7 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν για το δεύτερο παιδί
Η οικογένειά σας θα μεγαλώσει. Συγχαρητήρια! Λογικά, νιώθετε ενθουσιασμένη. Μπορεί, ωστόσο, να έχετε και ορισμένες ανησυχίες. Ίσως αναρωτιέστε πώς θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε οικονομικά και συναισθηματικά. Ίσως ακόμη να σκέφτεστε πότε γίνεται πιο εύκολη η ανατροφή ενός παιδιού και να ελπίζετε ότι η απάντηση κρύβεται στο δεύτερο μωρό. Ή να αναρωτιέστε πώς θα επηρεάσει ο ερχομός του δεύτερου παιδιού το πρώτο και να αισθάνεστε ενοχές. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Οι συμβουλές μας για την απόκτηση ενός δεύτερου μωρού θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε.
Προετοιμαστείτε για νέες προκλήσεις
Όταν αποκτήσατε το πρώτο σας παιδί, κατά πάσα πιθανότητα αναγκαστήκατε να μάθετε πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από το τάισμα μέχρι τον ύπνο, και ίσως ήρθατε αντιμέτωπη με πολλά, διαφορετικά συναισθήματα στη διαδικασία αυτής της εμπειρίας. Αυτή τη φορά, πολλά από αυτά θα σας φανούν πιο εύκολα, αφού έχετε πλέον την απαιτούμενη εμπειρία. Αν, όμως, αναρωτιέστε πότε γίνεται πιο εύκολη η ανατροφή ενός παιδιού και ελπίζετε ότι αυτό θα συμβεί με το δεύτερο μωρό σας, ίσως σας περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις. Σύμφωνα με τις έρευνες, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια, παρότι κάποια πράγματα μπορεί να είναι πιο απλά, όπως το τάισμα και η αλλαγή πάνας, άλλα μπορεί να αποδειχτούν πιο περίπλοκα, όπως τα επιπλέον έξοδα και οι ενοχές. Παρόλ’ αυτά, προσπαθήστε να μην περιμένετε τα χειρότερα με τον ερχομό του δεύτερου μωρού σας. Αντ’ αυτού, εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει και το δίκτυο υποστήριξης που έχετε δημιουργήσει, και προετοιμαστείτε για τις νέες προκλήσεις που σας περιμένουν.
Προετοιμαστείτε οικονομικά και κάντε αποταμίευση
Όπως ακριβώς συνέβη και με το πρώτο σας παιδί, είναι σημαντικό να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά της οικογένειάς σας προτού αποκτήσετε ένα δεύτερο παιδί. Ο λόγος που είναι σημαντική αυτή η οικονομική προετοιμασία είναι ότι οι οικογένειες με μεγαλύτερα οικονομικά αποθέματα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το κόστος που συνεπάγεται η ανατροφή των παιδιών, είναι πιο πιθανό να βιώσουν την όλη εμπειρία πιο ανώδυνα. Γι’ αυτό, κάντε μια εκτίμηση των επιπρόσθετων εξόδων που θα βαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους - από τη φύλαξη των παιδιών μέχρι την πιθανότητα να χρειαστεί να μετακομίσετε σε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Ενημερωθείτε για τα επιδόματα ή άλλου είδους οικονομικές ενισχύσεις που μπορεί να δικαιούστε, υπολογίστε σε τι βαθμό θα καλύψουν τις ανάγκες σας αυτά τα εισοδήματα, και αποταμιεύστε όσα περισσότερα χρήματα μπορείτε για την κάλυψη άλλων αναγκών. Και αν είχατε αγοράσει πολλά καινούρια ρούχα, παιχνίδια και άλλα μωρουδιακά αξεσουάρ για το πρώτο σας παιδί, τώρα έχετε την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσετε και πάλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε μεταχειρισμένα ή να δανειστείτε από άλλους γονείς. Διαβάστε το άρθρο Μωρό και οικονομικός προγραμματισμός για να θυμηθείτε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.
