Ημερολόγιο δραστηριοτήτων για ηλικίες 18-24 μηνών
Μπορείς να το πιστέψεις ότι το μικρό σου είναι σχεδόν δύο χρονών; Το νήπιό σου αλλάζει διαρκώς πλέον και δείχνει πιθανόν ήδη την προτίμησή του σε ορισμένα παιχνίδια. Καθώς πλησιάζουν τα δεύτερά του γενέθλια, θα δεις τα επίπεδα δεξιοτήτων του να αυξάνονται, από τον συντονισμό των κινήσεών του μέχρι την επικοινωνία των επιθυμιών του—μπορεί μάλιστα να «λυθεί» και η γλώσσα του!
Δώστε το παράδειγμα
Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία των νηπίων. Το κινητικό παιχνίδια κρατά το αναπτυσσόμενο σώμα τους απασχολημένο και το μυαλουδάκι τους σε εγρήγορση. Συνέχισε να δίνεις το καλό παράδειγμα με το να είσαι κι εσύ η ίδια όσο το δυνατόν περισσότερο δραστήρια. Άφησε το νήπιό σου να σε δει να περπατάς, να χορεύεις και να συμμετέχεις στο παιχνίδι αντί να κάθεσαι στον καναπέ, να βλέπεις τηλεόραση ή να κοιτάζεις το κινητό σου. Θυμήσου: θα θέλει να κάνει ό,τι σε βλέπει να κάνεις.
Συνδυάστε παιχνίδια
Ορισμένα παιχνίδια βοηθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας επειδή χρησιμοποιούν τους μικρούς μυς του σώματός του, όπως οι μύες των δαχτύλων. Δραστηριότητες όπως ο χορός, τα άλματα και οι αγώνες για να πάρει το αγαπημένο του παιχνίδι απαιτούν τη συμμετοχή ολόκληρου του σώματος, έτσι βοηθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αδρής κινητικότητας.
Βάλτε και το δομημένο και το ελεύθερο παιχνίδι στην καθημερινότητά σας. Ένας τρόπος να καλυφθεί η ανάγκη του μικρού σου για δομημένο παιχνίδι είναι να κάνετε μαζί μια φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, όπου θα έχει ελευθερία κινήσεων. Αν το επιτρέπει ο καιρός, θα μπορούσατε να πάτε στην παιδική χαρά, να κάνετε έναν περίπατο στην ύπαιθρο ή να επισκεφτείτε ένα πάρκο. Ακολουθούν πέντε ακόμη ιδέες για διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε παρέα για να πετύχετε τον στόχο της φυσικής δραστηριότητας διάρκειας μίας έως τριών ωρών την ημέρα...
1. Τι; Διπλώστε και πετάξτε
Πώς; Φτιάξτε μια χάρτινη σαΐτα μαζί και ενθαρρύνετε το μικρό σας να τρέξει να την πιάσει. Αν μπορείτε, βγείτε έξω, σε ένα ανοιχτό μέρος, όπου υπάρχει άπλετος χώρος για να τρέξετε. Άφησε και το παιδί σου να πετάξει τη σαΐτα (μπορεί να χρειαστεί μια μικρή βοήθεια με την τροχιά!), μετά τρέξε εσύ να την πιάσεις για να του δείξεις πόσο διασκεδαστικό είναι το παιχνίδι.
Γιατί; Το τρέξιμο απαιτεί την κίνηση ολόκληρου του σώματος και συμβάλλει στην αύξηση της μυικής δύναμης στα πόδια. Και σίγουρα θα ξετρελαθεί να μαντεύει πού θα πάει ο αέρας το αεροπλανάκι!
2. Τι; Χτίσιμο
Πώς; Ενθάρρυνε το μικρό σου να φτιάξει έναν πύργο με μαλακά τουβλάκια και ρίξτε τα μετά κάτω.
Γιατί; Το παιχνίδι αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στα χέρια και στα δάχτυλα. Αποτελεί καλό παράδειγμα ελεύθερου παιχνιδιού, όπου μπορεί να δημιουργήσει ό,τι θέλει και να μάθει πως λειτουργούν τα πράγματα. Κρατάει επίσης τα χέρια του απασχολημένα και το μυαλό του σε εγρήγορση.
3. Τι; Κρυφτό
Πώς; Βρες ένα μέρος να κρυφτείς για να σε ψάξει το νήπιό σου και μετά αλλάξτε θέση, ώστε να κρύβεται εκείνο. Εναλλακτικά, μπορείς να κρύψεις ένα παιχνίδι και να ψάξει να το βρει. Παίξτε μερικούς γύρους για να του δείξεις πόσο απολαμβάνεις να παίζεις το παιχνίδι και να μοιράζεστε μια φυσική δραστηριότητα.
