MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

9 εύκολοι τρόποι για να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας

Νιώθετε ποτέ ότι είστε κακός γονιός επειδή δεν περνάτε αρκετό χρόνο με το παιδί σας ή έχετε ενοχές επειδή ο χρόνος που περνάτε μαζί σάς φαίνεται αγγαρεία; Διαβάστε εννιά εύκολους τρόπους για να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, με ιδέες για διασκεδαστική γυμναστική για παιδιά, μαγειρική μαζί με τα παιδιά και απολαυστικά οικογενειακά γεύματα. Όπως είναι γνωστό, η ποιότητα είναι σημαντικότερη από την ποσότητα. Έτσι, με λίγο προγραμματισμό εκ των προτέρων, μπορείτε να μετατρέψετε ακόμα και τις πιο απλές δραστηριότητες σε ξεχωριστές ευκαιρίες για να δεθείτε με την οικογένειά σας.

7 λεπτά ανάγνωση
 • Φροντίστε να προγραμματίζετε τακτικά δραστηριότητες για να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας

  Μπορεί να κάνετε ημερήσιες εκδρομές με τα παιδιά ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο σπίτι. Γιατί να μην σκεφτείτε μερικές ιδέες και να αφήσετε το παιδί σας να διαλέξει; Προγραμματίστε τακτικά ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας για τον οποίο θα ανυπομονείτε όλοι και φροντίστε να σημειώσετε την επιλεγμένη δραστηριότητα για το παιδί στο ημερολόγιο ώστε να μην την ξεχάσετε! Δεν έχετε χρόνο; Ακόμα και μικρά διαλείμματα για παιχνίδι, π.χ. 10 λεπτά πριν φύγετε για τη δουλειά ή όταν επιστρέψετε στο σπίτι, μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών του παιδιού σας. Κάντε το κάθε μέρα και αφήστε το παιδί να έχει τον πρώτο ρόλο στο παιχνίδι για να το κάνετε να αισθανθεί ακόμα πιο ξεχωριστό. 
   
 • Μαγειρέψτε με τα παιδιά

  Μπορεί το παιδί σας να μην είναι ακόμα ο καλύτερος βοηθός σεφ, αλλά η εμπλοκή των παιδιών στη μαγειρική από μικρή ηλικία μπορεί να τους δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή και να τους προσφέρει ένα αίσθημα υπευθυνότητας. Είναι επίσης μια εξαιρετική λύση για να τα φέρετε σε μια πρώτη επαφή με τις βασικές μαθηματικές έννοιες και να τα ενθαρρύνετε να ακολουθούν οδηγίες. Αναθέστε στο παιδί σας εύκολες και ασφαλείς δουλειές, ζητώντας του π.χ. να βοηθήσει στη μέτρηση των υλικών και να τα αναμείξει σε ένα μπολ, και μην ξεχνάτε να το επαινέσετε για την καλή δουλειά που κάνει ώστε να ενισχύσετε τη θετική του στάση. Ως προέκταση αυτής της δραστηριότητας, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να διαλέξετε μια συνταγή, να γράψετε μια λίστα με τα υλικά και να πάτε μαζί για ψώνια! 
   
 • Απολαύστε οικογενειακά γεύματα

  Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο συχνά κάθεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι για ένα οικογενειακό γεύμα, τόσο πιο πιθανό είναι τα μικρά παιδιά να τρέφονται υγιεινά και να διατηρούν ένα υγιές βάρος. Όταν τρώτε όλοι μαζί, έχετε την ευκαιρία να δώσετε το καλό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις συνήθειες υγιεινής διατροφής, και ταυτόχρονα να διδάξετε στο παιδί σας τη σημασία του ποιοτικού χρόνου με την οικογένεια. Φροντίστε η ατμόσφαιρα να είναι ζεστή, ήρεμη και με πολλή συζήτηση. Μπορείτε ακόμα να οργανώνετε θεματικά γεύματα ώστε να τα κάνετε πιο διασκεδαστικά, όπως για παράδειγμα να τρώτε σπιτική πίτσα κάθε Τρίτη. Φροντίστε να έχετε μια ποικιλία υγιεινών υλικών και αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τι θέλει να φάει, χωρίς πίεση. Φυσικά, αν σας βοήθησε στην κουζίνα, είναι πιθανότερο να θέλει να δοκιμάσει με ενθουσιασμό τις γαστρονομικές δημιουργίες που φτιάξατε μαζί!
   
