MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Μωρό θα Σβήσει το Πρώτο του Κεράκι!

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τη γέννηση του μπόμπιρά μου, πρέπει να το γιορτάσουμε! Τι δώρο να του πάρω; Είναι σημαντικό να γιορτάσουμε το γεγονός οικογενειακώς;

3 λεπτά ανάγνωση

Τα πρώτα γενέθλια δε σημαίνουν ακόμη και πολλά για αυτό, όμως όταν είναι ενός έτους το μωρό καταλαβαίνει την εορταστική διάσταση της περίστασης. Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για να το δει να σβήνει το πρώτο του κεράκι κι αυτό αλλάζει την καθημερινότητά του! Κυρίως αφού αυτή τη μέρα είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων, και αυτό του αρέσει πολύ. Ας δούμε τη σημασία αυτού του εθίμου για την κοινωνία μας και μια μικρή λίστα με τα απαραίτητα στοιχεία ώστε η γιορτή να είναι επιτυχημένη!

Σύντομος γύρος του κόσμου των πρώτων γενεθλίων!

Σε πολλές χώρες, τα πρώτα γενέθλια είναι μια καθιερωμένη διαδικασία της οποίας οι κανόνες μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Στην Κίνα ή στο Βιετνάμ για παράδειγμα, βάζουν το παιδί να περάσει το «τεστ κλίσης». Τοποθετούνται γύρω του διάφορα αντικείμενα: Ένα βιβλίο, ένα μολύβι, ένα ψαλίδι, ένα μήλο, ψωμί, μια μπάλα… Αν το παιδί πιάσει ένα βιβλίο ή ένα μολύβι, θα είναι μορφωμένο. Εάν πάρει τον χάρακα ή το ψαλίδι, θα γίνει ράφτης κ.λπ. Οι προσκεκλημένοι συνεχίζουν έπειτα τη γιορτή με ένα μεγάλο μπουφέ.

Στην Ιαπωνία δίνουν στο παιδί να κρατάει ένα κουτί 3 kg mochi (μπαλίτσες ρυζιού), σύμβολο μακροζωίας. Αυτό δε διαρκεί πολύ, αφού το παιδί γρήγορα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του!

Άλλο έθιμο: Στη Ρουμανία κόβουν μια τούφα από τα μαλλιά του μωρού και την κρατάνε ως ενθύμιο. Και στη χώρα μας, τα πρώτα γενέθλια γιορτάζονται με μια μεγάλη οικογενειακή συγκέντρωση. Εάν το μωρό δεν έχει βαπτιστεί ακόμη, συχνά αυτή είναι και η πρώτη ευκαιρία να συγκεντρωθεί ολόκληρη η οικογένεια γύρω από το νέο της μέλος.

Τα πρώτα γενέθλια, ένα οικογενειακό έθιμο

Έστω και αν το μωρό δεν κατανοεί πλήρως τη σημασία αυτής της γιορτής (δεν έχει ακόμη την αίσθηση του χρόνου), αντιλαμβάνεται την ατμόσφαιρα. Είναι πολύ σημαντικό για τη δόμηση της οικογενειακής του ταυτότητας: Έτσι, καταλαβαίνει ότι ανήκει σε μια οικογένεια και ότι αποτελεί εξ ολοκλήρου μέλος της. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν το παιδί μεγαλώνει σε μια οικογένεια με πατριό/μητριά και θετά αδέρφια! Αυτό του δίνει σημεία αναφοράς. Τα πρώτα γενέθλια είναι επίσης ένας τρόπος να μπει το παιδί στον κόσμο των μεγάλων. Από εκείνη την ημέρα, δε μετράμε πια την ηλικία του σε μήνες, αλλά σε έτη. Αργότερα, θα μπορεί ακόμη και να διαλέγει το ίδιο ποιον θέλει να καλέσει στα γενέθλιά του ή όχι. Είναι ένας τρόπος να βρει τη θέση του σε σχέση με τους άλλους και να χτίσει την κοινωνική του ταυτότητα.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.