Γιατί; Μετά την ηλικία των 18 έως 24 μηνών, είναι πολύ πιθανόν το παιδί να κατανοεί τη λογική του «κρυφτό». Αν κρύψεις ένα παιχνίδι κάτω από μια κουβέρτα, για παράδειγμα, θα ξέρει πού να το ψάξει. Αν το επιτρέπει ο καιρός, παίζοντας κρυφτό έξω θα μπορέσει να αναπτύξει δεξιότητες αδρής κινητικότητας τρέχοντας από εδώ κι από κει. Το παιχνίδι αυτό είναι δομημένο, δηλαδή τα παιδιά ακολουθούν οδηγίες και καθοδηγούνται από έναν ενήλικα, και είναι ένας καλός τρόπος να συμπεριλάβετε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι στον στόχο της καθημερινής δραστηριότητας μίας έως τριών ωρών. Σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να μάθεις στο παιδί σου νέες λέξεις για πράγματα που ανακαλύπτει ή παρατηρεί έξω.
4. Τι; Εσωτερικός κύκλος
Πώς; Βάλτε ένα στεφάνι στο πάτωμα, ή φτιάξτε έναν κύκλο με ένα σκοινάκι, και σκορπίστε μερικές μπάλες διαφόρων μεγεθών γύρω. Ενθάρρυνε το παιδί να μαζέψει τις μπάλες και να τις βάλει μέσα στον κύκλο. Αφού κάνει πρώτα λίγη εξάσκηση, μπες κι εσύ στο παιχνίδι και δείτε ποιος θα τις μαζέψει πιο γρήγορα.
Γιατί; Προκαλεί το παιδί να κινηθεί πιο γρήγορα και να κάμψει ολόκληρο το σώμα του σκύβοντας για να μαζέψει και να αφήσει τις μπάλες, και τρέχοντας πέρα-δώθε. Το βοηθάει να εξασκήσει τις δεξιότητες αδρής και λεπτής κινητικότητας.
5. Τι; Στράικ!
Πώς; Στήστε άδεια μπουκάλια νερού για κορίνες και δείξε στο παιδί πώς να κυλίσει μια μπάλα για να τις ρίξει. Επαίνεσέ το αν καταφέρει να ρίξει μερικά μπουκάλια για να ενισχύσεις τον στόχο του παιχνιδιού.
Γιατί; Εξασκεί τις δεξιότητες αδρής κινητικότητας και τον συντονισμό χεριού-ματιού. Θυμήσου πως είσαι το πρότυπο του παιδιού σου, πράγμα που σημαίνει πως είναι πιθανότερο να έρθει να παίξει αν σε βλέπει να διασκεδάζεις κι εσύ. Θα μάθει επίσης τη σχέση «αιτίου-αιτιατού», πώς να περιμένει τη σειρά του και να γιορτάζει τις αθλητικές νίκες!
Λίστα ασφαλείας για την παιδική χαρά
- Έχε πάντα το παιδί στο οπτικό σου πεδίο και επέβλεπέ το όσο βρίσκεστε στην παιδική χαρά.
- Αναζήτησε εξοπλισμό παιχνιδιού κατάλληλο για την ηλικία του.
- Επίλεξε κούνιες με υποστήριξη για να μην μπορεί να πέσει.
- Ιδανικά, επίλεξε μια παιδική χαρά με μαλακό δάπεδο ασφαλείας που θα το προστατεύσει σε περίπτωση πτώσεων.
- Πρόσεχε τον μεταλλικό εξοπλισμό παιχνιδιού που μπορεί να καίει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Υπενθύμιζε στο νήπιό σου να ανεβαίνει από τις σκάλες τις τσουλήθρας αντί να προσπαθεί να σκαρφαλώσει στην ίδια την τσουλήθρα.
Πηγές
https://pathways.org/growth-development/toddler/games/ (Προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018)
Okely AD, Ghersi D, Hesketh KD, et al. A collaborative approach to adopting/adapting guidelines – The Australian 24-hour movement guidelines for the early years (birth to 5 years): an integration of physical activity, sedentary behavior, and sleep. BMC Public Health 2017, 17(Supple 5):869. doi: 10.1186/s12889-017-4867-6.
Shelov SP & Altmann TR (επιμ.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5η έκδ.). ΗΠΑ: Bantam Books.
Society of Health and Physical Educators (SHAPE). Active start: A statement of physical activity guidelines for children from birth to age 5. 2η έκδ. Reston, VA: SHAPE America, 2009. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.shapeamerica.org/standards/guidelines/activestart.aspx (Προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018)
Tremblay MS, Chaput J, Adamo KB, et al. Canadian 24-hour Movement Guidelines for the Early Years (0-4 years): An integration of physical activity, sedentary behaviour, and sleep. BMC Public Health 2017, 17 (Suppl 5):874 doi 10.1186/s12889-017-4859 -6.
https://pathways.org/growth-development/toddler/milestones/ (Προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018)
https://pathways.org/topics-of-development/play/ (Προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018)
https://pathways.org/watch/parents-guide-structured-vs-unstructured-pla… (Προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018)
https://pathways.org/baby-milestones-calendar/ (Προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018)
Τελευταία αναθεώρηση: Σεπτέμβριος 2018
Σχετικά άρθρα