Τακτοποιήστε τα πρακτικά ζητήματα πριν από την άφιξη του μωρού
Σε ό,τι αφορά την απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού, η επίλυση των πρακτικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ανατροφή δύο παιδιών θα αποδειχτεί πραγματικά σωτήρια. Τα ζητήματα αυτά μπορεί να αφορούν από την αγορά ενός διπλού καροτσιού, εφόσον το χρειάζεστε, μέχρι τον καταμερισμό των ευθυνών για την ανατροφή των παιδιών με τον σύντροφό σας. Διαβάστε τον οδηγό Ισότιμη κοινή ανατροφή για συμβουλές. Μπορεί, επίσης, να αφορούν την προσαρμογή του πρώτου σας παιδιού σε σημαντικές αλλαγές, όπως η μετακίνηση σε άλλο κρεβάτι ή η εκπαίδευση για την τουαλέτα, εφόσον φυσικά είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο, πολύ πριν από τον ερχομό του δεύτερου μωρού, έτσι ώστε κανένα μέλος της οικογένειάς σας να μην έρθει αντιμέτωπο με περισσότερες αλλαγές όταν θα έρθει αυτή η στιγμή.
Αναπτύξτε το δίκτυο υποστήριξής σας
Η εξασφάλιση της απαιτούμενης υποστήριξης, δηλ. μιας ομάδας ατόμων που θα σας βοηθούν στην ανατροφή των παιδιών σας, παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της γονεϊκής εμπειρίας. Γι’ αυτό, αξίζει τον κόπο να ενισχύσετε τους υπάρχοντες δεσμούς και να αναπτύξετε νέους (τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και διαδικτυακά), π.χ. με γονείς που ετοιμάζονται επίσης να αποκτήσουν ένα δεύτερο μωρό την ίδια περίπου περίοδο με εσάς. Όταν έχετε ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τις ευτυχισμένες αλλά και τις δύσκολες στιγμές που συνεπάγεται η φροντίδα ενός νεογέννητου ή μια οικογένεια με δύο παιδιά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα τις προκλήσεις και να αποφύγετε τη μοναξιά. Διαβάστε τις Δραστηριότητες για μοναχικές μαμάδες για να βρείτε ιδέες που θα σας βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθείτε και να γνωρίσετε άλλους γονείς. Έχετε φίλους ή συγγενείς που θέλουν να σας βοηθήσουν; Μην ντραπείτε να δεχτείτε ή να ζητήσετε τη βοήθειά τους. Τα επιπλέον χέρια για τις δουλειές του σπιτιού, τις εξωτερικές δουλειές ή τη φύλαξη των παιδιών μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά πολύτιμα κατά τις πρώτες εβδομάδες ή τους πρώτους μήνες προσαρμογής στη ζωή με δύο παιδιά.
Δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε με το πρώτο σας παιδί; Κάντε ένα πλάνο
Καθώς προετοιμάζεστε για το δεύτερο μωρό σας, αναλογιστείτε ποιες τακτικές σάς φάνηκαν χρήσιμες και ποιες αποδείχτηκαν μη αποδοτικές με το πρώτο σας παιδί. Ειδικά αν υπάρχει κάτι που εξακολουθείτε να σκέφτεστε, όπως η διαδικασία του θηλασμού, η ανάπτυξη καλών συνηθειών σε σχέση με τον ύπνο ή η εισαγωγή των στερεών τροφών, αυτό θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Μην αισθάνεστε άσχημα για το παρελθόν. Ακούστε το ένστικτό σας, βασιστείτε στις γνώσεις σας, κάντε την έρευνά σας και εξασφαλίστε την απαιτούμενη υποστήριξη για το μέλλον. Όπως συνέβη και με το πρώτο σας παιδί, μπορεί να γίνετε και πάλι αποδέκτης πολλών συμβουλών για την ανατροφή των παιδιών, ακόμα και χωρίς να τις έχετε ζητήσει. Δεν είστε υποχρεωμένη να τις δεχτείτε. Αν ο θηλασμός δεν εξελίχτηκε όπως ελπίζατε με το πρώτο σας παιδί και θέλετε να προσπαθήσετε ξανά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας σε σχέση με τον θηλασμό πριν από τον ερχομό του νέου σας μωρού.
