Μοιράσου το Άρθρο
X
Το Nestlé Baby & me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

20η Εβδομάδα Κύησης - 2ο Τρίμηνο

Συμβαίνουν τόσα πολλά στην κοιλιά σου την 20η εβδομάδα που μπορεί να χρειαστείς ξεκούραση μόλις τα διαβάσεις όλα!

Δευτέρα, Ιανουάριος 7th, 2019

Το Nestlé Baby & me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Η ανάπτυξη του μωρού κατά την 20η εβδομάδα κύησης

Το μωρό σου μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Το σώμα του μεγαλώνει αρκετά και το κεφάλι δεν φαίνεται τόσο τεράστιο πια. Αν κυοφορείς κορίτσι, οι ωοθήκες της έχουν εξοπλιστεί με τόσα πολλά κύτταρα αρκετά για να παράγουν 6 εκατομμύρια ωάρια. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξής της όμως, ο αριθμός θα αρχίσει να φθίνει και με τη γέννησή της θα είναι κοντά στο 1 εκατομμύριο. Το πάγκρεας του μωρού σου παράγει ινσουλίνη, μία ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα για την υπόλοιπη ζωή του. Επίσης, επιτρέπει στον οργανισμό του μωρού, να αποθηκεύει λίπος και σάκχαρα υποδόρια, προετοιμάζοντάς το για τη γέννησή του. Έξυπνο ε;

Τι συμβαίνει στο σώμα σου

Κλωτσάει; Τι υπέροχη στιγμή! Για να την απολαύσεις, ξάπλωσε κάπου και χαλάρωσε. Και τότε δες! Αν κουνιέσαι από δω και από κει, ουσιαστικά νανουρίζεις το μωρό σου και είναι σαν να το ξαναβάζεις για ύπνο. Τώρα, κοιμάται περίπου 20 ώρες την ημέρα. Και ξέρεις ποιες είναι οι αγαπημένες ώρες της ημέρας που είναι ενεργητικότατο; Μεταξύ 8μ.μ έως 11μ.μ.

Για να ανιχνεύσεις την κίνησή του, πρέπει να κάνεις υπομονή. Στην αρχή, ίσως να αισθάνεσαι ένα ήπιο γαργαλητό. Οι καλές κλωτσιές ξεκινούν την 25η εβδομάδα, όπου τότε, μαζί με το σύντροφό σου θα αρχίσετε να απολαμβάνετε  ένα ρεσιτάλ χορού για ζωηρά μωράκια!

Η διατροφή σου

Ποια είναι η σημασία του φθορίου για την οδοντοστοιχία σας και την οδοντοφυΐα του μωρού σας;  Έρευνες σε παιδιά έως 6 ετών, απέδειξαν ότι το 35% των παιδιών δεν παρουσίασαν τερηδόνα γιατί οι μητέρες τους έπιναν φθοριούχο νερό κατά την εγκυμοσύνη τους! Σε χώρες όπως η Ελβετία, το νερό της βρύσης φθοριώνεται για την πρόληψη της τερηδόνας. Και σου τα λέμε όλα αυτά για να κατανοήσεις τη σπουδαιότητα του φθορίου για τα νεογιλά αλλά και τα μετέπειτα δόντια. Τα καλά νέα βέβαια είναι ότι, οι μοντέρνες διατροφικές συνήθειες,  είναι τέτοιες που η λήψη φθορίου είναι επαρκής. Πίνουμε μεταλλικό νερό, τρώμε ψάρια και λαχανικά ειδικά πράσινα, που μας βοηθούν στη λήψη του.

Extra tips

Υπάρχει μία αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ των εγκύων και των γατών! Μπορεί μια γάτα να μεταδώσει τη γνωστή ασθένεια, τοξόπλασμα σε μία έγκυο και κατ’ επέκταση στο βρέφος; Χωρίς να χρειαστεί να διώξεις το κατοικίδιό σου από το σπίτι, πρέπει να λάβεις σημαντικά μέτρα προστασίας απέναντι στη γάτα σου, ειδικά αν αυτή είναι μικρή. Τα κόπρανα από μια γάτα μπορεί να μεταδώσουν το τοξόπλασμα.  Και είναι πολύ σύνηθες σε μία γυναίκα να το φέρει χωρίς να το καταλάβει και να το μεταδώσει στο μωρό. Η τοξοπλάσμωση είναι επιβλαβής έως θανάσιμη για το έμβρυο, γι αυτό φρόντισε να μάθεις τη γάτα σου να χρησιμοποιεί για την ανάγκη της την ειδική άμμο επίσης είναι απαραίτητο να την καθαρίζει κάποιος άλλος και να πλένει τα χέρια του επιμελώς και τακτικά.

Περισσότερα

Επίλεξε μια συγκεκριμένη εβδομάδα

Σχετικά
Αξιολογήσεις Άρθρου
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.