Μοιράσου το Άρθρο
X

39η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Ίσως να έχεις νιώσει μερικές συσπάσεις και να αναρωτιέσαι αν ήρθε η στιγμή. Μην ανησυχείς, δεν θα χάσεις το αστέρι της παράστασης! Διάβασε περισσότερα για τη προτελευταία εβδομάδα, παρακάτω.

Κυριακή, Δεκέμβριος 2nd, 2018

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υπάρχει ακόμα λίγο λίπος κάτω από το δέρμα του μωρού σου, που το προετοιμάζει να αντιμετωπίσει τον έξω κόσμο αφού ήταν τόσο καιρό χουχουλιασμένο μέσα στη φωλιά του. Σχεδόν στο βάρος της γέννησής του, δεν έχει σχεδόν καθόλου ελεύθερο χώρο για να κουνηθεί και μπορεί να νιώσει τη διαφορά. Τα πάντα είναι στη θέση τους και λειτουργούν άψογα μέχρι αυτήν την προτελευταία εβδομάδα δηλαδή, και αν τελικά το μικρό σου γεννηθεί σήμερα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Οι γυναίκες που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες νιώθουν λίγο αβέβαιες να αναγνωρίσουν πότε έχει ξεκινήσει ο τοκετός. Επίτρεψε μας να σε καθησυχάσουμε, θα το καταλάβεις σίγουρα! Και ορισμένα μωρά γεννιούνται τόσο γρήγορα που οι μητέρες τους δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο νοσοκομείο εγκαίρως. Στον αντίποδα, πολλοί μελλοντικοί γονείς αναγκάζονται να επιστρέψουν σπίτι τους από το νοσοκομείο με συμβουλή του γιατρού καθώς έχουν έρθει πολύ νωρίς. Ενδεχομένως να νιώθεις μια ναυτία ακριβώς πριν τον τοκετό ή ίσως να έχεις πονοκέφαλο και να νιώθεις μια συνεχή κούραση. Καμιά φορά εμφανίζεται λίγο αίμα ή βλέννα. Αυτό είναι σημάδι ότι ο τράχηλος της μήτρας έχει ανοίξει. Αν έχουν ξεκινήσει οι συσπάσεις τότε έχει αρχίσει και ο τοκετός! Η διαφορά μεταξύ των συσπάσεων  Braxton-Hicks και των πραγματικών συσπάσεων της γέννας; Με τις Braxton-Hicks συσπάσεις η κοιλιά σφίγγει για μικρό χρονικό διάστημα και μετά χαλαρώνει ενώ ταυτόχρονα, είναι ακανόνιστες. Οι «πραγματικές» συσπάσεις από την άλλη, γίνονται όλο και πιο έντονες. Γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα που μικραίνουν όσο περνάει η ώρα. Αν έχουν διαφορά λιγότερο από 10 λεπτά, τότε ήρθε η ώρα να πάτε στο νοσοκομείο!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Για εννέα μήνες τρως τόσο καλά ώστε να συνηθίσεις τη καλή διατροφή για εσένα και το μωρό σου. Γενικά αυτές οι διατροφικές συνήθειες είναι πολύ ωφέλιμες και ευθυγραμμίζονται με μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και με το θηλασμό. Ο θηλασμός μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος μετά την εγκυμοσύνη. Είναι όμως πολύ σημαντικό να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή και να αθλείσαι τακτικά. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να τρως υγιεινά φαγητά που θα σου προσφέρουν επιπλέον θερμίδες για τη παραγωγή του μητρικού γάλατος, αλλά με το να καταναλώνεις περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σου, δεν θα καταφέρεις να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης ενώ μπορεί να πάρεις και παραπάνω.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αμέσως μετά τη γέννα οι περισσότερες μαίες ξαπλώνουν το μωρό μπροστά σου, εκεί που αυτή ή αυτός θα νιώθουν πιο ανετά παρά το νέο τους περιβάλλον, καθώς νιώθουν τη ζεστασιά σου, τη μυρωδιά του σώματός σου και μπορούν να αναγνωρίσουν την φωνή και τους χτύπους της καρδιάς σου! Είναι ή τέλεια στιγμή για να αγκαλιάσεις το μωρό σου και να το ακουμπήσεις στο γυμνό σου στήθος ώστε να σε νιώσουν και να θηλάσουν για πρώτη φορά. Πλέον μπορείς απλά να κρατήσεις στα χέρια σου το πολύ αναμενόμενο μωρό σου μετά από τόση σκληρή δουλεία. Τι υπέροχο αντάλλαγμα!

Περισσότερα

Επίλεξε μια συγκεκριμένη εβδομάδα

Σχετικά
Αξιολογήσεις Άρθρου
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.