MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε ένα μωρό υψηλών απαιτήσεων

Τα μωρά μεγαλώνουν με αγάπη, φροντίδα και σίτιση με βάση τη διάθεσή τους (responsive feeding). Όλα έχουν υψηλές απαιτήσεις. Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά ανάμεσα στις συνήθεις ανάγκες ενός μωρού και στον όρο «μωρό υψηλών απαιτήσεων»; Σε έναν βαθμό είναι θέμα προσωπικής αντίληψης, καθώς ο όρος «υψηλές απαιτήσεις» δεν αναφέρεται σε κάποια ιατρική διάγνωση. Ωστόσο, η προσωπική σας αντίληψη για το αν έχετε ένα εύκολο μωρό ή όχι μπορεί να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το πόσο δύσκολος σας φαίνεται ο ρόλος του γονιού. Μην αποθαρρύνεστε. Ο πρακτικός οδηγός μας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τις απαντήσεις που ίσως μεταμορφώσουν το δύστροπο μωρό σας σε εύκολο!

6 λεπτά ανάγνωση
  • Δύστροπο μωρό ή μωρό υψηλών απαιτήσεων: υπάρχει διαφορά;

    Όπως και οι φράσεις «μωρό που θέλει συνέχεια προσοχή» ή «απαιτητικό μωρό», όλα αυτά αποτελούν ταμπέλες που συχνά χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημες και δεν περιγράφουν κάποια ιατρική διάγνωση. Μπορεί να σας φανούν βοηθητικές για την ακριβή περιγραφή της εμπειρίας σας ή όχι. Τα περισσότερα νεογέννητα και βρέφη έχουν περιόδους γκρίνιας, κατά τις οποίες κλαίνε και είναι δύσκολο να τα ηρεμήσει κανείς, ανάλογα με το τι είναι αυτό που τα ενοχλεί: κολικοί, πείνα, κούραση ή ασθένεια. Συνεπώς, ως γονέας, ίσως αναρωτιέστε συχνά γιατί γκρινιάζει τόσο πολύ το μωρό σας. Συνήθως, όμως, αφού περάσει η ενόχληση ή η αναστάτωση –είτε αυτό είναι μετά από μερικά λεπτά είτε μετά από ώρες ή και ημέρες– η γκρίνια σταματάει και το μωρό σας γίνεται λίγο πιο εύκολο. Από την άλλη, αν το μωρό σας είναι συχνά δύστροπο, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, ίσως έχετε αυτό που ορισμένες φορές ονομάζεται «δύσκολο μωρό» ή «μωρό υψηλών απαιτήσεων». Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά εξαντλητικό για τους γονείς τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. 
     
  • Γιατί γκρινιάζει τόσο πολύ το μωρό μου; Κολικοί έναντι υψηλών απαιτήσεων

    Πριν αποφασίσετε ότι το μωρό σας μπορεί να είναι απαιτητικότερο από άλλα, είναι σημαντικό να αποκλείσετε άλλες πιθανές αιτίες για τις μεγαλύτερες περιόδους γκρίνιας, π.χ. κοιλιακά προβλήματα όπως οι κολικοί. Αν το μωρό σας κλαίει απαρηγόρητα τις πρώτες εβδομάδες και μήνες για τρεις ώρες ή περισσότερο ημερησίως, τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, ίσως υποφέρει από κολικούς. Τα μικρά μωρά αισθάνονται πολλές φορές ενοχλήσεις, καθώς το πεπτικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη. Μιλήστε με τον γιατρό σας για συμβουλές και πιθανές θεραπείες, όπως το προβιοτικό Lactobacillus reuteri. Για περισσότερες λύσεις για τους κοιλιακούς πόνους, δοκιμάστε τις Συμβουλές για την αντιμετώπιση των κοιλιακών προβλημάτων. Τα μωρά συνήθως ξεπερνάνε τους κολικούς μέσα σε μερικές εβδομάδες και όταν συμπληρώσουν τους τέσσερις έως έξι μήνες. Συνεπώς, αν το μωρό σας είναι έξι μηνών ή μεγαλύτερο και εξακολουθεί να δυσκολεύεται αρκετά, χωρίς να έχετε εντοπίσει κάποια άλλη αιτία με τη βοήθεια του γιατρού σας, ίσως έχετε ένα «μωρό υψηλών απαιτήσεων».   
     
  • 10 ενδείξεις ενός μωρού υψηλών απαιτήσεων

    Επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται για ιατρική διάγνωση και επομένως δεν υπάρχει κάποια ευρέως αναγνωρισμένη λίστα ενδείξεων για τα μωρά υψηλών απαιτήσεων. Ωστόσο, 10 χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν συχνά τα δύστροπα μωρά είναι τα εξής: έντονο, συχνό και παρατεταμένο κλάμα, ανάγκη για πολλή προσοχή από τον γονέα, ανάγκη να το κρατάει σχεδόν αδιάκοπα κάποιος αγκαλιά και να το ηρεμεί (ή το αντίθετο και να είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη σωματική επαφή), «απαιτητική» προσωπικότητα, «δυσαρεστημένη» ιδιοσυγκρασία, ασταθής ύπνος με συνεχείς διακοπές, εύκολη υπερδιέγερση, νευρικότητα, απρόβλεπτες αντιδράσεις και εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις στον αποχωρισμό από τη μαμά ή τον μπαμπά. Φυσικά, τα περισσότερα μωρά παρουσιάζουν αυτές τις συμπεριφορές κάποιες φορές. Αν όμως τα παραπάνω περιγράφουν τη συνήθη συμπεριφορά του μωρού σας, τότε ίσως το μωρό σας είναι πιο ευαίσθητο και χρειάζεται να το καθησυχάζετε περισσότερο.    
      
