MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εισαγωγή στερεών τροφών δεν σημαίνει διακοπή του θηλασμού

Έξι μήνες μετά, οι ανάγκες του μικρού σου για ενέργεια, μερικά θρεπτικά συστατικά (όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και πρωτεΐνη) και κάποιες σημαντικές βιταμίνες δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από το μητρικό γάλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται πλέον να το θηλάζεις.

6 λεπτά ανάγνωση

Η πρώτη κουταλιά φαγητού που θα φάει το μωρό σου σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό και σπουδαίο ορόσημο για την ανάπτυξή του. Εκείνο ξεκινάει το ταξίδι της ανακάλυψης στον κόσμο του φαγητού και εσένα σου δίνεται μια πολύτιμη ευκαιρία να καλλιεργήσεις την αγάπη του για την υγιεινή διατροφή που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

Ωστόσο, η έναρξη της συμπληρωματικής διατροφής δεν σημαίνει το τέλος του θηλασμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να συνεχίσεις να προσφέρεις μητρικό γάλα μέχρι τα δεύτερα γενέθλια του μωρού σου, ή ακόμη περισσότερο, προκειμένου να διασφαλίσεις ότι θα λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα που έχει ανάγκη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η εισαγωγή των στερεών τροφών είναι μια σταδιακή διαδικασία και το μητρικό γάλα θα συνεχίσει να αποτελεί την κύρια πηγή διατροφής του μωρού σου. Μπερδεύτηκες; Ακολούθησε αυτές τις οκτώ απλές συμβουλές για μια ομαλή μετάβαση:

 

1.Συνέχισε να θηλάζεις αν και όποτε θέλει το μωρό σου

Στην ηλικία των έξι έως οκτώ μηνών, τα περισσότερα μωρά χρειάζεται να λαμβάνουν το 70% των θερμίδων τους από το μητρικό γάλα, και μόνο το 30% από συμπληρωματικές τροφές. Μπορεί να παρατηρήσεις πως το μωρό σου πίνει λιγότερο γάλα ή χρειάζεται να θηλάσει λιγότερες φορές σε σχέση με λίγους μήνες πριν, προτού αρχίσεις να του προσφέρεις στερεές τροφές. Ωστόσο, η ποσότητα γάλακτος που πίνει πιθανότατα δεν θα μειωθεί σημαντικά, ιδίως τον πρώτο καιρό. Συνέχισε να προσφέρεις στο μωρό σου μητρικό γάλα όσο συχνά θέλει, μέρα και νύχτα. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, προβιοτικά, πρωτεΐνες και ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος (HM-O). Αυτά τα τέσσερα εκπληκτικά συστατικά κάνουν πολλά περισσότερα από το να θρέφουν απλώς το μικρό σου, καθώς συμβάλλουν στην προστασία του από λοιμώξεις και ιούς.

2.Επίλεξε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη και εξέλιξη του μωρού σου. Όπως ξέρεις, το μωρό σου γεννήθηκε με αποθέματα σιδήρου που χρησιμοποιεί κατά τους πρώτους μήνες ζωής, τα οποία όμως αρχίζουν να εξαντλούνται γύρω στους έξι μήνες. Το μητρικό γάλα, εκ φύσεως, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, επομένως πρόσφερε στο μωρό σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως αλεσμένο κρέας και εμπλουτισμένα με σίδηρο βρεφικά δημητριακά. Μια πρόσφατη δημοσίευση που αφορούσε σε πάνω από 1100 βρέφη και νήπια εστίασε στην πρόσληψη σιδήρου. Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως τα περισσότερα μωρά ηλικίας από έξι έως εννέα μηνών έτρωγαν βρεφικά δημητριακά, τα οποία ήταν η κύρια πηγή σιδήρου της διατροφής τους.

 

3.Πρόσφερε ποικιλία γεύσεων

Επέτρεψε στο μωρό σου να δοκιμάσει και να μάθει διαφορετικές γεύσεις και υφές, ώστε να μπορέσει μεγαλώνοντας να γίνει ένα παιδί που τρώει με ευχαρίστηση μεγάλη ποικιλία τροφών.

4.Προσπάθησε να αποφύγεις τον εκνευρισμό
Ιδίως τις πρώτες μέρες της συμπληρωματικής διατροφής, αν το μωρό σου δείχνει να πεινάει πολύ, σκέψου πρώτα να το θηλάσεις. Ο θηλασμός και η προσφορά συμπληρωματικών τροφών δεν χρειάζεται να αποτελούν χωριστά γεγονότα. Ορισμένες μαμάδες θηλάζουν προτού προσφέρουν φαγητό ώστε να ικανοποιηθεί λιγάκι η πείνα του μωρού τους και να μπορεί το μικρούλι τους να πάρει τον χρόνο του μέχρι να προσαρμοστεί στο τάισμα με το κουτάλι. Συνέχισε να θηλάζεις όποτε το μωρό σου δείχνει να πεινάει.

