MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα SOS για έναν καλό ύπνο

Το μωρό σου δυσκολεύεται να ηρεμήσει; Εξακολουθεί να ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα; Ξυπνά πριν από το χάραμα; Δοκίμασε να εφαρμόσεις αυτές τις ιδέες, για να βοηθήσεις το μικρό σου να συμπληρώνει τις ώρες ύπνου που χρειάζεται για μια υγιή ανάπτυξη και πιο ευτυχισμένες μέρες για όλους.

4 λεπτά ανάγνωση

Βοήθεια! Το μωρό μου καθυστερεί πολύ να πέσει για ύπνο το βράδυ.

Δοκίμασε... να το κάνεις να ηρεμήσει σταδιακά και να ακολουθεί την ίδια ρουτίνα κάθε βράδυ.

Καθώς το μωρό σου γίνεται πιο δραστήριο και είναι περισσότερο απασχολημένο με σωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδέχεται να καθυστερεί να ηρεμήσει και να πέσει για ύπνο. Η μετάβαση από τις διεγερτικές δραστηριότητες σε μια ήσυχη, χαλαρωτική ρουτίνα μπορεί να του δείξει ότι η ώρα για ύπνο δεν απέχει πολύ. Διάλεξε χαλαρωτικές δραστηριότητες που απολαμβάνετε και οι δυο και δοκίμασε να τις κάνεις με την ίδια σειρά κάθε βράδυ έτσι ώστε το μικρό σου να ξέρει τι να περιμένει στη συνέχεια και να αντιλαμβάνεται ότι μετά από αυτές τις δραστηριότητες ακολουθεί ύπνος. Η σταθερή ρουτίνα πριν από την ώρα του ύπνου συνδέεται με τον βελτιωμένο ύπνο (μετάθεση της ώρας του ύπνου πιο νωρίς, μείωση των νυχτερινών ξυπνημάτων και αυξημένη διάρκεια ύπνου) στα μικρά παιδιά.

 

Βοήθεια! Το μωρό μου ξυπνάει κλαίγοντας τη νύχτα και δεν ξέρω γιατί.

Δοκίμασε... να κάνεις στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις για να αποκλείσεις τους λόγους για τους οποίους ξύπνησε. Να θυμάσαι ότι δεν ευθύνεται πάντοτε η πείνα.

 

Βοήθεια! Το μωρό μου έφαγε πριν από μία ώρα, αποκοιμήθηκε και τώρα έχει ξυπνήσει πάλι.

Δοκίμασε... να μην το σηκώσεις αμέσως από την κούνια. Περίμενε να δεις αν θα ηρεμήσει.

Αφιέρωσε μια στιγμή προσπαθώντας να προσδιορίσεις πού οφείλεται το κλάμα του μωρού. Αν χρειάζεται αλλαγή πάνας, άλλαξέ του πάνα και στη συνέχεια βάλε το πίσω στην κούνια γρήγορα, δίνοντας του την ευκαιρία να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί. Αν μπορείς, προσπάθησε να μην παίξεις μαζί του ούτε να ανοίξεις τα φώτα. Διατήρησε ήρεμη την κατάσταση και, αν πρέπει να μιλήσεις, σιγοψιθύρισε για να δείξεις ότι εξακολουθεί να είναι ώρα ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσεις το μικρό σου να αποκοιμηθεί ξανά, για να μπορέσεις κι εσύ να ξεκουραστείς λιγάκι. Η εξάσκηση στην εφαρμογή αυτών των συνηθειών όταν το μωρό είναι μικρό μπορεί να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την αποφυγή προβλημάτων με τον ύπνο αργότερα. Αν τώρα ξεκίνησες, το μωρό ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο για να μάθει αυτή την τεχνική. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα και έτσι οπλίσου με υπομονή και συνέχισε να την εφαρμόζεις.

 

Βοήθεια! Το μωρό μου αποκοιμιέται μόνο ενώ τρώει ή φωλιάζει στην αγκαλιά μου.

Δοκίμασε... να το βάλεις στην κούνια όταν είναι νυσταγμένο αλλά δεν έχει ακόμα αποκοιμηθεί.

Αν το μωρό σου έχει τη συνήθεια να αποκοιμιέται ενώ το ταΐζεις ή το έχεις αγκαλιά, μπορεί να δυσκολευτεί να αποκοιμηθεί μόνο του. Εδώ, το κλειδί είναι η επιμονή. Ακολούθησε μια σταθερή, χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου και βάλε το μωρό στην κούνια όταν είναι κουρασμένο αλλά δεν έχει αποκοιμηθεί ακόμα. Τρέξε μια λίστα ελέγχου στο μυαλό σου για να σιγουρευτείς ότι του έχεις αλλάξει πάνα, ότι η θερμοκρασία του δωματίου είναι καλή και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πεινάει. Φύγε ήσυχα από το δωμάτιο και περίμενε να δεις αν θα αποκοιμηθεί χωρίς εσένα. Αν κάνει φασαρία, περίμενε μια στιγμή προτού μπεις μέσα να δεις αν χρειάζεται κάτι. Ίσως χρειαστεί να το επαναλάβεις αυτό αρκετές φορές στα αρχικά στάδια, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ότι σύντομα και οι δυο θα κοιμάστε καλύτερα.

 

Βοήθεια! Δεν ξέρω πόσο ύπνο χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δοκίμασε... να βάλεις το μωρό σου να πάρει δυο υπνάκους περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.

Τα μωρά μεταξύ έξι και οχτώ μηνών κοιμούνται συνήθως μέχρι και 15 ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο. Κατά μέσο όρο, αυτό σημαίνει δύο υπνάκους έως δύο ώρες καθημερινά και περίπου εννέα με 12 ώρες συνεχόμενου ύπνου τη νύχτα. Αν το μωρό σου κοιμάται λιγότερες από 12 ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο, σκέψου τι μπορείς να προσθέσεις ή να αλλάξεις στη ρουτίνα ύπνου του. Τα μωρά είναι απρόβλεπτα, οπότε δοκίμασε να βάλεις το μικρό σου για έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας στην κούνια του, αν είναι δυνατό, με χαμηλό φωτισμό.

ff

Τελευταία αναθεώρηση: Νοέμβριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.