Πώς να προγραμματίσεις τη μελλοντική υγεία του παιδιού σου

Πώς να προγραμματίσεις τη μελλοντική υγεία του παιδιού σου

Άρθρο
6 λεπτά

Τι να τρως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να προσφέρεις στο μωρό σου το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.

Το φαγητό αποκτά εντελώς διαφορετικό νόημα όταν είσαι μέλλουσα μαμά. Όχι μόνο μπορεί να τονώσει τα επίπεδα ενέργειας και την ευεξία σου κατά τη διάρκεια των συχνά εξαντλητικών εννέα μηνών της εγκυμοσύνης, αλλά επηρεάζει άμεσα και την υγεία του μωρού που μεγαλώνει μέσα σου. Ό,τι τρως—ή δεν τρως—μάλιστα κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες ζωής, που ξεκινούν από τη σύλληψη, μπορεί να επηρεάσει τον βαθμό στον οποίο το παιδί σου μπορεί να αναπτύξει χρόνιες παθήσεις, όπως παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον. Πρόκειται για την έννοια του «έγκαιρου διατροφικού και μεταβολικού προγραμματισμού».

Φάε σήμερα εσύ για το δικό του αύριο

«Η συγκεκριμένη ιδέα του έγκαιρου διατροφικού προγραμματισμού έχει να κάνει με το να χαρίσεις στο αγέννητο μωρό σου το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή», λέει ο Marco Turini, PhD, Επικεφαλής Παγκόσμιων Επιστημονικών Υποθέσεων της Nestlé Nutrition στην Ελβετία. «Κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών, η διατροφή και το περιβάλλον που βιώνει το μωρό σου, επηρεάζει τον τρόπο που θα μεγαλώσει και θα αναπτυχθεί προτού γεννηθεί, και μπορεί να προγραμματίσει την ανάπτυξη και την υγεία του για πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να του παρέχεις επαρκή φροντίδα ως προς τη διατροφή. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό για την υγεία του μωρού σου να πάρεις τα ιδανικά κιλά και να επιλέγεις τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.»

Για ποιον λόγο είναι σημαντικό το βάρος σου

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι ένας από τους καλύτερους λόγους για να ελέγχεις το βάρος σου και να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή όσο είσαι έγκυος. Η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σχεδόν 40% αυξημένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας. 

Το να πάρεις πολλά κιλά κατά την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγάλο το μωρό όταν γεννήσεις. Σε αντίθεση με ορισμένες πεποιθήσεις, το να γεννηθεί ένα μωρό πολύ μεγάλο δεν σημαίνει πως είναι υγιέστερο από ό,τι ένα μωρό που γεννιέται με κανονικό και υγιές βάρος. Επιπλέον, το μεγάλο βάρος γέννησης μπορεί να συσχετιστεί με μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει το μωρό πολύ βαρύ κατά τη νηπιακή και παιδική ηλικία. Και εκτός του ότι μπορεί να φέρει και άλλα προβλήματα, όπως διαβήτη, η παιδική παχυσαρκία οδηγεί συχνά σε παχυσαρκία ενηλίκων. Μία ακόμη θεωρία για τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας σχετίζεται με την αύξηση του βάρους του μωρού μετά τη γέννηση. Μωρά που παίρνουν βάρος γρήγορα έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας μεταγενέστερα.

Ακολουθούν μερικές απλές ιδέες για να εκτοξεύσεις την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό σου:

ΦΑΕ… όσπρια

Τρώγοντας περισσότερα όσπρια, φτιάχνοντας μια σαλάτα με φακές ή προσθέτοντας μερικά ρεβίθια στο βραστό σου, για παράδειγμα, θα αυξήσεις την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Στα όσπρια ανήκουν τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές και τα ρεβίθια. Όπως και το ψάρι, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια περιέχουν και σίδηρο—ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για τη νευρωνική ανάπτυξη και την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων του μωρού σου. Τα όσπρια συνιστούν επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών, που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του σώματος του μωρού σου για τόσα πολλά πράγματα, από τα ένζυμα μέχρι τα αντισώματα.

ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ… λαχανικά

Ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό να τρως λαχανικά. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σπανάκι, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φολικό οξύ. Το φολικό οξύ, που είναι ζωτικής σημασίας για τις πρώτες-πρώτες εβδομάδες κύησης, βοηθά να σχηματιστεί η σπονδυλική στήλη και ο εγκέφαλος από τον νευρικό σωλήνα του μωρού σου. Σκέψου να σερβίρεις μερικά καρότα, κολοκύθα, ή γλυκοπατάτες στο κυριακάτικο γεύμα σου, καθώς όλα περιέχουν βιταμίνη Α η οποία είναι σημαντική για την όραση και την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΠΙΕΣ… γάλα

Το γάλα περιέχει ασβέστιο, που συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεσαι μέχρι και 1200mg ασβέστιο την ημέρα, κι ένα ποτήρι γάλα (240ml) προσφέρει περίπου 300mg. Το αποβουτυρωμένο ή ελαφρύ γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με το πλήρες, ενώ έχει λιγότερες θερμίδες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ… λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχουν DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που υποστηρίζει την εγκεφαλική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της όρασης του μωρού. Η πρόσληψη αρκετού DHA μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη υπόθεση, επομένως αν δεν είσαι βέβαιη—ή αν δεν είσαι λάτρης των ψαριών—μίλησε με τον πάροχο υγείας σου για να πάρεις ένα συμπλήρωμα με DHA.

ΒΡΑΣΕ… αβγά

Είτε τα προτιμάς βραστά, ομελέτα ή ποσέ, τα αβγά αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη, που αποτελεί δομικό στοιχείο του σώματος του μωρού σου, βοηθά στην ανάπτυξη των πάντων σχεδόν, από τους μυς μέχρι το κολλαγόνο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες σου σε πρωτεΐνες αυξάνονται από 50g σε 71g περίπου την ημέρα. Για να καταλάβεις πρακτικά τι σημαίνει αυτό, ένα βραστό αβγό έχει περίπου 7g πρωτεΐνη, μια μερίδα τυρί 30g και ένα φλιτζάνι γάλα 240ml έχουν 7-8g το καθένα, και 85g φιλέτο σολομού περιέχουν 23g. Επομένως, ένα αβγό μπορεί να σου δώσει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με 30g κρέας, ψάρι ή τυρί, ή ένα ποτήρι γάλα.

ΠΑΡΑΜΕΙΝΕ… δραστήρια

Παραμένοντας δραστήρια κάνοντας μια ήπια άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμβηση ή γιόγκα, θα μπορούσες να διατηρήσεις το βάρος σου υπό έλεγχο. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για υγιείς έγκυες γυναίκες συστήνουν 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Συμβουλεύσου σε κάθε περίπτωση τον γιατρό σου για την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγές

Black RE, Victora CG, Walker SP et al. Maternal and child undernutrition and overweight in low-income and middle-income countries. Lancet 2013, 382:427-51.

Committee Opinion.  Committee on Obstetric Practice.  Physical activity and exercise during pregnancy and the postpartum period.  The American College of Obstetricians and Gynecologists 2015, 650.

De Kroon ML. The Terneuzen birth cohort: BMI changes between 2 and 6 years correlate strongest with adult overweight.  PLoS One 2010, 5:e9155.

Dodd JM. Dietary and lifestyle advice for pregnant women who are overweight or obese: the LIMIT randomized trial. Ann Nutr Metab 2014, 64:197-202.

IOM (Institute of Medicine) and NRC (National Research Council). Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines. Washington, D.C.: The National Academies Press, 2009.

Jiang H, Qian X, Lynn H, Fan Y, Jiang H, He F, He G. Can physical activity reduce excessive gestational weight gain? Findings from a Chinese urban pregnant women cohort study. Int J Behav Nutr Phys Act 2012, 9:12. doi: 10.1186/1479-5868-9-12.

Koletzko B, Brands B, Poston L, Godfrey K, Demmelmair H. Early nutrition programming of long-term health. Proc Nutr Soc 2012, 71:371-8.

Langley-Evans S. Nutritional programming of disease: unravelling the mechanism. J Anat 2009, 215:36-51.

