MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

38η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Δύο εβδομάδες! Ναι, είναι η πραγματικότητα, εσύ και το μικρό σου σύντομα θα γνωριστείτε. Τα πάντα λίγο-πολύ είναι στη θέση τους. Διάβασε περισσότερα για αυτήν την εβδομάδα, παρακάτω.

3 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το μωρό σου θα κάνει σύντομά τη μεγάλη είσοδο του στο κόσμο. Το αναπνευστικό του σύστημα προετοιμάζεται για να λειτουργήσει μόνο του – μέχρι στιγμής δανειζόταν το δικό σου – ωστόσο, οι πνεύμονές θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και μετά τη γέννα. Ο εγκέφαλος θα είναι το λιγότερο αναπτυγμένο όργανο στη γέννηση του, αλλά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι και την ηλικία των 18 ή και 20 χρόνων! Τα διάφορα μέρη και τα κυκλώματα θα οικοδομούνται όπως σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή – εξάλλου τι είναι ο εγκέφαλος αν όχι ένας φυσικός υπολογιστής;! – που θα εμπλουτίζεται όσο απορροφά πληροφορίες με το κερασάκι στη τούρτα να αποτελούν τα συναισθήματα του. Αυτό είναι που κάνει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό, με τη δικιά του κατανόηση και δεξιότητες συμπεριφοράς, τον δικό του τρόπο σκέψης που διαμορφώνεται όσο μεγαλώνει. Και το μικρούλι σου δεν αποτελεί εξαίρεση.

Γραφικό ενός εμβρύου που κάθεται ανάποδα και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Μάλλον προσπαθείς να φανταστείς τι θα συμβεί όταν μπεις στο νοσοκομείο ή στο μαιευτήριο. Αυτό εξαρτάται από το πόσο άμεσα θα έρθει το μωρό σου, είτε θα εγκατασταθείς στο δωμάτιο σου είτε στο χώρο που θα γεννήσεις και θα σε συνδέσουν με ένα μηχάνημα παρακολούθησης. Ο σύντροφός σου θα απολυμανθεί και έπειθα θα εισέρθει στο δωμάτιο σου. Ο αναισθησιολόγος θα έρθει να σας ενημερώσει για την επισκληρίδιο, αν είναι κάτι που θέλεις να επιλέξεις. Προσπάθησε να μείνεις στο τώρα και να μοιραστείς αυτήν την μαγική στιγμή με το παιδί ή το σύντροφο σου. Ο ερχομός αυτού του μικροσκοπικού ανθρωπάκου, για τον οποίο και θα είστε δυο από τα πιο σημαντικά άτομα σε αυτό το κόσμο είναι πολύ μεγάλο γεγονός. Προσπάθησε να απολαύσεις την εμπειρία. Στην άλλη πλευρά, ο πατέρας μάλλον θα  νιώθει πολλά συναισθήματα. Ενδεχομένως να νιώθει φοβισμένος και ανίκανος. Θύμισε του πως το μωρό σας είναι εδώ λόγω της αγάπης που μοιράζεστε. Ίσως να μπορείς να του δείξεις εσύ ορισμένες ασκήσεις αναπνοής!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνεις δεν έχουν μόνο γεμίσει τον οργανισμό σου με ενέργεια ώστε να αναπτυχθεί το μωρό σου, έχουν επίσης δημιουργήσει αποθέματα λίπους στο σώμα σου που θα αξιοποιηθούν κατά το θηλασμό. Μετά τη γέννηση του μωρού σου, η παραγωγή γάλακτος θα απαιτεί πολλές θερμίδες. Σε μόλις πέντε ήμερες θηλασμού θα έχεις κάψει περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων που θα έκαιγες σε έναν μαραθώνιο! Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, αλλά αν το βάρος σου πριν την εγκυμοσύνη κατατάσσεται στα προτεινόμενα επίπεδα, λογικά θα χρειάζεσαι γύρω στις 400 με 500 επιπλέον θερμίδες για να παράγεις γάλα. Ένα μέρος από αυτές θα προέλθουν από τα αποθέματα λίπους που έχεις αποκτήσει κατά την εγκυμοσύνη ενώ οι υπόλοιπες από το φαγητό.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η καισαρική τομή είναι μια αρκετά συνηθισμένη επιλογή για πολλούς λόγους. Στις μέρες μας η καισαρική τομή είναι επέμβαση ρουτίνας. Η επισκληρίδιος αναισθησία, αναισθητοποιεί μόνο την περιοχή της λεκάνης ώστε να παραμείνεις ξύπνια για να βιώσεις την γέννηση του μωρού σου. Και τα περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές θα επιτρέψουν στον σύντροφό σου να είναι στο πλευρό σου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.