MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Είμαι έτοιμη να αποκτήσω μωρό; 6 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε

Σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό; Δεν υπάρχει τίποτα που να σε προετοιμάζει πραγματικά για να γίνεις γονιός. Επίσης, δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για να ξεκινήσει κανείς μια οικογένεια. Διαβάστε τη λίστα προετοιμασίας παρακάτω, ώστε να κάνετε τον προγραμματισμό σας!

6 λεπτά ανάγνωση
 • Ζυγίστε τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απόκτηση ενός μωρού

  Η απόφαση να ξεκινήσει κανείς μια οικογένεια είναι πολύ σημαντική και οι έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος αριθμός παιδιών που αποκτά μια γυναίκα στη ζωή της μειώνεται παγκοσμίως, με τις μισές σχεδόν χώρες να αντιμετωπίζουν θέματα υπογεννητικότητας. Αυτό οφείλεται κυρίως σε εξελίξεις όπως η ευρύτερη πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης και στο γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες εργάζονται και σπουδάζουν, ενώ τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας είναι χαμηλότερα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γυναίκες κάνουν λιγότερα παιδιά. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση μιας γυναίκας για το αν θα ξεκινήσει οικογένεια και πότε, όπως τα οικονομικά, οι επαγγελματικοί στόχοι, τα ζητήματα υγείας, η δομή της οικογένειας, η γονική υποστήριξη ή ακόμα και το περιβάλλον. Μια καλή αφετηρία, όταν σκέφτεστε αν είστε έτοιμη να αποκτήσετε μωρό, είναι να αναλογιστείτε πώς αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την προσωπική σας κατάσταση.

   
 • Είστε σίγουρη για τον λόγο που θέλετε να αποκτήσετε μωρό;

  Ίσως ακούγεται προφανές, αλλά όταν σκέφτεστε αν είστε έτοιμη να αποκτήσετε μωρό, θα πρέπει να σκέφτεστε επίσης αν είστε σίγουρη ότι θέλετε να αποκτήσετε μωρό. Και φυσικά, βεβαιωθείτε ότι το ίδιο αισθάνεται και ο σύντροφός σας ή ο άλλος επίδοξος γονέας, αν υπάρχει. Όταν κατανοείτε και γνωρίζετε τα κίνητρα πίσω από την επιθυμία σας να αποκτήσετε μωρό, μπορείτε και να προσδιορίσετε αν είστε συναισθηματικά έτοιμη να γίνετε γονιός. Αν ο λόγος που σκέφτεστε να ξεκινήσετε οικογένεια είναι επειδή νιώθετε πίεση, είτε από την οικογένεια και τους φίλους σας είτε από την κοινωνία, ή ελπίζετε ότι ένα μωρό θα βελτιώσει τη σχέση σας, ίσως πρέπει να λύσετε αυτά τα ζητήματα πριν κάνετε το μεγάλο βήμα. Εξετάστε προσεκτικά τα συναισθήματα που νιώθετε όταν σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό ή φαντάζεστε ότι είστε έγκυος. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να σας αποκαλύψουν πόσο συναισθηματικά έτοιμη είστε στην πραγματικότητα.

   
 • Είστε έτοιμη για τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή σας ένα μωρό;

  Ο ρόλος του γονιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, ειδικά στην αρχή, με πολλές καλές και πολλές κακές στιγμές! Γι’ αυτό, είναι καλό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς το πώς θα είναι οι ημέρες και οι νύχτες σας αφού γεννήσετε. Μπορεί να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προκλήσεις, για παράδειγμα στο σώμα σας, δυσκολίες με το τάισμα και τον ύπνο, αλλαγές στην κοινωνικοποίησή σας και στο πώς και πού αφιερώνετε τον περισσότερο χρόνο σας, αλλά και αλλαγές στην εργασιακή σας ζωή και τις συνήθειές σας. Ορισμένοι γονείς μπορεί επίσης να νιώσουν συναισθήματα μοναξιάς ή ενοχής, πίεσης, είτε από άλλους είτε από τον εαυτό τους, και να βιώσουν εντάσεις στις προσωπικές τους σχέσεις. Είναι αδύνατο να προβλέψετε με ακρίβεια τη δική σας μοναδική εμπειρία. Παρόλ’ αυτά, θα σας βοηθήσει να μιλήσετε με φίλους και μέλη της οικογένειάς σας για τη δική τους εμπειρία (λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντίδραση κάθε ατόμου στη γονεϊκότητα είναι διαφορετική) και να κάνετε την έρευνά σας ώστε να προετοιμαστείτε για όσα σας επιφυλάσσει το μέλλον. Διαβάστε το άρθρο μας Τα συναισθήματα μιας νέας μαμάς για να μάθετε περισσότερα για ορισμένα από τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσετε ως νέος γονιός. 

