MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Περίπου στο μέγεθος ενός αυγού κοκκινολαίμη, το μικρούλη σου είναι περίπου 30mm σε μέγεθος. Διάβασε περισσότερα παρακάτω, για αυτή την εβδομάδα.

3 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το μωρό σου αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο με άνθρωπο! Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών έχουν σχηματιστεί πλήρως και αρχίζει να κινεί τα άκρα του οικειοθελώς αυτή τη φορά. Το λεπτό έντερο μεγαλώνει ακόμα – θα φτάσει έως και 2,85 μέτρα μέχρι να γεννηθεί – γεγονός πολύ εντυπωσιακό για κάποιον τόσο μικρό, και το ουρογεννητικό του σύστημα εξελίσσεται εξίσου. Όσον αφορά το φύλο του μωρού σου, αν και έχει ήδη καθοριστεί δεν είναι ακόμα εμφανές. Στο τέλος της 8ης εβδομάδας, η καρδιά και το κυκλοφορικό του σύστημα θα είναι στη θέση τους. Την επόμενη φορά που θα κάνεις υπέρηχο, μάλλον θα μπορείς να ακούσεις τη καρδούλα του, η οποία θα χτυπάει στους εντυπωσιακούς ρυθμούς των 160 χτύπους ανά λεπτό!

Γραφικό ενός εμβρύου σε μέγεθος αυγού κοκκινολαίμη και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Λογικά, γύρω στην 8η εβδομάδα κύησης θα αρχίσεις να παρατηρείς πως το σώμα σου αλλάζει. Ορισμένες γυναίκες ίσως να χάσουν βάρος ενώ άλλες μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν κιλά. Η εγκυμοσύνη αρχίζει παραδόξως να φαίνεται νωρίς.

Ζυγίζεσαι, βλέπεις πως δεν έχει αυξηθεί καθόλου το βάρος σου ενώ γνωρίζεις πως περιμένεις παιδί; Οι προτάσεις αύξησης βάρους υποθέτουν πως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου το βάρος των γυναικών αυξάνεται μόνο κατά 0,5 – 2 κιλά. Συνδυαστικά αν έχεις ξεκινήσει την εγκυμοσύνη σου με ένα φυσιολογικό βάρος, δεν υπάρχει λόγω να προσθέσεις κι άλλες θερμίδες στη διατροφή σου το πρώτο τρίμηνο. Οι προτάσεις αύξησης βάρους βασίζονται στο βάρος και το ύψος σου πριν μείνεις έγκυος.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τώρα είναι η ώρα να πιείς! Πρέπει να πίνεις πολύ νερό όσο είσαι έγκυος. Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο του αίματος, ο όγκος του οποίου έχει αυξηθεί αισθητά από τότε που ξεκίνησε η εγκυμοσύνη σου για να εξασφαλιστεί ότι το μωρό σου προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Θεωρείται λοιπόν απαραίτητο να μην αφυδατώνεσαι όσο διατηρείται μέσα σου αυτός ο αυξημένος όγκος αίματός. 

Ο περιορισμός της καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια αρκετά καλή απόφαση για να πάρεις. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης πιθανόν να είναι ένας από τους παράγοντες που συντελέσουν σε μια αποβολή. Αντικατέστησε τη καφεΐνη στα ντουλάπια σου με μια ποικιλία προϊόντων που δεν περιέχουν αυτό το συστατικό. Εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχεις συνηθίσει να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και μαζί με τα γεύματά σου, τώρα είναι μια καλή περίοδος για να το εφαρμόσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

«Είμαι έγκυος περίπου 8 εβδομάδες και έχω πάρει 5 κιλά. Τι συμβαίνει;» Είτε αυτή η πρόταση σε αντιπροσωπεύει, είτε όχι, είναι καλό να γνωρίζεις πως αύξηση του βάρους διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η απότομη αύξηση του βάρους στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, είναι κάτι που πρέπει σίγουρα να αναφέρεις στον γιατρό σου. Στη περίπτωση που το βάρος σου ήταν κάτω από το κανονικό, ίσως να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν το βάρος σου βρισκόταν σε κανονικό ή υψηλότερο επίπεδο πριν την εγκυμοσύνη, ίσως ο γιατρός σου να χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή και άσκηση που ακολουθούσες για να σε βοηθήσει να μην αυξηθεί κι άλλο το βάρος σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.