MyFeed Personalized Content
Εγκυμοσύνη (Συμπτώματα και όχι μόνο…)
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

17η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Το μικρούλι σου ζυγίζει περίπου 200γρ και θυμίζει όλο και περισσότερο «πραγματικό» μωρό. Διάβασε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα παρακάτω.

2 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όπως πάντα, συμβαίνουν πολλά αυτή τη βδομάδα. Το δέρμα του μωρού σου είναι ακόμα πολύ λεπτό και ημιδιαφανές, με μικρά αιμοφόρα αγγεία να φαίνονται κάτω από αυτό. Το έντερο του συνεχίζει να μεγαλώνει και έχει πάρει πλέον την μόνιμη θέση του στη κοιλιά του. Όλα είναι στη θέση τους.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Σφίξε τα δόντια σου: Πολλές μεγαλύτερες γυναίκες λένε σε εγκυμονούσες γυναίκες ιστορίες για δόντια που πέφτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Σου έχουμε καλά νέα: Αυτά όλα είναι ιστορίες από τα παλιά και δεν έχουν καμία σχέση με το τι συμβαίνει πραγματικά! Σε μερικές γυναίκες αρχίζει να φουσκώνει η κοιλιά τους. Αν είσαι πολύ αδύνατη ή αν αυτό δεν είναι το πρώτο σου μωρό είναι πιθανόν να φαίνεται κάτι. Σε άλλες γυναίκες δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι έγκυες απλά κοιτώντας τες. Σε αυτή τη φάση, τα παντελόνια και οι φούστες αρχίζουν να δυσκολεύουν στο κούμπωμα και η μέση του παντελονιού σου δεν διακρίνεται εύκολα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ικανοποίηση της ανάγκης σου για ζάχαρη απαιτεί μεγαλύτερη δημιουργικότητα από ότι συνήθως ειδικότερα αν η δικιά σου είναι εντονότερη. Δεν είναι κακό να τρως γλυκά, αρκεί να μην το παρακάνεις. Για να ευχαριστήσεις την ανάγκη σου για κάτι γλυκό και παράλληλα να καλύπτονται οι διατροφικές σου ανάγκες, προτίμησε φρέσκα φρούτα, επιδόρπια με γάλα, σκέτο γιαούρτι και αποξηραμένα φρούτα. Ο αυτοέλεγχος είναι το κλειδί. Αντί για παγωτό, μπορείς να απολαύσεις σορμπέ ή παγωμένο γιαούρτι με λιγότερη ζάχαρη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τα τεχνητά γλυκαντικά, γνωστά και ως «μη θρεπτικά γλυκαντικά», «υποκατάστατα ζάχαρης» ή «γλυκαντικά χωρίς θερμίδες», περιλαμβάνουν συνήθως ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ακεσουλφάμη Κ, σακχαρίνη και αλκοόλες ζάχαρης (π.χ. ξυλιτόλη), καθώς και ενώσεις φυτικής προέλευσης (π.χ. γλυκοζίτες στεβιόλης). Αν και παρατηρείται αυξανόμενη κατανάλωση από εγκυμονούσες γυναίκες το μακροπρόθεσμο αντίκτυπό στην υγεία αμφισβητείται. Ορισμένοι ειδικοί στη διατροφή θεωρούν πως σε αποδεχτά όρια πρόσληψης, αυτού του είδους τα γλυκαντικά είναι ασφαλή για τις γυναίκες και το αγέννητο μωρό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλα στοιχεία δείχνουν πως η έκθεση σε τεχνητά γλυκαντικά ίσως να επηρεάσουν αρνητικά τη διαμόρφωση του σώματος και τη καρδιομεταβολική υγεία. Ως εκ τούτου, συμβουλέψου τον ιατρό σου για τις τελευταίες ενημερώσεις πάνω στα τεχνητά γλυκαντικά και στη περίπτωση που θες να τα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_1

    EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

    Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

    Συμβουλές μόνο για σένα

    Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

  • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

    Δωρεάν δείγματα

    Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

  • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

    Διαδραστικές εφαρμογές

    Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.