MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Το μωρό σου συνεχίζει να μεγαλώνει όσο οδεύετε προς την τελική ευθεία, αλλά στη πραγματικότητα απλά τελειοποιούνται κάποια πράγματα. Αυτός ή αυτή είναι έτοιμοι να σε γνωρίσουν!

2 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο σκελετός του είναι σχεδόν 100% έτοιμος και στα μικρά του χεράκια έχουν μεγαλώσει νύχια. Πολύ σύντομα το δέρμα του θα χάσει τον κόκκινο τόνο του και θα πάρει το ροζ χρώμα που έχουν τα περισσότερα νεογέννητα. Τα επινεφρίδιά του είναι πολύ μεγάλα προς το παρόν. Εκκρίνουν ορμόνες που μοιάζουν με στεροειδή, συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόλης (η φυσική κορτιζόνη). Η κορτιζόλη παίζει σημαντικό ρόλο – όχι μόνο βοηθά στο να ξεκινήσει ο τοκετός όταν έρθει η ώρα, αλλά ταυτόχρονα βοηθά και τα ενήλικα όργανα, όπως οι πνεύμονες. Μετά τη γέννα, τα επινεφρίδια θα συρρικνωθούν σημαντικά σε μέγεθος και σε σωστή αναλογία με το μέγεθος του μωρού σου.

Γραφικό ενός εμβρύου και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Έχεις παρατηρήσει ότι το πεπτικό σου σύστημα λειτουργεί πιο αργά, τελευταία; Για ακόμα μια φόρα μπορείς να δώσεις τις ευχαριστίες σου, στις ορμόνες σου. Ώθησε τον οργανισμό σου να λειτουργήσει καλύτερα και βελτίωσε  τη ψυχική αλλά και σωματική διάθεσή σου με το να καταναλώσεις αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και γενικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Το τέλος είναι πολύ κοντά! Από εδώ και στο εξής ίσως να χρειάζεσαι έναν προγεννητικό έλεγχο κάθε δύο εβδομάδες. Αυτό θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί ότι τα πάντα είναι στη θέση τους όσον αφορά το μικρούλι  σου.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σου θα δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και αργότερα καθώς δεν θα προστατεύεται πλέον από το αμνιακό υγρό. Όταν θα θηλάζεις το μωρό σου, θα δέχεται όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται αυτό και το δέρμα του από το γάλα σου. Εκτός αν εσύ έχεις αλλεργία σε κάποιο φαγητό, δεν χρειάζεται να αποφεύγεις τροφές που νομίζεις ότι θα προκαλέσουν στο παιδί σου κάποια αλλεργία, όπως συνήθεις δερματικές παθήσεις σαν το έκζεμα στο μωρό σου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Σκέφτεσαι τι πρέπει να πάρεις μαζί σου στο νοσοκομείο ή το μαιευτήριο; Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου της σημειώσεις σου για το θηλασμό. Η προθέση σου περί θηλασμού, θα βοηθήσει το προσωπικό του νοσοκομείου να καταλάβει τι σκοπεύεις να κάνεις και θα σου προσφέρει την ανάλογη υποστήριξη.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.