5.Μην του δώσεις αγελαδινό γάλα
Τα μωρά δεν θα πρέπει να πίνουν αγελαδινό γάλα προτού συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Κι αυτό γιατί το αγελαδινό γάλα έχει πολλή υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, πρωτεΐνη και ασβέστιο για το αναπτυσσόμενο πεπτικό τους σύστημα. Το μητρικό γάλα προσφέρει εξαιρετική θρέψη και υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου.

6.Κάνε το τάισμα διασκεδαστικό!
Όπως πάντα, άσε το μωρό σου να αποφασίσει αν πεινάει και πόσο θέλει να φάει ή να πιει. Το τάισμα θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη, θετική εμπειρία και για τους δυο σας, επομένως απόφυγε οποιαδήποτε πίεση και απόλαυσέ το. Το να βλέπεις την έκφραση του προσώπου του όταν δοκιμάζει μια νέα γεύση για πρώτη φορά, ή καταφέρνει επιτέλους να βάλει το φαγητό στο στόμα του μόνο του, είναι ξεχωριστές στιγμές που θα θέλεις να θυμάσαι. Είναι η ευκαιρία του να μάθει για τη γεύση των διάφορων τροφών και, εντέλει, να μάθει να χρησιμοποιεί το κουτάλι—δεξιότητες ζωής που θα κουβαλά μαζί του όσο μεγαλώνει.

7.Θυμήσου τους ρόλους σας
Εσύ και το μωρό σου έχετε σημαντικούς ρόλους να παίξετε στο στάδιο της συμπληρωματικής διατροφής. Δική σου δουλειά είναι να αποφασίσεις ποιες θρεπτικές τροφές θα προσφέρεις στο μωρό σου και πότε. Διάλεξε, λοιπόν, υγιεινές, θρεπτικές τροφές με μεγάλη ποικιλία και ανταποκρίσου στα σημάδια πείνας και κορεσμού που σου δίνει. Το μωρό σου είναι υπεύθυνο να αποφασίσει αν θέλει να φάει και, εφόσον θελήσει, πόσο θα φάει. Αν παίξετε και οι δύο καλά τους ρόλους σας, θα έχεις δείξει στο μωρό σου τον δρόμο για καλή υγεία και καλή διατροφή για μια ζωή.

 

8.Βοήθησε τη μελλοντική του υγεία
«Ορισμένες μαμάδες σταματούν να θηλάζουν όταν αρχίζουν συμπληρωματικές τροφές επειδή πιστεύουν ότι το μητρικό γάλα δεν έχει πια σημασία. Ωστόσο, το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι σημαντικό», λέει η Birgit Becker, Διατροφολόγος της Nestlé Nutrition στην Ελβετία. «Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που θήλασαν ως βρέφη τείνουν να τους αρέσουν περισσότερα λαχανικά στη νηπιακή ηλικία, και να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά και να καταναλώνουν λιγότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά όταν μεγαλώνουν. Δεδομένου ότι ο θηλασμός έχει συνδεθεί επίσης με υγιέστερο βάρος κατά την παιδική ηλικία, υπάρχουν καλοί λόγοι να συνεχίσετε να θηλάζετε όταν το μωρό σας αρχίσει να απολαμβάνει συμπληρωματικές τροφές.»

 

Πηγές

American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. The use of whole cow’s milk in infancy. Pediatrics 1992, 89(6):1105-9. 

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011, 141(3):490-4. 

de Lauzon-Guillain B, Jones L, Oliveira A et al. The influence of early feeding practices on fruit and vegetable intake among preschool children in 4 European birth cohorts. Am J Clin Nutr 2013, 98(3):804-12. 

Finn K, Callen C, Bhatia J et al. Importance of dietary sources of iron in infants and toddlers: Lessons from the FITS study. Nutrients 2017, 9(7):doi: 10.3390/nu9070733. 

Horta BL, Loret de Mola C, Victora CG. Long-term consequences of breastfeeding on cholesterol, obesity, systolic blood pressure and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr 2015, 104(467):30-7.  

Maier-Noth A, Schaal B, Leathwood P et al. The lasting influences of early food-related variety experience: A longitudinal study of vegetable acceptance from 5 months to 6 years in two populations. PLoS One 2016, 11(3): e0151356. doi:10.1371/journal.pone.0151356.  

Perrine CG, Galuska DA, Thompson FE et al. Breastfeeding duration is associated with child diet at 6 years. Pediatrics 2014, 134 Suppl 1:S50-5. 

Scott JA, Chih TY, Oddy WH. Food variety at 2 years of age is related to duration of breastfeeding. Nutrients 2012, 4(10):1464-74. doi:10.3390/nu4101464. 

Victora CG, Bahl R, Barrios AJ et al. Lancet Breastfeeding Series Group. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 2016, 387(10017):475-90.  

World Health Organization. Infant and young child feeding: Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals. Geneva, World Health Organization, 2009. 

Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.