MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

35η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Σε περίπου ένα μήνα θα κρατάς στα χεριά σου αυτό το μικρό πραγματάκι χαράς. Μέχρι τότε, πολλά πράγματα πρέπει να τελειοποιηθούν μέσα σου. Διάβασε περισσότερα για αυτήν την εβδομάδα παρακάτω.

3 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι πνεύμονες του μωρού σου προετοιμάζονται και όχι μόνο για τα πρώτα κλάματα μετά τη γέννησή του! Η ουσία που έχει επενδύσει την εσωτερική επιφάνεια των βρογχικών κυψελίδων αυξάνεται για να εξασφαλίσει την ελαστικότητα τους και να την εμποδίσει να καταρρεύσουν. Οι ανταλλαγές μεταξύ του πλακούντα και του σώματος σου συνεχίζονται. Αυτό είναι που βοηθάει στην συντήρησή του όγκου του αμνιακού υγρού, το οποίο περιέχεται σε αυτό που ονομάζεται αμνιακός σάκος. Όταν η γέννηση του μωρού σου θα είναι επικείμενη, υπάρχει περίπτωση να σπάσει – τα «νέρα σου θα σπάσουν» - αυτό είναι σημάδι για να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου!

Γραφικό ενός εμβρύου και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Από τη μια ημέρα στην άλλη παρατηρείς πως οι αναπνοές σου είναι πιο άνετες και τα θέματα πέψης που μπορεί να είχαν προκύψει, φαίνεται να βελτιώνονται. Τι συμβαίνει ακριβώς; Κάτι πολύ απλό: το μωρό σου κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Έξυπνο μωρό! Έχει μετακινηθεί με το κεφάλι του προς τα κάτω στη λεκάνη σου, δίνοντας έτσι στους πνεύμονες και το στομάχι σου λίγο περισσότερο χώρο. Στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου ίσως να αρχίσεις να νιώθεις ότι το σώμα σου αρχίζει να προετοιμάζεται για τον ερχομό του αγαπημένου σου μικρού.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρόλο που όλες οι τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες (κορεατικά ή τροφές πρωτεΐνης, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά) παρέχουν σε εσένα και το μωρό σου όλες τις απαραίτητες θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία, υπάρχει μια ακόμα διατροφική ομάδα που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή: οι ομάδα των λιπαρών. Ναι, υπάρχει ανάγκη  για ορισμένα λιπαρά στη διατροφή σου και ειδικότερα για τα Ωμέγα-3 λιπαρά. Υπάρχει λογική πίσω από το ότι ορισμένα Ωμεγά-3 λιπαρά ονομάζονται «απαραίτητα λιπαρά οξέα» επειδή είναι πράγματι, απαραίτητα. Το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει. Ίσως να έχει πάρει το αυτί σου το ΑΛΑ (α-λινολεϊκό οξύ) ως το απαραίτητο λιπαρό οξύ που συναντάται στις φυτικές τροφές όπως τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Ένα ακόμα είδος λιπαρού Ωμέγα-3 είναι το DHA, το οποίο το προσλαμβάνουμε κυρίως από τα ψάρια. Βοηθά στην δόμηση της μεμβράνης των κυττάρων και συγκεκριμένα του εγκεφάλου. Συμβάλλει στη ρύθμιση της ροής  πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων και ιδιαίτερα των νευρώνων καθώς επίσης είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνολικά θα βρεις τα μαγικά Ωμέγα-3 λιπαρά στους λιναρόσπορους, τα καρύδια και το καρυδέλαιο, τα φύτρα σιταριού και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. Όσο καταναλώνεις τέτοιου είδους τροφές τα απαραίτητα λιπαρά οξέα περνούν στο μωρό σου παρέχοντας οφέλη και στους δύο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Όσο η εγκυμοσύνη φτάνει στο τέλος της, πολλές γυναίκες αναρωτώνται αν θα είναι ικανές για να θηλάσουν. Να ξέρεις ότι το να φροντίζεις ένα μωρό είναι το πιο φυσικό πράγμα στο κόσμο. Ο μικρός σου αγαπημένος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, και έχει προετοιμάζεται ήδη μέσα στη κοιλιά σου. Και ακόμα κι αν δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις, το περιβάλλον σου θα είναι πολύ βοηθητικό. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή που θα μπορούσες να δώσεις στο μωρό σου, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Ακόμα, το γάλα σου αυτόματα προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού σου. Στην αρχή είναι αραιό και νερουλό για να ικανοποιήσει τη δίψα του μωρού σου. Αργότερα όμως γίνεται πλουσιότερο και πιο πυκνόρρευστο για να ευχαριστήσει τη πείνα του. Αν το μωρό σου αρχίζει να πεινάει κι άλλο, τότε το σώμα σου θα ανταποκριθεί άμεσα για να παραχθεί επιπλέον γάλα. Απίστευτο!

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.