MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

10 βήματα για επιτυχημένα οικογενειακά γεύματα

Τα γεύματα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μαζευτεί όλη η οικογένεια μαζί για να μοιραστεί το φαγητό και να απολαύσει ο ένας την παρέα του άλλου. Επιπλέον, τα οικογενειακά γεύματα έχουν και άλλα οφέλη πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν ευχάριστες κοινές εμπειρίες: Μπορούν να βοηθήσουν το μικρό σου να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες που είναι πιθανό να διαρκέσουν μια ζωή.

3 λεπτά ανάγνωση

Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη μεγάλη διαφορά όσον αφορά το τι τρώει και πίνει το παιδί σου. Έλεγξε αν ακολουθείς αυτές τις συμβουλές και αναλογίσου αν ισχύουν για τα οικογενειακά γεύματα στο σπίτι σου. Καθώς θα διαβάζεις παρακάτω, θα βλέπεις να προστίθενται στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα ενός υγιεινού γεύματος που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια σε ένα θετικό κλίμα.

 

Εάν ήδη ακολουθείς όλες αυτές τις συμβουλές, τότε σε συγχαίρουμε, επειδή δίνεις στο παιδί σου την ευκαιρία να μάθει να τρώει υγιεινά μόνο του. Εάν όχι, μην ανησυχείς. Δες τι λείπει από τα οικογενειακά γεύματα και προσπάθησε να κάνεις τώρα κάποιες μικρές αλλαγές που θα έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες του νηπίου σου.


Γραφικό δύο παιδιών σε ένα τραπέζι, δύο παράθυρα και μία κορνίζα στον τοίχο.

 1. Βεβαιώσου ότι η τηλεόραση και οι οθόνες είναι απενεργοποιημένες και μακριά από το τραπέζι, ώστε να μην αποσπούν την προσοχή του μικρού σου.

 

Γραφικό δύο παιδιών σε ένα τραπέζι, δύο παράθυρα και μία κορνίζα στον τοίχο.

 1. Δημιούργησε μια ζεστή, ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα με έντονο το στοιχείο της αλληλεπίδρασης.

 

Γραφικό δύο παιδιών και δύο ενηλίκων σε ένα τραπέζι, δύο παράθυρα και μία κορνίζα στον τοίχο.

 

 1. Καθίστε στο τραπέζι ως οικογένεια και απολαύστε το βραδινό σας όλοι μαζί τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

 

Γραφικό δύο παιδιών και δύο ενηλίκων που τρώνε σε ένα τραπέζι, δύο παράθυρα και μία κορνίζα στον τοίχο.

 

 1. Εμπιστεύσου τα σημάδια κορεσμού που σου δείχνει το παιδί σου και άφησέ το να αποφασίσει το ίδιο πότε χόρτασε. Η όρεξή του ίσως διαφέρει από μέρα σε μέρα, αλλά γενικά θα πεινάει την προγραμματισμένη ώρα των γευμάτων.

Γραφικό δύο παιδιών και δύο ενηλίκων που τρώνε σε ένα τραπέζι, δύο παράθυρα και μία κορνίζα στον τοίχο.

 

 1. Εάν ακολουθείς το διατροφικό πρόγραμμα έως τώρα, το πιο πιθανό είναι το μικρό σου να τρώει με ευχαρίστηση τις περισσότερες τροφές που του προσφέρεις και να δοκιμάζει με προθυμία τις νέες. Εάν είναι απρόθυμο να δοκιμάσει νέες τροφές, διάβασε το άρθρο Εισαγωγή τροφών στη διατροφή του μωρού σου για χρήσιμες συμβουλές.

 

Γραφικό δύο παιδιών και δύο ενηλίκων που τρώνε σε ένα τραπέζι, δύο παράθυρα και μία κορνίζα στον τοίχο.

 1. Δίνε το καλό παράδειγμα στο μικρό σου τρώγοντας και δείχνοντας ότι απολαμβάνεις το ίδιο υγιεινό φαγητό που δίνεις και σε αυτό. (Μην κάνεις γκριμάτσες και μη λες ότι κάτι έχει άσχημη γεύση). 

family_3

 

 1. Δίνε στο μικρό σου τρία κύρια γεύματα την ημέρα, σε σταθερές ώρες.

family_3

 

 1. Δίνε του ένα με δύο σνακ κάθε μέρα. Τα νήπια χρειάζονται τακτικά γεύματα, αλλά δεν είναι ανάγκη να τρώνε συνεχώς. Άφηνε ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα και τα σνακ, ώστε το μικρό σου να έχει το περιθώριο να πεινάσει.

family_3

 

 1. Πρόσφερε στο μικρό σου κάτι να πιει (γάλα ή νερό) με τα γεύματα και όταν τρώει ανάμεσα στα γεύματα. Μην του δίνεις ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη.

family_3

 

 1. Σε καθημερινή βάση, δίνε στο μικρό σου τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέας/ψάρι/πρωτεϊνούχες τροφές και λαχανικά.

 

Συγχαρητήρια, έχεις δημιουργήσει μια επιτυχημένη εικόνα ενός οικογενειακού γεύματος! Τώρα προσπάθησε να συνεχίσεις να ακολουθείς αυτές τις συμβουλές όσο πιο συχνά μπορείς. Εάν κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι ως οικογένεια και αποτελείτε πρότυπο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, το παιδί σου θα ωφεληθεί τώρα, αλλά και στο μέλλον.

 

 

 

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.