Μοιράσου το Άρθρο
X

8η Εβδομάδα Κύησης - 1ο Τρίμηνο

Το μωρό σου είναι περίπου όσο μία ρόγα σταφυλιού.

Τετάρτη, Φεβρουάριος 6th, 2019

Η ανάπτυξη του μωρού

Τα συναρπαστικά νέα της όγδοης βδομάδας κύησης είναι ότι το μωρό σου έχει αρχίσει να μοιάζει με κανονικό άνθρωπο! Τα δάχτυλα σε χέρια και πόδια είναι πλήρως σχηματισμένα και μπορεί πια να ακουμπήσει τον αντίχειρα με το δείκτη του! Το έντερό του εξακολουθεί να μεγαλώνει για να φτάσει όταν γεννηθεί στα 3 μέτρα, γεγονός πολύ εντυπωσιακό για ένα τόσο μικρό ανθρωπάκι. Το ουρογεννητικό του σύστημα αναπτύσσεται σταθερά και φυσικά το φύλο του έχει διαμορφωθεί, αλλά ακόμη δεν είναι ευκρινές. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, το καρδιαγγειακό του σύστημα θα είναι στη θέση του και μέχρι να κάνεις τον επόμενο υπέρηχο, η καρδιά του θα χτυπάει σε ρυθμό 80 bpm (παλμοί ανά λεπτό).

Τι συμβαίνει στο σώμα σου

Και κάπου εδώ στην 8η εβδομάδα είναι που η φιγούρα σου αρχίσει να αλλάζει. Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν χάσει λίγο βάρος, άλλες να έχουν πάρει λίγο… η εγκυμοσύνη όμως γίνεται φανερή από τη μια μέρα στην άλλη! Αν είσαι από αυτές που έχουν χάσει κιλά, μην ανησυχείς. Οι ορμονικές διαταραχές, οι ναυτίες και η έλλειψη όρεξης μπορεί να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Το σώμα σου θα αλλάξει ξανά και ο οργανισμός σου είναι τόσο καλοκουρδισμένη μηχανή, που θα λειτουργήσει για μία ακόμα φορά στην εντέλεια!

Η διατροφή σου

Νερό. Είναι καιρός να πίνεις όσο περισσότερο μπορείς!
Στην 8η εβδομάδα κύησης, το νερό είναι απαραίτητο για το αίμα σου, του οποίου ο όγκος έχει διασταλεί σημαντικά από την αρχή της εγκυμοσύνης, διασφαλίζοντας έτσι τη ροή θρεπτικών στοιχείων προς το μωρό σου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μην αφυδατώνεσαι, ώστε να διατηρείται ο όγκος του αίματος. Προσπάθησε να πίνεις 1,5 λίτρο τη μέρα και ακόμη περισσότερο τις ζεστές μέρες. Απόφυγε καφεϊνούχα και ζαχαρούχα ροφήματα!

Extra tips

Αν σου θυμίζει κάτι το «είμαι μόλις στην 8η εβδομάδα και έχω βάλει 5 κιλά», τότε διάβασε παρακάτω!
Κάθε γυναίκα έχει το δικό της ρυθμό στην αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν δεις να παίρνεις απότομα βάρος, καλό θα ήταν να το συζητήσεις με το γιατρό σου. Αφού μελετήσει το τι συμβαίνει, ο γιατρός θα μπορέσει να σου συστήσει κάποιο ειδικό διαιτολόγιο. Βέβαια, αν το βάρος σου ήταν κάτω από το κανονικό πριν την εγκυμοσύνη, τότε αυτή η αύξηση μπορεί και να μην είναι ανησυχητική.

Περισσότερα

Επίλεξε μια συγκεκριμένη εβδομάδα

Σχετικά
Αξιολογήσεις Άρθρου
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.