Το μητρικό γάλα είναι εκπληκτικό. Προσαρμόζεται για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού σου και προσφέρει μία ευρεία ποικιλία από γεύσεις – έτσι είναι διαφορετικό από τη γέννα μέχρι τους 6 μήνες, από σήμερα μέχρι αύριο και από την αρχή του θηλασμού μέχρι το τέλος. Παρακάτω θα βρείτε τα τρία είδη μητρικού γάλακτος.
Πρωτόγαλα ΜΕΡΑ 1-5
• Υψηλή συγκέντρωση θερμίδων, πρωτεϊνών, αντισωμάτων και άλλων παραγόντων που βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών
Μεταβατικό γάλα ΜΕΡΑ 6-14
• Το μεταβατικό γάλα είναι πιο άσπρο σε χρώμα από το πρωτόγαλα, αν και μπορεί να έχει μία κίτρινη απόχρωση
• Να αναμένεις ότι θα ταΐζεις συχνά το μωρό σου, έτσι ώστε το στήθος σου να παράγει αρκετό γάλα
• Επειδή το μητρικό γάλα είναι εύκολα εύπεπτο, το μωρό σου θα τρώει συχνά
• Η σύσταση των θρεπτικών συστατικών στο μητρικό γάλα αλλάζει σταδιακά καθώς το μωρό σου μεγαλώνει
Το ώριμο γάλα ΜΕΡΑ 15+
• Το ώριμο γάλα θα είναι άσπρο σε χρώμα και θα φαίνεται πολύ λεπτόρρευστο στη σύστασή του
• Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει, μπορεί να μην τρέφεται τόσο συχνά όσο την πρώτη εβδομάδα ή τη δεύτερη
• Η παραγωγή θα αυξηθεί σταδιακά μέχρι τα 750ml μητρικού γάλακτος κάθε μέρα
1. Οι Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HM-O) είναι ειδικές βιοδραστικές ενώσεις που απαντώνται μόνο στο μητρικό γάλα. Τα HM-O είναι φυσικοί προστάτες της ανάπτυξης του μωρού σου και προάγουν την ανάπτυξη «φιλικών» βακτηρίων στο έντερο του μωρού σου, ενώ δυσχεραίνουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.
2. Πρωτεΐνες
Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, κυρίως από ορό γάλακτος, απαντώνται στο μητρικό γάλα. Η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι χαμηλότερης ποιότητας. Η ποσότητα πρωτεΐνης στο μητρικό γάλα μειώνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών και είναι σχεδιασμένη για μία υγιή ανάπτυξη του βρέφους. Σε αντίθεση με το μητρικό γάλα, το αγελαδινό γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, νάτριο και άλλα θρεπτικά συστατικά για το μωρό σου και μπορεί να επιβαρύνει τα ανώριμα ακόμη όργανά του που είναι σε ανάπτυξη.
3. Υδατάνθρακες
Πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η λακτόζη, η οποία ανήκει στα σάκχαρα φυσικής προέλευσης, αποτελεί τον κύριο υδατάνθρακα στο μητρικό γάλα. Ένα μικρό ποσό λακτόζης δεν απορροφάται από τα νεογνά, γεγονός που βοηθάει στην παραγωγή μαλακών κοπράνων.
4. Λιπαρά
Περίπου οι μισές θερμίδες στο μητρικό γάλα προέρχονται από τα λιπαρά. Η περιεκτικότητα των λιπαρών μεταβάλλεται μέσα στη μέρα και αυξάνεται σταδιακά καθώς θηλάζεις. Στο τέλος του θηλασμού το γάλα σου έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ένα σημαντικό υγιεινό λιπαρό που απαντάται στο μητρικό γάλα είναι το DHA. Το DHA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που είναι απαραίτητο για τον υγιή εγκέφαλο του μωρού σου και την ανάπτυξη της όρασης.
5. Βιταμίνες και Μέταλλα
Η καλή διατροφή είναι σημαντική για τις μαμάδες που θηλάζουν, καθώς επηρεάζει την ποσότητα μερικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, το σύμπλεγμα βιταμινών Β και το ιώδιο στο μητρικό γάλα - τα οποία διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού σου.
6. Φιλικά βακτήρια
Το μητρικό γάλα περιέχει μερικά καλά βακτήρια, όπως τα βακτήρια bifidus και οι γαλακτοβάκιλλοι. Αυτά απαντώνται φυσιολογικά στο μητρικό γάλα και θεωρούνται ότι βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού.
Σχετικά άρθρα