ενημέρωση και όχι η αναπαραγωγή μύθων γύρω από θέματα διατροφής, θα μας οδηγήσει σε καλύτερες και πιο συνειδητές επιλογές τόσο για μας όσο και για τα παιδιά μας.

 

Περισσότερα

Σχετικά
Οι μαμάδες κοιτάνε αυτό το άρθρο 5/5
avatar
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.