Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αμετάβλητη σύνθεση μητρικού γάλατος. Κάθε μητέρα παράγει το δικό της μοναδικό γάλα. Είναι η διατροφή της που επηρεάζει την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών τα οποία μεταβάλλονται ανάλογα και τις ανάγκες του κάθε μωρού.
Αυτό που τρως δίνει γεύση στο μητρικό σου γάλα. Έτσι οι μητρικός θηλασμός αποτελεί τη φυσική, συνεχή και ήπια εκπαίδευση του μωρού σου στις διαφορετικές γεύσεις – η οποία έχει ξεκινήσει πριν γεννηθεί το μωρό σου, από τη 12η εβδομάδα κύησης. Το γάλα σου δεν είναι όσο γευστικά ήπιο και ουδέτερο νομίζει! Έχει μια ποικιλία γεύσεων που πηγάζουν από τα φαγητά, τα μπαχαρικά και τα ποτά που καταναλώνεις. Προσφέρει στο μωρό σου μία πλούσια και πολύπλοκη γευστική εμπειρία. Όσο το μωρό σου δέχεται αυτήν την ποικιλία γεύσεων τόσο νωρίς στη ζωή του (Beauchamp & Moran 1984; Beauchamp et al., 2011; Liem & Menella 2002), θα μειώσει τη φυσική του προτίμηση σε γλυκές γεύσεις, εάν η διατροφή σου αποτελείται από υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτό θα το βοηθήσει αργότερα να απολαμβάνει λιγότερο γλυκές γεύσεις κατά τη διάρκεια της εισαγωγής στερεών τροφών. Έτσι όσο πιο πλούσια είναι η διατροφή σου σε φρούτα και λαχανικά, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το μωρό σου να τα αποδεχτεί αργότερα και να κρατήσει μία αυθεντική προτίμηση για υγιεινά τρόφιμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Σχετικά άρθρα