Mamun AA, Mannan M, Doi SA. Gestational weight gain in relation to offspring obesity over the life course: a systematic review and bias-adjusted meta-analysis. Obes Rev 2014, 15:338-47.

Nehring I, Lehmann S, von Kries R.  Gestational weight gain in accordance to the IOM/NRC criteria and the risk for childhood overweight:  A meta-analysis. Pediatr Obes 2012, 8:218-24.

Ong KK, Loos RJ. Rapid infancy weight gain and subsequent obesity: systematic reviews and hopeful suggestions. Acta Paediatr 2006, 95:904-8.

Ramakrishnan U, Grant F, Goldenberg T, Zongrone A, Martorelli R. Effect of women’s nutrition before and during early pregnancy on maternal and infant outcomes: A systematic review. Paediatric Perinat Epidemiol 2012, 26 (Suppl 1):285–301.

Reynolds CM, Gray C, Li M et al. Early life nutrition and energy balance disorders in offspring in later life.  Nutrients 2015, 7:8090-11.

Τελευταία αναθεώρηση: Αύγουστος 2016

 

Σχετικά άρθρα

View details Ρούχα Εγκυμοσύνης
Άρθρο
Ρούχα Εγκυμοσύνης

Ρούχα Εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη μου προχωρά, το σώμα μου έχει αλλάξει πολύ και το χειρότερο… Δεν έχω πια τι να φορέσω! Η λέξη-κλειδί για εμένα είναι πλέον η άνεση.

3 λεπτά ανάγνωση

View details 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
37η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

37η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Το μωρό, σου έχει μια τάση να σκύβει το κεφάλι του προς τα κάτω, με τα χέρια του σταυρωμένα και τα πόδια του διπλωμένα στο στήθος του καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να κουνηθεί.

3 λεπτά ανάγνωση

View details 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Η ανάπτυξη του μωρού και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
5η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Η ανάπτυξη του μωρού και συμβουλές διατροφής

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Η ανάπτυξη του μωρού και συμβουλές διατροφής

Αν και περίπου στο μέγεθος ενός φασολιού, το μωρό σου αναπτύσσεται γοργά. Σχετικά μιλώντας πάντα! Διάβασε περισσότερα παρακάτω, για αυτή την εβδομάδα.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Το πλάνο δράσης σας πριν από την κύηση
Άρθρο
Το σχέδιο δράσης σου πριν από την εγκυμοσύνη

Το πλάνο δράσης σας πριν από την κύηση

Εννιά βασικές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσεις ή να εγκαταλείψεις τώρα για να προσφέρεις στο μωρό σου ένα υγιές ξεκίνημα. Μάθε περισσότερα εδώ.

1 λεπτό ανάγνωση

View details Τι να περιμένεις σε μία δίδυμη εγκυμοσύνη.
Άρθρο
Τι να περιμένεις σε μία δίδυμη εγκυμοσύνη.

Τι να περιμένεις σε μία δίδυμη εγκυμοσύνη.

Λοιπόν, τι έκπληξη κι αυτή! Δεν περιμένεις ένα μωρό, αλλά δύο! Το νέο αυτό είναι υπέροχο, αλλά σε προβληματίζει λίγο. Η εγκυμοσύνη σου θα είναι διαφορετική; Δες πώς θα την κατανοήσεις καλύτερα.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Πώς δημιουργείται το μητρικό ένστικτο
Άρθρο
Πώς δημιουργείται το μητρικό ένστικτο

Πώς δημιουργείται το μητρικό ένστικτο

Έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές για το μητρικό ένστικτο: Υπάρχει ή όχι; Τι είναι στην πραγματικότητα; Πώς αισθάνεται μια νέα μητέρα όταν πρωτογνωρίζει το μωρό της;

3 λεπτά ανάγνωση

View details 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
24η εβδομαδα κυησησ

24η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Μπορείς να καταλάβεις το μωρό σου να αντιδρά σε ήχους και στα χάδια σου ή όχι ακόμα; Σχεδόν στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου μερικές γυναίκες δηλώνουν ότι αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται, οπότε έχε τ

3 λεπτά ανάγνωση

View details Προετοιμασία και ιδέες για το βρεφικό δωμάτιο του μωρού σας
Άρθρο
Προετοιμασία και ιδέες για το βρεφικό δωμάτιο του μωρού σας

Προετοιμασία και ιδέες για το βρεφικό δωμάτιο του μωρού σας

Η προετοιμασία του βρεφικού δωματίου είναι μια διασκεδαστική δουλειά που μπορείτε να κάνετε πριν γεννηθεί το μωράκι σας.

