MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα οφέλη του ύπνου

Το ήξερες; Ο αριθμός των ωρών που κοιμάται ένα παιδί νηπιακής ηλικίας είναι πιθανό να συνδέεται με τη συμπεριφορά, την ανάπτυξη της ομιλίας και το μελλοντικό βάρος του.

3 λεπτά ανάγνωση

Εάν το παιδί σου κοιμάται νωρίς και ακολουθεί μια τακτική ρουτίνα προτού ξαπλώσει, τα οφέλη που αποκομίζει ξεπερνούν την απλή διασφάλιση ότι καλύπτει αρκετές ώρες ύπνου. Σύμφωνα με έρευνες, μια συνεπής βραδινή ρουτίνα συνδέεται με τον υγιή ύπνο σε μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, τα παιδιά νηπιακής ηλικίας που ακολουθούν την ίδια ρουτίνα κάθε βράδυ, τείνουν να πηγαίνουν για ύπνο πιο νωρίς, να αποκοιμιούνται πιο γρήγορα και να ξυπνούν λιγότερες φορές μέσα στη νύχτα. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εδώ.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η τήρηση μιας τακτικής βραδινής ρουτίνας, η οποία μπορεί να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο των δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη γλώσσα, την ανάγνωση και τη γραφή, και να έχει θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Αυτές οι αναπτυξιακές εξελίξεις μπορούν με τη σειρά τους να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ γονιών και παιδιού και να δημιουργήσουν ένα πιο χαρούμενο οικογενειακό περιβάλλον.

Μακροπρόθεσμα οφέλη

Εκτός από την επίδραση στην επικοινωνία και τη συμπεριφορά, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα και το σώμα. Μια έρευνα σε περίπου 1.000 παιδιά μελέτησε κατά πόσον τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που πήγαιναν για ύπνο πιο νωρίς διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας στην εφηβεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μικρά παιδιά που πήγαιναν για ύπνο πιο νωρίς τις καθημερινές (έως και τις 8 μ.μ.) είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία ως έφηβοι σε σχέση με τα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο αργότερα.

Νέες έρευνες σε παιδιά μεταξύ τριών και πέντε ετών έχουν εξετάσει τον αντίκτυπο που έχει η ρουτίνα πριν από τον ύπνο. Οι ερευνητές μέτρησαν την αντίληψη των παιδιών όσον αφορά τα χρώματα, τους αριθμούς, τα γράμματα, τα μεγέθη και τα σχήματα, ως μέθοδο αξιολόγησης του κατά πόσον είναι έτοιμα για τη σχολική εκπαίδευση. Οι βέλτιστες ρουτίνες πριν από τον ύπνο (που περιλαμβάνουν συνέπεια, πλύσιμο των δοντιών, διάβασμα βιβλίων και αποφυγή σνακ και ροφημάτων προτού το παιδί ξαπλώσει) σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συνδέθηκαν με υψηλότερες βαθμολογίες σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα για το σχολείο, καθώς και με καλύτερη υγεία των δοντιών. Η τήρηση μιας τακτικής ρουτίνας πριν από τον ύπνο κάθε βράδυ —που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως να κάνεις το παιδί σου μπάνιο, να του φορέσεις πιτζάμες, να το βοηθήσεις να πλύνει τα δόντια του και να διαβάσετε μαζί ένα παραμύθι— συνδέεται επίσης και με βελτιωμένη συνολική υγεία. Επομένως, εάν δεν εφαρμόζεις ήδη μια βραδινή ρουτίνα ύπνου, τώρα ήρθε η ώρα να το κάνεις. 

 

Τελευταία αναθεώρηση: Οκτώβριος 2018

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.