  • Πώς να ηρεμήσετε ένα δύστροπο μωρό

    Όσο περισσότερο μπορείτε, προσπαθήστε να παραμένετε ήρεμη, να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας δείχνει το μωρό σας και να ανταποκρίνεστε σε αυτά με έναν τρόπο ο οποίος λειτουργεί και για τους δυο σας. Σύντομα θα μάθετε να καταλαβαίνετε τι δεν λειτουργεί και θα προσαρμόζετε την αντίδρασή σας πριν χειροτερεύσει η κατάσταση. Όσον αφορά τον θηλασμό ή το τάισμα με μπιμπερό, ακολουθήστε τις ενδείξεις που σας δίνει το μωρό σας. Η σίτιση με βάση τη διάθεση του μωρού (responsive feeding) όχι μόνο προστατεύει το ένστικτο της πείνας, αλλά παράλληλα προσφέρει στο μωρό σας μεγάλη ανακούφιση μέσω της στενής επαφής μαζί σας. Αν δεν είναι χαρούμενο παρά μόνο όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας, μια επιλογή για να ικανοποιήσετε την ανάγκη του, αλλά και να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας είναι ο μάρσιπος. Και αν φαίνεται ότι το περιβάλλον αναστατώνει το μωρό σας, προσπαθήστε να το αλλάξετε. Για παράδειγμα, χαμηλώστε τα φώτα και περιορίστε τους θορύβους για να δημιουργήσετε μια πιο ήρεμη ατμόσφαιρα, απομακρύνετε το μωρό από μέρη με συνωστισμό ή βγείτε από το σπίτι και κάντε μια βόλτα με το μωρό για να αλλάξει παραστάσεις. Δεν υπάρχει μία και μόνο λύση στο πώς να ηρεμήσετε ένα δύστροπο μωρό. Κάτι που λειτουργεί τη μία ημέρα μπορεί να μην λειτουργεί την επόμενη. Γι’ αυτό, μην φοβάστε να πειραματιστείτε. 
     
  • Γονεϊκή ευημερία: πώς να διαχειριστείτε ένα δύστροπο μωρό

    Σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Nestlé και τη συμμετοχή 8.000 νέων γονιών από 16 διαφορετικές χώρες, διαπιστώθηκε ότι η προσωπική αντίληψη των γονιών σχετικά με το αν το μωρό τους είναι εύκολο αποτελεί έναν από τους οκτώ βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ευκολία της γονεϊκής εμπειρίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, όταν οι γονείς νιώθουν ότι έχουν ένα μωρό που τρώει και κοιμάται καλά, και δεν υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας, βλέπουν το μωρό τους ως ευκολότερο και έχουν μια πιο θετική στάση απέναντι στη γονεϊκότητα. (Ανατρέξτε στον ιστότοπο theparentingindex.com για περισσότερες πληροφορίες.) Έτσι, όταν νιώθετε εξαντλημένες και αναρωτιέστε πώς να διαχειριστείτε ένα δύστροπο μωρό, μην ξεχνάτε να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία. Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο να μεγαλώνει κανείς ένα μωρό υψηλών απαιτήσεων, όταν δεν έχει ο ίδιος την απαιτούμενη ενέργεια. Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσετε το μωρό στον σύντροφό σας ή στο άτομο που το φροντίζει ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε λίγο ή να κάνετε κάτι που σας κάνει να νιώθετε καλά, κάντε το. Ίσως διαπιστώσετε ότι, όταν επιστρέψετε στο μωρό σας μετά από ένα διάλειμμα, θα νιώθετε ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε καλύτερα στις ανάγκες του. Προσπαθήστε να τρώτε πιο υγιεινά και να γυμνάζεστε. Επίσης, μην εμπλακείτε στο «παιχνίδι σύγκρισης» του ποιος έχει το ευκολότερο μωρό. Οι συνεχείς συγκρίσεις του εαυτού σας ή του μωρού σας με άλλους δεν θα βοηθήσουν κανέναν από τους δύο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να αισθανθείτε τελικά χειρότερα. Το ίδιο ισχύει και με την αποδοχή του εαυτού σας ως γονέα, καθώς και του μωρού σας για αυτό που είναι, αντί να προσπαθείτε να καταλάβετε γιατί είναι «υψηλών απαιτήσεων». Και σε ό,τι αφορά τη γνώμη των τρίτων για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνετε το μωρό σας, συνεχίστε να κάνετε αυτό που πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για εσάς και το παιδί σας. Αν δυσκολεύεστε πραγματικά και νιώθετε ότι ίσως έχετε, ή κινδυνεύετε να πάθετε, επιλόχεια κατάθλιψη, μιλήστε με τον γιατρό σας. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι μητέρες που έχουν μωρά υψηλών απαιτήσεων είναι πιο επιρρεπείς στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Διαβάστε το θέμα Ενδείξεις μελαγχολίας μετά τον τοκετό, αν ανησυχείτε για το πώς νιώθετε. Και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να στραφείτε στο δίκτυο υποστήριξής σας, όπως την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τις διαδικτυακές κοινότητες γονέων. Να θυμάστε ότι, όπως ισχύει και με πολλές άλλες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε ως γονιός, δεν θα κρατήσει για πάντα. Το γεγονός ότι νιώθετε πως δεν έχετε ένα ιδιαίτερα εύκολο μωρό σήμερα δεν σημαίνει ότι θα νιώθετε το ίδιο αύριο! 
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_1

    EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

    Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

    Συμβουλές μόνο για σένα

    Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

  • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

    Δωρεάν δείγματα

    Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

  • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

    Διαδραστικές εφαρμογές

    Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.