MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Όλα ξεκίνησαν με τη Φαρίν Λακτέ

Το 1867 ξεκινάει η μεγάλη ιστορία της Nestlé. Ανακάλυψε πώς η μάρκα έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο με το πέρασμα των χρόνων και πώς συνεχίζει ακόμη και σήμερα να καινοτομεί, προκειμένου να προσφέρει χαρά στους γονείς και στα μωρά.

3 λεπτά ανάγνωση Αυγ. 22, 2016

1814 – 1860: Από βοηθός φαρμακοποιού σε πρωτοπόρο στη βιομηχανία. Ο Ηenri Nestlé, ιδρυτής του ομώνυμου ομίλου, γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1814 στη Φρανκφούρτη. Είναι ο ενδέκατος από 14 παιδιά (7 αγόρια και 7 κορίτσια) από τα οποία μόνο τα μισά θα προλάβουν να ενηλικιωθούν. Θα είναι το μόνο από τα αγόρια που θα παντρευτεί τελικά. Οι επαναλαμβανόμενες απώλειες αγαπημένων του προσώπων (συχνές εκείνη την εποχή) και το παράδειγμα του πατέρα του, ανθρώπου με επιχειρηματικό πνεύμα και ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον κόσμο, τον σημαδεύουν έντονα. Αφού μαθήτευσε σε κάποιο φαρμακείο στη Φρανκφούρτη το 1833, ο Henri Nestlé αποκτά νέες γνώσεις στη χημεία, τη βοτανική, τα λατινικά… Περνάει επιτυχώς τις εξετάσεις του ως «βοηθός φαρμακοποιού» στη Λοζάνη το 1839 και την ίδια χρονιά αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή Vevey της Ελβετίας. Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Henri Nestlé θα αξιοποιήσει την εφευρετικότητα και ευφυΐα του προς πολλές κατευθύνσεις και τελικά θα κυκλοφορήσει προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες της «μοντέρνας» ζωής: Μεταλλικά νερά, φωτιστικό αέριο για την πόλη, κ.ά. Παρά τις πολλές οικονομικές δυσκολίες, ο Henri Nestlé καταφέρνει πάντα να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες. Η προσωπική του ιστορία (πολλά από τα αδέρφια του πέθαναν πριν ακόμη ενηλικιωθούν), τον κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο όσον αφορά τα μικρά παιδιά. Η επιρροή της συζύγου του, Clémentine, είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο ως προς την υποστήριξή της προς αυτόν όσο και ως προς τη συμμετοχή της στις επαγγελματικές δραστηριότητες του συζύγου της. Καθώς δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, υιοθετούν ένα ορφανό κοριτσάκι: Την Emma.

1860 – 1890: Ο Henri Nestlé δημιουργεί την 1η βρεφική τροφή. Τη δεκαετία 1860-1870, η παραγωγή τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί βιοτεχνική δραστηριότητα. Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη βιομηχανοποίηση του συγκεκριμένου τομέα, οι πόλεις μεγαλώνουν, δημιουργείται σιδηροδρομικό δίκτυο και αυξάνεται η αγοραστική δύναμη. Είναι αναγνωρισμένη η υπεροχή του θηλασμού αλλά είναι και συχνά απαραίτητη η προσφυγή σε τεχνητή διατροφή. Οι μητέρες βρίσκονται, λοιπόν, μπροστά σε ένα δίλημμα: Πρέπει να ταΐσουν τα παιδιά τους, αλλά η πολύ κακή πέψη των ζωικών γαλάτων και η άγνοια των απαραίτητων κανόνων υγιεινής καθιστούν αυτή τη διατροφή επικίνδυνη για το παιδί (η βρεφική θνησιμότητα φτάνει το 15 με 20% τον πρώτο χρόνο)! Αυτά τα χρόνια, γίνονται πολλές απόπειρες παρασκευής βρεφικών τροφών. Ο Henri Nestlé, μετά από πολλές προσπάθειες, δημιουργεί την πρώτη φαρίν λακτέ που κάνει δειλά τα πρώτα της βήματα... Όλα αυτά μέχρι το 1867, την ημέρα που σώζει από βέβαιο θάνατο ένα μικρό μωρό λίγων μόλις μηνών: Τον «μικρό Wanner». Από τότε, η φαρίν λακτέ, ελεγμένη και εγκεκριμένη από πολλούς γιατρούς και μαίες, γίνεται διάσημη καθώς πρόκειται για ένα πλήρες εύπεπτο και εύγευστο προϊόν. Και σφραγίζει την επιτυχία του ανθρώπου που τη δημιούργησε με τόση υπομονή. Εφευρετικότητα, επιμονή και έρευνα για τη μέγιστη ασφάλεια είναι οι θεμελιώδεις αξίες που θα διέπουν πάντα τη μάρκα Nestlé. Σε ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών, ο Henri Nestlé γίνεται γρήγορα βιομήχανος και αντιμετωπίζει τα καινούργια προβλήματα της εποχής. Το 1875, σε ηλικία 61 ετών, πουλάει την προσωπική του επιχείρηση προκειμένου να ιδρύσει την καινούργια εταιρεία «Farine Lactée Henri Nestlé» η οποία πάντα προσπαθεί και θα προσπαθεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των γονιών.