Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Μοιράσου το Άρθρο
X

Η δίψα έρχεται πρώτη

 

Εντυπωσιακό δεδομένο: Το μητρικό γάλα γίνεται όλο και πιο παχύρευστο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σχεδιασμένο να ικανοποιεί πρώτα τη δίψα του μωρού και μετά την πείνα του.

Τρίτη, Οκτώβριος 16th, 2018

Στην αρχή του μητρικού θηλασμού, το μητρικό γάλα είναι πιο υδαρές, ικανοποιώντας τη δίψα του μωρού (Bourne et al. 2007). Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τα λίπη και η ενέργεια αυξάνονται, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο στο τέλος του γεύματος, δημιουργώντας έτσι τον κορεσμό στο βρέφος (Bourne et al. 2007; Neville et al. 1984).

Παρόλο που η περιεκτικότητα σε λίπη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, η μέση περιεκτικότητα είναι πάντα 2 με 3 φορές πιο υψηλή τα τελευταία λεπτά σε σχέση με τα πρώτα λεπτά του θηλασμού. Η συνολική ενέργεια επίσης αυξάνεται περίπου 25-30 θερμίδες προς το τέλος του θηλασμού.

Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι η προσαρμογή του μητρικού γάλακτος στις εξατομικευμένες ανάγκες του βρέφους ανάλογα με το κλίμα της περιοχής στην οποία ζει η οικογένεια. Σε ένα θερμό κλίμα, οι μητέρες παράγουν περισσότερο υδαρές γάλα (το γάλα των πρώτων λεπτών) (Barker, 2009) κάτι το οποίο κρατά τα μωρά καλά ενυδατωμένα. Επίσης, η σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σε θερμές περιοχές επιτρέπει να ικανοποιούνται οι ανάγκες του βρέφους σε υγρά ενώ κρατά το νεφρικό φορτίο χαμηλό.

Περισσότερα

Σχετικά