Εισαγωγή στερεών τροφών δεν σημαίνει διακοπή του θηλασμού

Εισαγωγή στερεών τροφών δεν σημαίνει διακοπή του θηλασμού

Άρθρο
6 λεπτά

Έξι μήνες μετά, οι ανάγκες του μικρού σου για ενέργεια, μερικά θρεπτικά συστατικά (όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και πρωτεΐνη) και κάποιες σημαντικές βιταμίνες δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από το μητρικό γάλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται πλέον να το θηλάζεις.

Η πρώτη κουταλιά φαγητού που θα φάει το μωρό σου σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό και σπουδαίο ορόσημο για την ανάπτυξή του. Εκείνο ξεκινάει το ταξίδι της ανακάλυψης στον κόσμο του φαγητού και εσένα σου δίνεται μια πολύτιμη ευκαιρία να καλλιεργήσεις την αγάπη του για την υγιεινή διατροφή που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

Ωστόσο, η έναρξη της συμπληρωματικής διατροφής δεν σημαίνει το τέλος του θηλασμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να συνεχίσεις να προσφέρεις μητρικό γάλα μέχρι τα δεύτερα γενέθλια του μωρού σου, ή ακόμη περισσότερο, προκειμένου να διασφαλίσεις ότι θα λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα που έχει ανάγκη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η εισαγωγή των στερεών τροφών είναι μια σταδιακή διαδικασία και το μητρικό γάλα θα συνεχίσει να αποτελεί την κύρια πηγή διατροφής του μωρού σου. Μπερδεύτηκες; Ακολούθησε αυτές τις οκτώ απλές συμβουλές για μια ομαλή μετάβαση:

1. Συνέχισε να θηλάζεις αν και όποτε θέλει το μωρό σου

Στην ηλικία των έξι έως οκτώ μηνών, τα περισσότερα μωρά χρειάζεται να λαμβάνουν το 70% των θερμίδων τους από το μητρικό γάλα, και μόνο το 30% από συμπληρωματικές τροφές. Μπορεί να παρατηρήσεις πως το μωρό σου πίνει λιγότερο γάλα ή χρειάζεται να θηλάσει λιγότερες φορές σε σχέση με λίγους μήνες πριν, προτού αρχίσεις να του προσφέρεις στερεές τροφές. Ωστόσο, η ποσότητα γάλακτος που πίνει πιθανότατα δεν θα μειωθεί σημαντικά, ιδίως τον πρώτο καιρό. Συνέχισε να προσφέρεις στο μωρό σου μητρικό γάλα όσο συχνά θέλει, μέρα και νύχτα. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, προβιοτικά, πρωτεΐνες και ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος (HM-O). Αυτά τα τέσσερα εκπληκτικά συστατικά κάνουν πολλά περισσότερα από το να θρέφουν απλώς το μικρό σου, καθώς συμβάλλουν στην προστασία του από λοιμώξεις και ιούς.

2. Επίλεξε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη και εξέλιξη του μωρού σου. Όπως ξέρεις, το μωρό σου γεννήθηκε με αποθέματα σιδήρου που χρησιμοποιεί κατά τους πρώτους μήνες ζωής, τα οποία όμως αρχίζουν να εξαντλούνται γύρω στους έξι μήνες. Το μητρικό γάλα, εκ φύσεως, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, επομένως πρόσφερε στο μωρό σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως αλεσμένο κρέας και εμπλουτισμένα με σίδηρο βρεφικά δημητριακά. Μια πρόσφατη δημοσίευση που αφορούσε σε πάνω από 1100 βρέφη και νήπια εστίασε στην πρόσληψη σιδήρου. Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως τα περισσότερα μωρά ηλικίας από έξι έως εννέα μηνών έτρωγαν βρεφικά δημητριακά, τα οποία ήταν η κύρια πηγή σιδήρου της διατροφής τους.

3. Πρόσφερε ποικιλία γεύσεων

Επέτρεψε στο μωρό σου να δοκιμάσει και να μάθει διαφορετικές γεύσεις και υφές, ώστε να μπορέσει μεγαλώνοντας να γίνει ένα παιδί που τρώει με ευχαρίστηση μεγάλη ποικιλία τροφών.