Κρατήστε χρόνο για τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας
Η αυτοφροντίδα είναι εξίσου σημαντική και για τους γονείς που αποκτούν το δεύτερο μωρό τους. Ωστόσο, αυτή τη φορά, μπορεί να αποδειχτεί πιο δύσκολη υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Για το καλό όλων, προσπαθήστε να μην παραμελήσετε ούτε τον εαυτό σας ούτε τον σύντροφό σας. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά, και εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων για να καλύψετε τις ανάγκες του σώματός σας. Δώστε προτεραιότητα στην ξεκούραση και στον ύπνο. Μια δεύτερη εγκυμοσύνη και ένα δεύτερο μωρό μπορούν να αποδειχτούν πιο κουραστικά όταν έχετε ήδη τόσες υποχρεώσεις. Επίσης, φροντίστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, ακόμα κι αν πρόκειται για δέκα μόνο λεπτά κάθε ημέρα για να γεμίζετε τις μπαταρίες σας και να χαλαρώνετε στον καναπέ αγκαλιά με τον σύντροφό σας αφού κοιμηθούν τα παιδιά. Αν προσέχετε τον εαυτό σας και ο ένας τον άλλον, θα μπορέσετε να αποφύγετε την υπερκόπωση, αλλά και τη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων. Για περισσότερες ιδέες σχετικά με την αυτοφροντίδα μετά το δεύτερο μωρό, ανατρέξτε στις Συμβουλές αυτοφροντίδας μετά τον τοκετό.
Μην επιτρέψετε να σας κατακλύσουν οι ενοχές
Πώς θα επηρεάσει ο ερχομός του δεύτερου παιδιού το πρώτο; Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αλλά είναι λογικό να περιμένετε ότι θα χρειαστεί κάποιος βαθμός προσαρμογής. Μπορείτε να βοηθήσετε το πρώτο σας παιδί να προετοιμαστεί πριν από την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, διαβάζοντάς του σχετικά βιβλία, συζητώντας και περνώντας άφθονο ποιοτικό χρόνο μαζί του. Και, όταν έρθει το νέο μωρό, προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας θα εξακολουθεί να λαμβάνει πολλή αγάπη και προσοχή, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα από εσάς. Μερικά δωράκια από το μικρότερο αδερφάκι του μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμα. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του. Σταδιακά, ο καθένας θα βρει τη θέση του και τους ρυθμούς του. Αν το μεγαλύτερο παιδί σας πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό, προσπαθήστε να μην αλλάξετε τη ρουτίνα του, αντί να νιώθετε ότι θα έπρεπε να έχετε και τα δύο παιδιά στο σπίτι. Όταν δεν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στο πρόγραμμά του, το παιδί αισθάνεται ασφαλές, και έχει ευκαιρίες να παίξει και να λάβει την προσοχή που θέλει, ενώ εσείς έχετε τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο για να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας και να το φροντίσετε. Με τα δύο παιδιά, πολλοί γονείς έχουν και διπλάσιες ενοχές, όπως για παράδειγμα επειδή δεν μπορούν να προσφέρουν την αμέριστη προσοχή τους όπως στο παρελθόν ή επειδή αγχώνονται με την επιστροφή στη δουλειά. Η συμβουλή μας για την ανατροφή των παιδιών με όσο το δυνατόν λιγότερες ενοχές είναι η εξής: Προσπαθήστε όσο μπορείτε να επικεντρώνεστε στα θετικά και να αποφεύγετε τις συγκρίσεις με άλλους γονείς, τόσο στην πραγματική σας ζωή όσο και στο διαδίκτυο.
Σχετικά άρθρα