MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πώς να εφαρμόσετε επιτυχώς την ισότιμη κοινή ανατροφή

Η ισότιμη κοινή ανατροφή ακούγεται ωραία ως ιδέα. Είναι, όμως περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα; Όχι, σύμφωνα με το 49% των νέων γονέων, οι οποίοι συμφωνούν ότι οι ευθύνες της φροντίδας του παιδιού μοιράζονται ισότιμα στο νοικοκυριό τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ισότιμη κατανομή, 50-50, των γονεϊκών καθηκόντων δεν χρειάζεται προγραμματισμό και προσπάθεια. Συνεπώς, αν ανήκετε στο 51% των ατόμων που νιώθουν ότι το φορτίο της ανατροφής είναι άνισα μοιρασμένο και θα θέλατε να αποκαταστήσετε την ισορροπία, ή αν η ισότητα στην ανατροφή είναι ο στόχος σας για όταν θα έχετε παιδιά, ανακαλύψτε πώς να μοιράζεστε τις υποχρεώσεις ανατροφής σε επτά απλά βήματα.

7 λεπτά ανάγνωση
  • Καλλιεργήστε τη νοοτροπία της κοινής γονικής μέριμνας πριν γεννηθεί το μωρό

    Ποιες είναι οι συμβουλές μας για τους νέους γονείς που θέλουν να μοιράζονται τις ευθύνες ισότιμα; Αφήστε στην άκρη την ιδέα του «βασικού γονέα» ή του «φυσικού γονέα» και ξεκινήστε μια ισότιμη συνεργασία πριν από τη γέννηση του μωρού. Με τον σύντροφό σας, μπορείτε να διαβάσετε τα ίδια βιβλία σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την ανατροφή του μωρού, να κάνετε τα προγεννητικά ραντεβού και μαθήματα μαζί, να ψωνίσετε και να προμηθευτείτε μαζί τα απαραίτητα για το μωρό, και να συμμετέχετε εξίσου στην προετοιμασία του βρεφικού δωματίου. Αυτό όχι μόνο θα σας φέρει πιο κοντά, αλλά θα σημαίνει επίσης ότι είστε εξίσου ενημερωμένοι και μοιράζεστε το νοητικό φορτίο της ανατροφής ενός παιδιού από την αρχή. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεστε και το επάγγελμά σας, μπορείτε ίσως να πάρετε μερικές ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες γονική άδεια. Εξερευνήστε τις επιλογές σας, καθώς κάθε μέρα που έχετε ενεργό ρόλο μπορεί να κάνει τη διαφορά, όχι μόνο τις πρώτες ημέρες αλλά και αργότερα. Ψάχνετε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι νέοι μπαμπάδες; Διαβάστε τις Συμβουλές για νέους μπαμπάδες
     
  • Μοιραστείτε τα καθήκοντα φροντίδας του παιδιού ισότιμα, με τον τρόπο που σας εξυπηρετεί

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μοιραστείτε τα γονικά καθήκοντα. Το πώς θα επιλέξετε να το κάνετε εξαρτάται από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, την προσωπικότητα, τον τρόπο ζωής, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο έχει μεγαλώσει ο καθένας. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μοιραζόσασταν και οι δύο όλα τα καθήκοντα φροντίδας του παιδιού ισότιμα, ωστόσο αυτό ίσως να μην είναι δυνατό ή επιθυμητό στην περίπτωσή σας. Άλλοι τρόποι προσέγγισης της ισότιμης κοινής ανατροφής είναι να χωρίσετε τον χρόνο σας σε «βάρδιες» (π.χ. ο μπαμπάς αναλαμβάνει τις πρώτες πρωινές ώρες και η μαμά αναλαμβάνει από αργά το πρωί μέχρι την ώρα του μεσημεριανού), ο κάθε σύντροφος να αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα (μπορεί η μαμά να ταΐζει το μωρό και ο μπαμπάς να το βάζει για ύπνο) ή ο καθένας να αναλάβει τα καθήκοντα που μπορεί σύμφωνα με τις ξεχωριστές του ανάγκες και προτεραιότητες (ίσως ο μπαμπάς να ετοιμάζει τη βρεφική τσάντα και η μαμά να οργανώνει τις δραστηριότητες). Συμφωνήστε, επίσης, στον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον σε πιο απαιτητικές περιόδους, όπως π.χ. όταν το μωρό είναι άρρωστο. Και μην ξεχνάτε να προβλέψετε τις περιπτώσεις που θα είστε και οι δύο «σε υπηρεσία» και θα μοιράζεστε τη γονική μέριμνα, αλλά και θα απολαμβάνετε τον χρόνο με την οικογένειά σας.  
     
