MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα πρώτα του ρούχα

Ονειρευόσουν τη στιγμή που θα ντύσεις το μωρό σου, πριν καν ακόμα εκείνο γεννηθεί: Ορισμένες μαμάδες τρέχουν πολύ νωρίς στα μαγαζιά με τα μωρουδιακά, ενώ άλλες περιμένουν μέχρι το τέλος σχεδόν της εγκυμοσύνης: Είναι θέμα προκατάληψης! Ανάμεσα στον κατάλογο του μαιευτηρίου και τις συμβουλές των φίλων σου, σίγουρα κάπου θα μπερδευτείς.

 

2 λεπτά ανάγνωση

Πρώτο πρόβλημα: Τι θα φορέσει μόλις γεννηθεί;

Στο μαιευτήριο, μία απαθής γραμματέας σου έδωσε τη ΣΟΥΠΕΡ λίστα, τη διάβασες δέκα συνεχόμενες φορές – οκτώ πυτζάμες, τρία μάλλινα ζιπουνάκια, πέντε ζευγάρια κάλτσες ή παντόφλες, τρία σκουφάκια… – και μετά τηλεφώνησες σε όλες τις «μυημένες» φίλες σου για να σου μεταφράσουν τη λίστα σε απλά ελληνικά. Και από εκείνη τη στιγμή, το πράγμα μπερδεύτηκε: «Μην αγοράζεις ΠΟΤΕ μέγεθος για νεογέννητα», «ΜΗΝ του αγοράσεις ρούχα για μωρό 1 μηνών», «αγόρασε ΜΟΝΟ ρούχα για μωρά 3 μηνών», «ΟΧΙ μάλλινα», «ΟΧΙ συνθετικά»… Μία ωραία ημέρα όμως υποκύπτεις στον πειρασμό του shopping. Γυρνώντας σπίτι, απλώνεις τα ψώνια στο κρεβάτι και βλέποντας αυτήν τη μικροσκοπική πυτζάμα, τα φορμάκια-μινιατούρες και το σκουφάκι τρελαίνεσαι. Ξαφνικά, μπορείς να φανταστείς μπροστά σου το μωρό, τόσο γλυκό και αξιολάτρευτο μέσα στα ρουχαλάκια του.

Από την αρχαιότητα ως τον 20ο αιώνα, τα μωρά τα φάσκιωναν. Το μωρό σου είναι τυχερό.

Δεν θα γνωρίσει τα φασκιά τα οποία τύλιξαν πολλές γενιές. Για πάρα πολύ καιρό τα φασκιά αυτά ήταν μία φυλακή: Με τα πόδια τεντωμένα και τα χέρια κολλημένα στο σώμα, το βρέφος ήταν τυλιγμένο σε ένα πανί και σε επιδέσμους που το ακινητοποιούσαν πλήρως. Το κεφάλι του στεκόταν εντελώς ίσιο σε ένα σφιχτό σκουφί, δεν μπορούσε να το στρίψει. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε από την ανάγκη να κρατιούνται τα μωρά ζεστά, να προστατεύονται από τις ασθένειες, αλλά κυρίως επειδή θεωρούσαν ότι είναι απαραίτητο να σφίξουν τα σώματά τους που ήταν ακόμα χαλαρά και χωρίς γραμμή, προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά. Με τα άκρα του λυγισμένα, το κεφάλι του που δεν στέκεται όρθιο, την ευλύγιστη πλάτη του, το νεογέννητο θεωρείτο ατελές. Για να πάρει τη μορφή ενός κανονικού ανθρώπου έπρεπε να το βάλουν σε καλούπι, να το φτιάξουν. Έπρεπε να φτάσει ο Διαφωτισμός, τον 18ο αιώνα, για να φωνάξουν οι γιατροί ότι επρόκειτο για σκανδαλώδη πρακτική. Αργά αλλά σταθερά, το κίνημα της απελευθέρωσης των μωρών ξεκίνησε. Άνοιξε ο δρόμος για τα υπέροχα σημερινά μωρουδιακά.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.