Υγιεινά σοκολατένια μπισκότα για παιδιά χωρίς ζάχαρη
Συστατικά
Υλικά (για 10–12 cookies)
- 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα
- 100 γρ. νιφάδες βρώμης (ή αλεσμένες)
- 2 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι (χωρίς ζάχαρη)
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα
- 2 κ.σ. φυτικό γάλα ή νερό
- (Προαιρετικά) 2 κ.σ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας 70% ή κομμάτια αποξηραμένου μήλου
Σκεύη
- Μπολ ανάμειξης
- Κουτάλι ή σπάτουλα
- Αντικολλητικό ταψί ή λαδόκολλα
- Πιρούνι ή μιξεράκι χειρός
Βήμα - βήμα
-
Λιώστε την μπανάνα με ένα πιρούνι σε ένα μεγάλο μπολ.
-
Προσθέστε το φυστικοβούτυρο, το φυτικό γάλα και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.
-
Προσθέστε το κακάο, τη βρώμη, το μπέικιν και την κανέλα. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο μείγμα.
-
Αν θέλετε, προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας ή τα φρούτα.
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
-
Βάλτε κουταλιές από το μείγμα στο ταψί με λαδόκολλα και πλατύνετε τα ελαφρώς για να πάρουν σχήμα μπισκότου.
-
Ψήστε για 12–15 λεπτά μέχρι να σφίξουν οι άκρες.
-
Αφήστε να κρυώσουν καλά – η υφή τους γίνεται ιδανική όταν κρυώσουν τελείως.
Ποια ηλικία μπορούν να τα φάνε;
- Από 12 μηνών, εφόσον δεν περιλαμβάνουν σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.
- Για παιδιά άνω των 2 ετών μπορείτε να προσθέσετε μαύρη σοκολάτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
- Από 3+ μπορείτε να εμπλουτίσετε με καρύδια ή αμύγδαλα αν δεν υπάρχουν αλλεργίες.
Tips & Παραλλαγές
- Αν η μπανάνα δεν είναι πολύ ώριμη, προσθέστε 1 κ.γ. μέλι (μόνο για 12+ μηνών).
- Αντί για μπανάνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μήλο τριμμένο ή πουρέ αχλαδιού.
- Θέλετε πιο τραγανά μπισκότα; Ψήστε για 2–3 λεπτά παραπάνω.
- Θέλετε να τα κάνετε πιο πλούσια; Προσθέστε 1 κ.σ. αλεσμένο καρύδι ή λιναρόσπορο.
Πώς να τα σερβίρετε
- Με γιαούρτι για ένα θρεπτικό πρωινό
- Σαν σνακ μαζί με φρούτα
- Σε παιδικό πάρτι σαν υγιεινό γλυκάκι
- Σε lunchbox για σχολείο ή βόλτα
Συντήρηση
- Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για 3–4 ημέρες
- Μπορούν να καταψυχθούν και να αποψυχθούν σε θερμοκρασία δωματίου ή τοστιέρα