  • Μοιραστείτε τον χρόνο δεσίματος με το μωρό εξίσου ισότιμα με τα καθήκοντα ανατροφής και τις ευθύνες του νοικοκυριού

    Με όποιον τρόπο και αν κατανείμετε τα καθήκοντα ανατροφής του παιδιού και τις ευθύνες του νοικοκυριού, προσπαθήστε να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε και οι δύο εξίσου ενεργό ρόλο στη ζωή του μωρού σας και θα περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Αν ο ένας γονιός ασχολείται με τη φροντίδα και ο άλλος με το παιχνίδι, θα μπορούσατε να βρείτε κάποιον τρόπο ώστε ο διαχωρισμός να είναι πιο ισότιμος; Ο άφθονος ποιοτικός χρόνος με κάθε γονιό θα έχει πολλά συναισθηματικά οφέλη για όλους, θα κάνει το μωρό πιο δεκτικό στη φροντίδα και των δύο, ενώ θα μειωθούν οι πιθανότητες να υπάρχει μόνο ένας γονιός στον οποίο θα στρέφεται το παιδί για παρηγοριά ή διασκέδαση. Παράλληλα, θα μπορείτε και οι δύο να μοιράζεστε ισότιμα τη χαρά και τη διασκέδαση που προσφέρει η ανατροφή ενός παιδιού! 
     
  • Χειριστείτε το νοητικό φορτίο της ανατροφής ενός παιδιού

    Ένας τομέας στον οποίο εύκολα δημιουργούνται στερεοτυπικοί ρόλοι είναι το νοητικό φορτίο της γονεϊκής ιδιότητας, το οποίο συχνά βαρύνει δυσανάλογα έναν «βασικό γονέα». Το φορτίο αυτό περιλαμβάνει όλη την αθέατη δουλειά, από τον προγραμματισμό των οικογενειακών δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων και την έρευνα για τα αντικείμενα που χρειάζεται το μωρό, μέχρι την αναζήτηση συμβουλών για νέους γονείς και την εύρεση και επικοινωνία με τους απαραίτητους ειδικούς. Όλα αυτά μπορεί να απαιτούν αρκετό χρόνο και σκέψη. Επιπλέον, συνοδεύονται από ένα ψυχολογικό φορτίο, καθώς ο γονέας που αναλαμβάνει τον ρόλο του «διοργανωτή» μέσα στη σχέση μπορεί επίσης να είναι εκείνος που έχει υψηλότερα επίπεδα άγχους και μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πικρίας. Γι’ αυτό, όταν καταρτίζετε το πλάνο σας για την κοινή γονική μέριμνα, σκεφτείτε πέρα από τις πρακτικές δουλειές και συνυπολογίστε τις ευθύνες για τη λήψη αποφάσεων και τις μη εμφανείς αρμοδιότητες.     
     
  • Αποδεχτείτε ότι θα έχετε διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα ανατροφής 