   
 • Έχετε κάνει τον απαιτούμενο οικονομικό προγραμματισμό για το κόστος που συνεπάγεται ένα μωρό;

  Τα οικονομικά είναι ένας σημαντικός παράγοντας όταν σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό, καθώς η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι δαπανηρή, και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, από το αν η άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σας μέχρι τα πιθανά έξοδα φύλαξης του παιδιού και φυσικά την αγορά όλων των απαραίτητων αντικειμένων για το μωρό. Πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος, ίσως θα ήταν καλό να αποταμιεύσετε χρήματα για ένα διάστημα και να κάνετε τον απαιτούμενο οικονομικό προγραμματισμό για το κόστος που συνεπάγεται ένα μωρό, έτσι ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε πιο εύκολα το οικονομικό κομμάτι όταν έρθει η στιγμή να αποκτήσετε το μωρό σας. Η οικονομική προετοιμασία πριν από τη δημιουργία οικογένειας μπορεί να βελτιώσει τις οικονομικές αντοχές σας και να κατευνάσει τις όποιες οικονομικές ανησυχίες αφού γίνετε γονιός, επιτρέποντάς σας να επικεντρωθείτε στον νέο σας ρόλο. Διαβάστε το άρθρο μας με συμβουλές οικονομικού προγραμματισμού για την απόκτηση ενός μωρού.

   
 • Έχετε σκεφτεί κάποιο πλάνο για την ανατροφή του μωρού σας;

  Είτε έχετε μια σταθερή σχέση είτε σκοπεύετε να μεγαλώσετε το μωρό σας μόνη ή με τη συνδρομή του άλλου γονέα, καλό θα ήταν να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Για παράδειγμα, ποιος θα είναι ο βασικός κηδεμόνας (αν θα υπάρχει), πού θα ζει το μωρό, ποια γονικά καθήκοντα θα αναλάβει ποιος και σε ποιον βαθμό, και ποια θα είναι η ρουτίνα του μωρού; Ακόμη, ίσως είναι σκόπιμο να εξετάσετε τις διάφορες επιλογές ταΐσματος, δηλαδή τον θηλασμό, τη μικτή διατροφή και το τάισμα με μπιμπερό, καθώς μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο ποιος και πώς θα φροντίζει το μωρό. Ρίξτε μια ματιά στα θέματα Πώς να εφαρμόσετε επιτυχώς την ισότιμη κοινή ανατροφή και Συμβουλές co-parenting: πώς να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη σχέση co-parenting για περισσότερες ιδέες. Δεν χρειάζεται να έχετε σκεφτεί τα πάντα. Κάποια πράγματα δεν θα τα γνωρίζετε παρά μόνο αφού γεννηθεί το μωρό. Θα πρέπει, επίσης, να θυμάστε ότι η όποια επιλογή σας για την ανατροφή του μωρού θα πρέπει να βασίζεται στο τι είναι καλύτερο για εσάς και την οικογένειά σας. Είναι καλό να έχετε ανοιχτό μυαλό και να είστε ευέλικτη στις αλλαγές όσο ανακαλύπτετε τη ζωή ως γονιός και όσο εξελίσσονται οι ανάγκες του μωρού σας. Έχοντας ένα χαλαρό πλαίσιο στο οποίο μπορείτε να δουλέψετε, μπορείτε να δημιουργήσετε το είδος της ρουτίνας που θα ευνοεί την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση σε ό,τι αφορά τον ρόλο σας.    

   
 • Υπάρχουν καλά συστήματα γονικής υποστήριξης στη ζωή σας;

  Πολλοί λένε ότι «χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί». Γι’ αυτό, αναρωτηθείτε ποια άτομα έχετε στο δίκτυο υποστήριξής σας. Μπορείτε να βασιστείτε σε έναν υποστηρικτικό σύντροφο ή στον άλλο γονέα με τον οποίο μοιράζεστε την ευθύνη του παιδιού; Έχετε συγγενείς ή στενούς φίλους που είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να υποστηρίξουν εσάς και το παιδί σας; Μπορείτε να βρείτε μια λύση φύλαξης που εμπιστεύεστε, όπως π.χ. μια νταντά ή έναν παιδικό σταθμό, την οποία θα ήσασταν πρόθυμες να χρησιμοποιήσετε εάν χρειαστεί; Διαβάστε το άρθρο για την επιλογή της ιδανικής λύσης φύλαξης για συμβουλές. Ακόμη, αν εργάζεστε, πόσο υποστηρικτικός είναι ο εργοδότης σας όσον αφορά τη γονική άδεια ή την επιστροφή στη δουλειά με ευέλικτο ωράριο, για παράδειγμα; Όταν γνωρίζετε ποια είναι τα μέλη της ομάδας σας και τι ρόλο μπορούν να παίξουν στη νέα σας ζωή, μπορείτε να προετοιμαστείτε πολύ καλύτερα για το ταξίδι σας στη γονεϊκότητα. Και όταν είστε έτοιμη να ξεκινήσετε να προσπαθείτε, διαβάστε τις Συμβουλές για τη σύλληψη για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα. 
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.