 • Συνδυάστε τη σωματική σας άσκηση με διασκεδαστική γυμναστική για παιδιά

  Εντάσσοντας τη γυμναστική στην καθημερινή σας ρουτίνα, όχι μόνο δίνετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας, αλλά ταυτόχρονα έχετε την ευκαιρία να δεθείτε περισσότερο μαζί του. Είτε πρόκειται για 10 λεπτά πρωινής άσκησης (απλά αναζητήστε διασκεδαστική γυμναστική για παιδιά στο YouTube) είτε για έναν περίπατο μετά το δείπνο για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε, απολαύστε αυτές τις ξεχωριστές στιγμές που περνάτε μαζί και μετατρέψτε τις σε ακόμη έναν τρόπο να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Ρίξτε μια ματιά στις Έξυπνες ιδέες για σωματική άσκηση με παιδιά νηπιακής ηλικίας για να βρείτε περισσότερες ιδέες για το πώς να παραμένετε σε φόρμα μαζί με το μικρό σας
   
 • Σκεφτείτε παιχνίδια κατάλληλα για παιδιά που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση οθόνης

  Όταν παίζετε με το παιδί σας, έχετε την ευκαιρία να κάνετε αστεία και να διασκεδάσετε μαζί. Θα πρέπει να είστε απόλυτα επικεντρωμένη σε αυτό που κάνετε. Γι’ αυτό, κλείστε την τηλεόραση και αφήστε το κινητό σας. Τα παιχνίδια βοηθούν επίσης το παιδί σας να αναπτύξει τη φαντασία του, τη χωρική αντίληψή του, καθώς και την αδρή και λεπτή κινητικότητά του. Όταν σχεδιάζετε παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας, προσπαθήστε να ενσωματώσετε έναν συνδυασμό δομημένου και μη δομημένου παιχνιδιού. Το παιχνίδι ονομάζεται δομημένο όταν καθοδηγείτε εσείς τη δραστηριότητα και το παιδί ακολουθεί απλές οδηγίες, όπως π.χ. όταν παίζετε κρυφτό ή κυνηγητό. Το μη δομημένο παιχνίδι είναι αυτό όπου έχει το παιδί τον πρώτο λόγο, όπως π.χ. στα φανταστικά παιχνίδια ρόλων, ή απλά παίζει μόνο του με τα παιχνίδια του.
   
 • Κάντε οικογενειακές διακοπές, ακόμα και χωρίς να φύγετε από το σπίτι!

  Οι τακτικές οικογενειακές διακοπές είναι μια φανταστική ευκαιρία για να προσφέρετε στο παιδί σας νέες εμπειρίες, να του μάθετε για τον κόσμο γύρω του και, φυσικά, να απολαύσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί του. Αν, ωστόσο, δεν σκοπεύετε να κάνετε οικογενειακές διακοπές στο προσεχές μέλλον, μην απελπίζεστε! Μπορείτε να οργανώνετε ένα ταξίδι κάμπινγκ στον κήπο σας ή μια διανυκτέρευση στο σαλόνι. Μπορείτε και πάλι να παρατηρήσετε τα αστέρια, να αφηγηθείτε ιστορίες και να τραγουδήσετε όλοι μαζί, δημιουργώντας έτσι ξεχωριστές οικογενειακές αναμνήσεις που θα κρατήσουν για μια ζωή.
   