4. Προσπάθησε να αποφύγεις τον εκνευρισμό

Ιδίως τις πρώτες μέρες της συμπληρωματικής διατροφής, αν το μωρό σου δείχνει να πεινάει πολύ, σκέψου πρώτα να το θηλάσεις. Ο θηλασμός και η προσφορά συμπληρωματικών τροφών δεν χρειάζεται να αποτελούν χωριστά γεγονότα. Ορισμένες μαμάδες θηλάζουν προτού προσφέρουν φαγητό ώστε να ικανοποιηθεί λιγάκι η πείνα του μωρού τους και να μπορεί το μικρούλι τους να πάρει τον χρόνο του μέχρι να προσαρμοστεί στο τάισμα με το κουτάλι. Συνέχισε να θηλάζεις όποτε το μωρό σου δείχνει να πεινάει.

5. Μην του δώσεις αγελαδινό γάλα

Τα μωρά δεν θα πρέπει να πίνουν αγελαδινό γάλα προτού συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Κι αυτό γιατί το αγελαδινό γάλα έχει πολλή υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, πρωτεΐνη και ασβέστιο για το αναπτυσσόμενο πεπτικό τους σύστημα. Το μητρικό γάλα προσφέρει εξαιρετική θρέψη και υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου.

6. Κάνε το τάισμα διασκεδαστικό!

Όπως πάντα, άσε το μωρό σου να αποφασίσει αν πεινάει και πόσο θέλει να φάει ή να πιει. Το τάισμα θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη, θετική εμπειρία και για τους δυο σας, επομένως απόφυγε οποιαδήποτε πίεση και απόλαυσέ το. Το να βλέπεις την έκφραση του προσώπου του όταν δοκιμάζει μια νέα γεύση για πρώτη φορά, ή καταφέρνει επιτέλους να βάλει το φαγητό στο στόμα του μόνο του, είναι ξεχωριστές στιγμές που θα θέλεις να θυμάσαι. Είναι η ευκαιρία του να μάθει για τη γεύση των διάφορων τροφών και, εντέλει, να μάθει να χρησιμοποιεί το κουτάλι—δεξιότητες ζωής που θα κουβαλά μαζί του όσο μεγαλώνει.

7. Θυμήσου τους ρόλους σας

Εσύ και το μωρό σου έχετε σημαντικούς ρόλους να παίξετε στο στάδιο της συμπληρωματικής διατροφής. Δική σου δουλειά είναι να αποφασίσεις ποιες θρεπτικές τροφές θα προσφέρεις στο μωρό σου και πότε. Διάλεξε, λοιπόν, υγιεινές, θρεπτικές τροφές με μεγάλη ποικιλία και ανταποκρίσου στα σημάδια πείνας και κορεσμού που σου δίνει. Το μωρό σου είναι υπεύθυνο να αποφασίσει αν θέλει να φάει και, εφόσον θελήσει, πόσο θα φάει. Αν παίξετε και οι δύο καλά τους ρόλους σας, θα έχεις δείξει στο μωρό σου τον δρόμο για καλή υγεία και καλή διατροφή για μια ζωή.

8. Βοήθησε τη μελλοντική του υγεία

«Ορισμένες μαμάδες σταματούν να θηλάζουν όταν αρχίζουν συμπληρωματικές τροφές επειδή πιστεύουν ότι το μητρικό γάλα δεν έχει πια σημασία. Ωστόσο, το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι σημαντικό», λέει η Birgit Becker, Διατροφολόγος της Nestlé Nutrition στην Ελβετία. «Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που θήλασαν ως βρέφη τείνουν να τους αρέσουν περισσότερα λαχανικά στη νηπιακή ηλικία, και να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά και να καταναλώνουν λιγότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά όταν μεγαλώνουν. Δεδομένου ότι ο θηλασμός έχει συνδεθεί επίσης με υγιέστερο βάρος κατά την παιδική ηλικία, υπάρχουν καλοί λόγοι να συνεχίσετε να θηλάζετε όταν το μωρό σας αρχίσει να απολαμβάνει συμπληρωματικές τροφές.»

Πηγές

American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. The use of whole cow’s milk in infancy. Pediatrics 1992, 89(6):1105-9. 

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011, 141(3):490-4. 

de Lauzon-Guillain B, Jones L, Oliveira A et al. The influence of early feeding practices on fruit and vegetable intake among preschool children in 4 European birth cohorts. Am J Clin Nutr 2013, 98(3):804-12. 

