Ψωμάκια χωρίς μαγιά: Αφράτα, εύκολα και έτοιμα σε λίγα λεπτά
Υλικά για τη βασική συνταγή (6 μικρά ψωμάκια)
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες ή 2%)
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά για πιο ελαστική ζύμη)
Προαιρετικά (για αρωματισμό ή εμπλουτισμό)
- 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή ρίγανη (για αλμυρή εκδοχή)
- 1 κ.γ. μέλι ή κανέλα (για γλυκιά εκδοχή)
- Τριμμένο τυρί, ελιές, ή βραστό κολοκύθι για παιδικά ψωμάκια
Σκεύη
Σκεύη που θα χρειαστείτε
- Μπολ για ανάμειξη
- Κουτάλι ή σπάτουλα
- Αντικολλητικό τηγάνι ή ταψί
- Πλάστης (προαιρετικά)
Βήμα - βήμα
-
Ανάμιξε τα υλικά
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Πρόσθεσε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και ανακάτεψε μέχρι να έχεις μία μαλακή, ελαστική ζύμη.
-
Χώρισε τη ζύμη
- Πλάσε 6 μικρές μπάλες και πίεσε ελαφρώς ώστε να γίνουν δίσκοι.
- Αν θέλεις, μπορείς να τις γεμίσεις (π.χ. με τυρί ή λαχανικά).
-
Ψήσε
- Στο τηγάνι: Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, σε μέτρια φωτιά, ψήσε τα ψωμάκια 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
- Στον φούρνο: Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά.
-
Άφησε τα να κρυώσουν λίγο και απολαύστε όλοι μαζί!
Προτάσεις για παιδιά και βρέφη
- Χρησιμοποίησε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη.
- Πρόσθεσε βραστή γλυκοπατάτα ή κολοκύθα στη ζύμη για επιπλέον θρεπτικότητα.
- Απόφυγε το αλάτι για βρέφη κάτω του 1 έτους.
- Μπορείς να τα κόψεις σε μικρά σχήματα με κουπ πατ για παιχνίδι και φαγητό μαζί!
Παραλλαγές & γεύσεις
| Παραλλαγή | Υλικά | Ιδανική για |
|---|---|---|
| Γλυκά ψωμάκια | Μέλι, κανέλα, σταφίδες | Πρωινό για παιδιά |
| Με τυρί | Τριμμένο κασέρι ή φέτα | Συνοδευτικό μεσημεριανού |
| Vegan | Φυτικό γιαούρτι | Δυσανεξία στη λακτόζη |
| Πράσινη εκδοχή | Πολτοποιημένο σπανάκι ή μυρωδικά | Σνακ για το σχολείο |
Ιδέες σερβιρίσματος
- Με αβοκάντο και βραστό αυγό
- Με ταχίνι και μπανάνα για γλυκιά εκδοχή
- Με γιαούρτι και λαχανικά σαν υγιεινό "σάντουιτς"
- Ως συνοδευτικό για σούπες ή σαλάτες
Tips για απόλυτη επιτυχία
- Μην παραδουλέψεις τη ζύμη – θέλουμε μαλακή υφή.
- Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι ή άλειψε τα χέρια σου με λάδι.
- Προθέρμανε καλά το τηγάνι ή το φούρνο πριν ξεκινήσεις.
- Διατηρούνται σε τάπερ για 2-3 μέρες – ζεστάνονται τέλεια στην τοστιέρα!
🥄 Μπορώ να τα καταψύξω;
Ναι! Μόλις κρυώσουν, τυλίξτε τα σε λαδόκολλα και φυλάξτε τα στην κατάψυξη έως και 2 μήνες. Ζεσταίνονται εύκολα σε φούρνο ή τοστιέρα χωρίς να χάνουν την υφή τους.
Μπορώ να κάνω τα ψωμάκια χωρίς μπέικιν πάουντερ;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σόδα μαγειρικής (1/2 κ.γ.) με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Τι είδους γιαούρτι να χρησιμοποιήσω;
Στραγγιστό πλήρες ή 2%, χωρίς ζάχαρη. Μπορεί να γίνει και με φυτικό.
Γίνονται αφράτα χωρίς μαγιά;
Ναι! Το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ δίνουν την απαλή και αφράτη υφή που θυμίζει φρέσκο ψωμάκι.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι ολικής άλεσης;
Ναι, απλώς προσθέστε λίγο παραπάνω γιαούρτι καθώς είναι πιο "βαρύ".