    Μπορεί να θέλετε και οι δύο να έχετε μια φιλοσοφία ισότιμης ανατροφής, αλλά θα πρέπει επίσης να αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις σας στα θέματα ανατροφής. Το φαινόμενο που ονομάζεται «maternal gatekeeping» (ή «paternal gatekeeping») παρατηρείται όταν ο ένας γονέας, συνήθως αυτός που έχει τον βασικό ρόλο στη φροντίδα του παιδιού, δυσκολεύεται να παραιτηθεί από τις ευθύνες του. Κάνει συνεχώς διορθώσεις, επιμένει να διαχειρίζεται τα πάντα, επικρίνει ή παίρνει τον έλεγχο από τα άλλα άτομα που φροντίζουν το παιδί. Οι συμπεριφορές αυτού του είδους μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα: από το να παραμονεύει για να επέμβει όταν το άλλο άτομο βάζει το μωρό για ύπνο μέχρι να μην εμπιστεύεται τον σύντροφό του να ετοιμάσει τη βρεφική τσάντα. Προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη την ιδέα ότι υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος με τον οποίο γίνονται τα πράγματα και δώστε στον σύντροφό σας χώρο και χρόνο να κατανοήσει τις ανάγκες του παιδιού, αλλά και να βγάλει μόνος του άκρη ως γονιός. Οι συνεχείς διορθώσεις ή οδηγίες μπορούν να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή του και να έχουν ως αποτέλεσμα να έχει λιγότερο ενεργό ρόλο απ’ όσο θα ήθελε, ενώ ταυτόχρονα σας οδηγούν στην εξουθένωση. 
     
  • Διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία και δείξτε ευελιξία στις αλλαγές

    Όπως ακριβώς αναπτύσσεται το μωρό σας, έτσι θα εξελίσσεται και ο τρόπος ανατροφής του. Αυτό σημαίνει ότι το πλάνο σας για ισότιμη κοινή ανατροφή μπορεί να χρειάζεται προσαρμογές κατά διαστήματα. Κάτι που μπορεί να λειτουργεί τις πρώτες ημέρες μπορεί να μην είναι πια το ίδιο αποτελεσματικό, όταν π.χ. ο ένας από τους δύο ή και οι δύο γονείς θα επιστρέψουν στη δουλειά. Θα υπάρχουν φορές που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε συμβιβασμούς στο πόσο ισότιμα μπορείτε να μοιράζεστε ορισμένα καθήκοντα. Φροντίστε να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μεταξύ σας όσον αφορά τις προσωπικές ανάγκες και ανησυχίες σας. Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Κρατάτε ένα κοινό οικογενειακό ημερολόγιο ώστε να ξέρετε και οι δύο τι συμβαίνει με το πρόγραμμα του παιδιού σας. Στην περίπτωση που αλλάξουν οι περιστάσεις, η ρουτίνα του μωρού ή το εργασιακό καθεστώς σας, μπορείτε αν χρειάζεται να επανέλθετε στο κοινό γονεϊκό πλάνο για να δείτε πώς μπορείτε να το προσαρμόσετε ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα όλη την οικογένεια.       
     
  • Μοιραστείτε την προσέγγιση σας στο θέμα της ισότιμης κοινής ανατροφής με τους υπόλοιπους

    Ενημερώστε τους φίλους, τους συγγενείς και τα υπόλοιπα άτομα που εμπλέκονται στη φροντίδα του μωρού σας ότι μοιράζεστε τα καθήκοντα ανατροφής του παιδιού και ότι, συνεπώς, μπορούν να επικοινωνούν και με τους δυο σας όταν έχουν ερωτήσεις σχετικά με το παιδί, είτε αυτές αφορούν ένα δώρο που θα του άρεσε είτε τυχόν αλλεργίες σε κάποιες τροφές. Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια κοινή διεύθυνση email ή ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων για επικοινωνίες που αφορούν το μωρό και την ανατροφή του. Κάντε εξίσου κοινή την προσπάθεια να γνωρίσετε άλλους γονείς μέσα από σχετικές ομάδες, τακτικές δραστηριότητες ή συνομιλίες με γονείς άλλων παιδιών στον παιδικό σταθμό. Βασικό συστατικό της ισότιμης κοινής ανατροφής είναι η συνέπεια. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι να μπείτε σε ρυθμό, αλλά σύντομα θα γίνει δεύτερη φύση για εσάς, το μωρό σας και όλους τους άλλους!  
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_1

    EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

    Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

    Συμβουλές μόνο για σένα

    Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

  • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

    Δωρεάν δείγματα

    Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

  • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

    Διαδραστικές εφαρμογές

    Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.