Finn K, Callen C, Bhatia J et al. Importance of dietary sources of iron in infants and toddlers: Lessons from the FITS study. Nutrients 2017, 9(7):doi: 10.3390/nu9070733. 

Horta BL, Loret de Mola C, Victora CG. Long-term consequences of breastfeeding on cholesterol, obesity, systolic blood pressure and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr 2015, 104(467):30-7.  

Maier-Noth A, Schaal B, Leathwood P et al. The lasting influences of early food-related variety experience: A longitudinal study of vegetable acceptance from 5 months to 6 years in two populations. PLoS One 2016, 11(3): e0151356. doi:10.1371/journal.pone.0151356.  

Perrine CG, Galuska DA, Thompson FE et al. Breastfeeding duration is associated with child diet at 6 years. Pediatrics 2014, 134 Suppl 1:S50-5. 

Scott JA, Chih TY, Oddy WH. Food variety at 2 years of age is related to duration of breastfeeding. Nutrients 2012, 4(10):1464-74. doi:10.3390/nu4101464. 

Victora CG, Bahl R, Barrios AJ et al. Lancet Breastfeeding Series Group. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 2016, 387(10017):475-90.  

World Health Organization. Infant and young child feeding: Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals. Geneva, World Health Organization, 2009. 

Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2017

Σχετικά άρθρα

View details Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMO)
Άρθρο
Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMO)

Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMO)

Ένα σημαντικό συστατικό του μητρικού γάλακτος για το ανοσοποιητικό.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Προβιοτικά
Άρθρο
Προβιοτικά

Προβιοτικά

Τα φιλικά βακτήρια του εντέρου.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Μωρό & Αντιμετώπιση Τροφικών Αλλεργιών
Άρθρο
Μωρό & Αντιμετώπιση Τροφικών Αλλεργιών

Μωρό & Αντιμετώπιση Τροφικών Αλλεργιών

Συναντώ γύρω μου όλο και περισσότερα μωρά που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Nestlé & Έρευνα του Μητρικού Γάλακτος
Άρθρο
Nestlé & Έρευνα του Μητρικού Γάλακτος

Nestlé & Έρευνα του Μητρικού Γάλακτος

Η Nestlé είναι δεσμευμένη να ερευνά και να κατανοεί τα οφέλη του μητρικού γάλακτος και του μητρικού θηλασμού

3 λεπτά ανάγνωση

View details Αλλεργίες—τι πρέπει να ξέρεις
Άρθρο
Αλλεργίες—τι πρέπει να ξέρεις

Αλλεργίες—τι πρέπει να ξέρεις

Το ήξερες; Η πρωτεΐνη του γάλακτος είναι ένα από συνηθέστερα αλλεργιογόνα που ταλαιπωρούν τα μωρά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Θηλασμός για αρχάριους ΜΕΡΟΣ 1: Από πού να ξεκινήσεις
Άρθρο
Θηλασμός για αρχάριους ΜΕΡΟΣ 1: Από πού να ξεκινήσεις

Θηλασμός για αρχάριους ΜΕΡΟΣ 1: Από πού να ξεκινήσεις

Ο θηλασμός, όπως κάθε νέα δεξιότητα, χρειάζεται εξάσκηση και επιμονή για να τελειοποιηθεί.

5 λεπτά ανάγνωση

View details Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει;
Άρθρο
Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει;

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει;

Το ήξερες; Επειδή πάσχεις από αλλεργίες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάσχει και το μωρό σου.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Μωρό & Απογαλακτισμός
Άρθρο
Μωρό & Απογαλακτισμός

Μωρό & Απογαλακτισμός

Μετά από τόσο καιρό πλήρους συμβίωσης με το μωρό σου, ήρθε η στιγμή που χρειάζεται να διαχειριστείς την εισαγωγή βρεφικού γάλακτος στην διατροφή του.

4 λεπτά ανάγνωση

View details Εντυπωσιακά Δεδομένα
Άρθρο
Εντυπωσιακά Δεδομένα

Εντυπωσιακά Δεδομένα

Εντυπωσιακά Δεδομένα

7 λεπτά ανάγνωση

View details Η γυναίκα μου αποφάσισε να θηλάσει!
Άρθρο
Η γυναίκα μου αποφάσισε να θηλάσει!