3 λεπτά ανάγνωση

View details Σίδηρος και Εγκυμοσύνη
Άρθρο
Σίδηρος και Εγκυμοσύνη

Σίδηρος και Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αλλά όχι μόνο τότε!), ο σίδηρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: Μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Ποια είναι τα σημάδια και τα στάδια του τοκετού;
Άρθρο
Σημάδια και στάδια τοκετού

Ποια είναι τα σημάδια και τα στάδια του τοκετού;

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων συμπτωμάτων, των συσπάσεων και των σταδίων του τοκετού.

3 λεπτά ανάγνωση

View details 11η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
11η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

11η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Εάν μπορούσες να κοιτάξεις στο εσωτερικό σου, θα έβλεπες να αναπτύσσονται μικρές τριχούλες στα φρύδια και πάνω από τα χείλια του μωρού σου.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Απαντήσεις σε 10 βασικά ερωτήματα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης
Άρθρο
Απαντήσεις σε 10 βασικά ερωτήματα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Απαντήσεις σε 10 βασικά ερωτήματα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Βρες απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης!

8 λεπτά ανάγνωση

View details Μητρικό Γάλα - Το απόλυτο Superfood
Άρθρο
Μητρικό Γάλα - Το απόλυτο Superfood

Μητρικό Γάλα - Το απόλυτο Superfood

Το μητρικό γάλα είναι τελικά το απόλυτο superfood!

3 λεπτά ανάγνωση

View details Ο μπαμπάς στην αίθουσα τοκετού;
Άρθρο
Ο μπαμπάς στην αίθουσα τοκετού;

Ο μπαμπάς στην αίθουσα τοκετού;

Ο τοκετός είναι για εμάς μια δοκιμασία. Το ίδιο ισχύει και για τους μελλοντικούς μπαμπάδες!

2 λεπτά ανάγνωση

View details 30η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
30η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

30η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Κάθε μέρα το μωρό σου μεγαλώνει και προετοιμάζει την είσοδό του στο κόσμο σε περίπου 10 εβδομάδες.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Ερωτήσεις για το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης των 12 εβδομάδων
Άρθρο
Ερωτήσεις για το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης των 12 εβδομάδων

Ερωτήσεις για το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης των 12 εβδομάδων

Επιτέλους έφτασε η ώρα για το υπερηχογράφημα των 12 εβδομάδων! Αυτό το υπερηχογράφημα είναι σημαντικό. Παράλληλα, όμως, μπορεί να είναι και μια συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία.

2 λεπτά ανάγνωση

View details Κανόνες Διατροφής κατα την Εγκυμοσύνη
Άρθρο
Κανόνες Διατροφής κατα την Εγκυμοσύνη

Κανόνες Διατροφής κατα την Εγκυμοσύνη

Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για μία ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

3 λεπτά ανάγνωση

View details Ασβέστιο & μαγνήσιο: ο ρόλος τους στην εγκυμοσύνη
Άρθρο
Ασβέστιο & μαγνήσιο: ο ρόλος τους στην εγκυμοσύνη

Ασβέστιο & μαγνήσιο: ο ρόλος τους στην εγκυμοσύνη

Η καλή υγεία τόσο της εγκύου όσο και του βρέφους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

3 λεπτά ανάγνωση

View details 17η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής
Άρθρο
17η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

17η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Το μικρούλι σου ζυγίζει περίπου 200γρ και θυμίζει όλο και περισσότερο «πραγματικό» μωρό. Διάβασε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα παρακάτω.

2 λεπτά ανάγνωση

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

Club Benefits Icons_1

ΕΜΑΙL για σένα και το μωρό σου

Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

Συμβουλές μόνο για σένα

Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

Δωρεάν δείγματα

Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

Διαδραστικές εφαρμογές

Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.