MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

36η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Από εδώ και στο εξής μέχρι να κάνει τη μεγάλη του είσοδο στο κόσμο, θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Είναι ήδη, 45 εκ. στο ύψος και ζυγίζει περίπου 2,9 κιλά! Διάβασε περισσότερα για αυτήν την εβδομάδα παρακάτω.

3 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το μωρό σου προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από εσένα μέσα από τον ομφάλιο λώρο. Αφότου γεννηθεί, θα θρέφεται μέσα από το θηλασμό και συγκεκριμένα από το πρωτόγαλα, το πρώιμο μητρικό γάλα που έχει αρχίσει ήδη να παράγεται στο στήθος σου. Ομοίως, κατά τη γέννα, ο πλακούντας θα σταματήσει να «φέρεται» ως πνεύμονας. Το αμνιακό υγρό που υπάρχει στο αναπνευστικό του θα βγει από την μύτη και το στόμα του μέσω της πίεσης που θα ασκηθεί στο στέρνο του κατά τον ερχομό της στον έξω κόσμο και όλα τα υπόλοιπα θα εκτοπισθούν στη θέση τους όσο το μικρό σου θα αρχίσει να αναπνέει για πρώτη φορά αυτόνομα.

Γραφικό ενός εμβρύου και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Με την κοιλιά σου να είναι τόσο εμφανώς φουσκωμένη, είναι μάλλον δύσκολο να σκύψεις για να δέσεις ακόμα και τα κορδόνια σου: ίσως να είναι καλή ιδέα, να φοράς παπούτσια που μπορείς να βάλεις και να βγάλεις άνετα. Ακόμα και οι εύκολες δουλείες μπορεί να γίνουν κουραστικές όταν κουβαλάς τόσο μεγάλο φορτίο. Ενδεχομένως να μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς ή οι φίλοι που και που, με τις δουλείες του σπιτιού, τα ψώνια ή ακόμα και το μαγείρεμα. Αν νιώθεις κουρασμένη, μπορείς πάντα να ζητήσεις μια μικρή βοήθεια και υποστήριξη σαν δώρο για τον ερχομό του μωρού σου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν και οι περισσότερες εγκυμονούσες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη όρεξη σε σχέση με πριν, αν νιώθεις πολύ κουρασμένη για να φας ή ξαφνικά έχεις ελάχιστο ενδιαφέρον να καταναλώσεις φαγητό, προσπάθησε να φας πολύ μικρά γεύματα ή υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σιγουρέψου ότι ενυδατώνεσαι με το να πίνεις 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Συνέχισε να παίρνεις όποιο προγεννητικό συμπλήρωμα σου έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σου, αλλά μείνε μακριά από τα ενεργειακά συμπληρώματα ή συμπληρώματα διατροφής που δεν είναι σχεδιασμένα για εγκυμονούσες γυναίκες και δεν συνταγογραφούνται, έκτος αν τα συστήνει ο γιατρός σου. Αν η έλλειψη όρεξης αποτελεί πρόβλημα για εσένα συμβουλέψου τον διατροφολόγο σου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Για μερικά ζευγάρια η απόφαση για το όνομα του μωρού είναι παιχνιδάκι. Για άλλα, ίσως να αποτελεί μια πηγή έντασης. Δεν χρειάζεται! Μπορείς να βρεις έμπνευση από παντού – βιβλία (στα οποία περιλαμβάνονται μυθικά και εξωτικά ονόματα σε συνδυασμό με άλλα πιο παραδοσιακά), γενεαλογικά δέντρα, χαρακτήρες από αγαπημένες ταινίες. Ένας πιθανός τρόπος για να την επιλογή του ονόματος είναι για παράδειγμα η χρήση μιας λίστας. Δημιουργείς μια εσύ και μία ο σύντροφός σου. Αν υπάρχουν τα ίδια ονόματα και στις δύο λίστες… τότε μάλλον παραείναι εύκολο, δεν νομίζεις;! Μια μικρή συμβουλή: Καλύτερα θα ήταν να μην εμπλακούν πολλοί φίλοι ή συγγενείς στο κυνήγι των ονομάτων. Δεν υπάρχει πιο κουραστικό πράγμα από το να ακούς διαφορετικές μορφές του «Ω! Κάποτε είχα ένα τσιουάουα με τρία πόδια που το έλεγαν έτσι!» κάθε φορά που αναφέρεις ένα όνομα που σου αρέσει!

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.