Η γυναίκα μου αποφάσισε να θηλάσει!

«Τώρα έχω γίνει επαγγελματίας στο μπιμπερό, όμως την πρώτη φορά δεν έκανα τον έξυπνο.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Δίνοντας στο μωρό σου ένα προβάδισμα στη ζωή
Άρθρο
Δίνοντας στο μωρό σου ένα προβάδισμα στη ζωή

Δίνοντας στο μωρό σου ένα προβάδισμα στη ζωή

Το ήξερες; Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο θηλασμός μπορεί να συνδέεται με αυξημένη ευφυΐα και οικονομική επιτυχία μετέπειτα στη ζωή.

3 λεπτά ανάγνωση

View details 8 τρόποι για την πρόληψη της μαστίτιδας
Άρθρο
8 τρόποι για την πρόληψη της μαστίτιδας

8 τρόποι για την πρόληψη της μαστίτιδας

Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία εκμάθησης —τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό— και είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις ορισμένες δυσκολίες κατά τους πρώτους μήνες του.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Μωρό & Προστασία από Βρεφικές Αλλεργίες
Άρθρο
Μωρό & Προστασία από Βρεφικές Αλλεργίες

Μωρό & Προστασία από Βρεφικές Αλλεργίες

Θέλω να μάθω περισσότερα για την αλλεργία στα μωρά και τους τρόπους πρόληψης

3 λεπτά ανάγνωση

View details Το μωρό σου ξέρει πόσο χρειάζεται
Άρθρο
Το μωρό σου ξέρει πόσο χρειάζεται

Το μωρό σου ξέρει πόσο χρειάζεται

Το ήξερες; Ο θηλασμός, δηλαδή η προσφορά γάλακτος στο μωρό σου απευθείας από το στήθος σου, συμβάλλει στην προστασία της ικανότητάς του να πίνει μόνο όσο χρειάζεται.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Περισσότερα για τη μαστίτιδα και τον πόνο στο στήθος
Άρθρο
Περισσότερα για τη μαστίτιδα και τον πόνο στο στήθος

Περισσότερα για τη μαστίτιδα και τον πόνο στο στήθος

Ήξερες ότι... Περίπου μία στις τρεις μητέρες που θηλάζουν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια επίπονη πάθηση που ονομάζεται μαστίτιδα.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Θηλασμός με Μπιμπερό
Άρθρο
Θηλασμός με Μπιμπερό

Θηλασμός με Μπιμπερό

Και φτάνει η ώρα που πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά, ενώ εσύ θηλάζεις ακόμη. Εδώ θα βρεις τις πιο χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία του μητρικού γάλακτος στο μπιμπερό. Είσαι έτοιμη;

4 λεπτά ανάγνωση

View details Πρωτεΐνη: κάνει καλό, αλλά σε τι ποσότητα;
Άρθρο
Πρωτεΐνη: κάνει καλό, αλλά σε τι ποσότητα;

Πρωτεΐνη: κάνει καλό, αλλά σε τι ποσότητα;

Η μη κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης κατά τις κρίσιμες πρώτες 1.000 ημέρες του μωρού σου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες στα μωρά—Τι πρέπει να λάβετε υπόψη
Άρθρο
Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες στα μωρά

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες στα μωρά—Τι πρέπει να λάβετε υπόψη

Οι βρεφικές αλλεργίες και δυσανεξίες μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή. Αλλεργία ονομάζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ουσία την οποία θεωρεί επιβλαβή.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Πώς να δώσω γάλα με μπιμπερό!
Άρθρο
Πώς να δώσω γάλα με μπιμπερό!

Πώς να δώσω γάλα με μπιμπερό!

Μοιάζει με εξίσωση για δυνατούς λύτες, αλλά μην ανησυχείς! Γρήγορα θα μάθεις ακριβώς τις σωστές αναλογίες δοσολογίας βρεφικού γάλακτος και θερμοκρασίας και δεν θα σου φαίνεται πια πυρηνική φυσική!

3 λεπτά ανάγνωση

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

Club Benefits Icons_1

ΕΜΑΙL για σένα και το μωρό σου

Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

Συμβουλές μόνο για σένα

Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

Δωρεάν δείγματα

Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

Διαδραστικές εφαρμογές

Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.