 • Προετοιμαστείτε για μια οικογενειακή έξοδο με το παιδί σας

  Οργανώνετε μια οικογενειακή έξοδο ή μια ημερήσια εκδρομή με το παιδί σας; Με λίγο προγραμματισμό μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις και να διασφαλίσετε ότι θα απολαύσετε όλοι αυτόν τον ξεχωριστό χρόνο με την οικογένεια. Τα ταξίδια είναι συνήθως δύσκολα για τα μικρά παιδιά. Γι’ αυτό, χωρίστε τη διαδρομή σε επιμέρους δραστηριότητες ώστε να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον. Σκεφτείτε δραστηριότητες για παιδιά στις οποίες μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια, π.χ. «Όνομα, ζώο, πράγμα, φυτό». Τα ηχογραφημένα βιβλία είναι επίσης μια εξαιρετική οικογενειακή δραστηριότητα για το αυτοκίνητο. Διαλέξτε μια κλασική ιστορία που θα αρέσει σε όλους, με έναν αφηγητή με γλυκιά φωνή. Ίσως μάλιστα αποκοιμηθεί το μικρό σας! Φροντίστε να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ για παιδιά. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας σαλιάρες και κουτάλια ταξιδιού, μπολ και ποτήρια —όλα τα απαραίτητα, δηλαδή, για το φαγητό εκτός σπιτιού. Και φυσικά, μην παραλείψετε μια καλά εξοπλισμένη βρεφική τσάντα με πολλές πάνες, μαντηλάκια και μερικές αλλαξιές ρούχα.
   
 • Τηρήστε ευλαβικά τη ρουτίνα του ύπνου

  Όποια οικογενειακή δραστηριότητα κι αν κάνετε στη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, ώστε το μικρό σας να ξέρει τι να περιμένει. Ένα παραμύθι ή λίγη διασκέδαση την ώρα του μπάνιου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να έρθετε –εσείς ή ο σύντροφός σας– πιο κοντά με το παιδί σας, ειδικά αν δεν ήσασταν μαζί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπάνιο, πλύσιμο δοντιών, παραμύθι, ύπνος... Όποια κι αν είναι η ρουτίνα που ακολουθείτε, φροντίστε να κάνετε τα ίδια κάθε βράδυ. Η τήρηση μιας ρουτίνας ύπνου βοηθάει τα παιδιά να κοιμούνται περισσότερο (πράγμα καλό για όλη την οικογένεια) και αυτό με τη σειρά του συνδέεται με βελτιωμένη γνωστική συμπεριφορά, καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Ταυτόχρονα, όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα πιο χαρούμενο οικογενειακό περιβάλλον για όλους.
   
 • Καταγράψτε τον ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια 

  Τώρα που ξέρετε πώς να μεταμορφώνετε τις συνηθισμένες δραστηριότητες σε ξεχωριστές ιδέες για ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια, μην παραλείψετε να καταγράψετε αυτές τις οικογενειακές στιγμές! Γιατί να μην δημιουργήσετε ενθύμια από τις ξεχωριστές στιγμές που περνάτε μαζί; Για παράδειγμα, μπορείτε να μαζέψετε φύλλα σε μία από τις βόλτες σας και να φτιάξετε ένα κολάζ ή να μαζέψετε βότσαλα από την παραλία και να τα πάρετε στο σπίτι σας. Στα μικρά παιδιά αρέσει επίσης να βλέπουν φωτογραφίες και βίντεο του εαυτού τους, τα οποία θα μπορείτε κι εσείς να απολαμβάνετε στο μέλλον, βλέποντας αναμνήσεις και διαπιστώνοντας με θαυμασμό πόσο έχει μεγαλώσει το μικρό σας. Μπορείτε ακόμη να μετατρέψετε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες σε άλμπουμ ή τα αγαπημένα σας πλάνα σε μονταρισμένα βίντεο. Έτσι, όταν το παιδί σας φτάσει στην εφηβεία και σας ρωτήσει τι συνηθίζατε να κάνετε μαζί όταν ήταν μικρό, θα μπορείτε απλά να του δείξετε! 
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.