MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

19η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Ο μικρός σου κάτοικος ζυγίζει περίπου 300-400 γραμμάρια – πιάσε ένα γκρέιπφρουτ στο χέρι σου και θα καταλάβεις το βάρος της μικρούλας σου. Διάβασε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα παρακάτω.

3 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συμβαίνουν και αναπτύσσονται πολλά μέσα σου και ως αποτέλεσμα το μωρό σου γίνεται όλο και πιο ενεργό. Δεν συμβαδίζει απαραίτητα με το βιολογικό σου ρολόι και μπορεί να σε ξυπνήσει τη νύχτα με τις κινήσεις του μέσα στη κοιλιά σου. Ίσως αν χαϊδέψεις την κοιλία σου και του μιλήσεις όταν είναι ανήσυχο, να το ηρεμήσεις και έτσι να μπορέσετε να κοιμηθείτε και οι δύο. Επειδή δεν έχει μεγαλώσει πολύ, μπορεί ακόμα να κουνάει τα χέρια και τα πόδια του πιο άνετα και άρα κλωτσάει. Έχε υπόψιν σου να χαϊδεύεις την κοιλιά σου για να θυμίζεις στο μωρό σου ότι είσαι δίπλα του!

Γραφικό ενός εμβρύου σε μέγεθος γκρέιπφρουτ και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Αν και πλέον το σώμα σου κάνει τη δουλεία του σχεδόν στο αυτόματο, υπάρχουν εξωτερικά, κάποια πράγματα που πρέπει να τακτοποιηθούν. Εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, συζήτα με τον γυναικολόγο σου στο επόμενο τσεκ-απ σου που και πως θα γεννήσεις το μωρό σου. Αν θες να γεννήσεις το μωρό σου στο νοσοκομείο ο γιατρό σου μπορεί να σου προτείνει μερικά. Τα νοσοκομεία μπορούν να σου προσφέρουν ενημερωτικές εκδηλώσεις έτσι ώστε να πάρεις μια πρώτη εντύπωση του χώρου. Με αυτό το τρόπο θα μπορέσεις να πάρεις μια απόφαση πολύ πιο εύκολα!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ήρθε η ώρα για να ελέγξεις το βάρος σου: Ακόμα και αν οι επιπλέον θερμίδες που λαμβάνεις προέρχονται από «υγιεινά φαγητά», τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν μέρος της αύξησης περισσευούμενου βάρους. Η αύξηση του βάρους σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει τη γέννα ενός υπερβολικά μεγάλου μωρού. Σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις, ένα υπερβολικά μεγάλο μωρό δεν σημαίνει ότι είναι πιο υγιές από ένα μωρό φυσιολογικού βάρους. Συνδυαστικά, ένα υπέρβαρο μωρό, έχει περισσότερε πιθανότητες να συνεχίζει να είναι υπέρβαρο στα βρεφικά και παιδικά του χρόνια. Η παιδική παχυσαρκία έκτος από το ότι οδηγεί σε προβλήματα όπως ο διαβήτης μπορεί να συνεχιστεί και στα ενήλικά του χρόνια. Συζήτα με τον γιατρό σου αν το βάρος σου συμβαδίζει με το προτεινόμενο βάρος που συνιστάται.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ζήτω! Βρίσκεσαι στη μέση της εγκυμοσύνης σου. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να πεις μπράβο στον εαυτό σου! Έξαλλου έχεις καταφέρει κάτι εξαιρετικά μεγάλο. Όπως είναι φυσιολογικό έχεις πολλές αναπάντητες ερωτήσεις  όπως όλες οι μέλλουσες μαμάδες – όπως, για παράδειγμα τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής.  Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να παρακολουθήσετε μερικά μαθήματα προγεννητικής. Το να γνωρίζεις τι συμβαίνει καταπολέμα το μεγαλύτερο μέρος της αβεβαιότητας που νιώθετε. Επίσης βοηθάει πολύ και η επικοινωνία με άλλες μέλλουσες μαμάδες και γονείς. Τα προγεννητικά μαθήματα σου δίνουν συνδυαστικά, τη κατάλληλη ευκαιρία για να μάθεις παραπάνω πληροφορίες για το θηλασμό. Με το να σκέφτεσαι μερικά βήματα μπροστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, θα χτίσεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι, για να θηλάζεις όταν έρθει το μωρός σου στο κόσμο.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.