MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Η ανάπτυξη του μωρού και συμβουλές διατροφής

Αν και περίπου στο μέγεθος ενός φασολιού, το μωρό σου αναπτύσσεται γοργά. Σχετικά μιλώντας πάντα! Διάβασε περισσότερα παρακάτω, για αυτή την εβδομάδα.

2 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δεν μπορείς να το καταλάβεις με γυμνό μάτι, αλλά ο εγκέφαλος του μωρού σου μεγαλώνει πολύ γρήγορα με την εμφάνιση των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων τα οποία θα αποτελέσουν το μυαλό του μωρού σου. Τα αισθητήρια όργανα διαμορφώνονται και αυτά σιγά σιγά, με το περίγραμμα των ματιών του, των αυτιών του, της μύτης του και του στόματός του να αρχίσουν να φαίνονται. Το πρόσωπό του επίσης. Εντυπωσιακό! Σχηματίζονται και το πνευμονικό αλλά και το πεπτικό του σύστημα. Η καρδία του μωρού μέχρι στιγμής έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να διακρίνεται πιο εύκολα – εάν σε αυτό το στάδιο κάνεις έναν υπέρηχο θα δεις ξεκάθαρα τη καρδούλα του να χτυπάει! Εκεί, μέσα στη μήτρα σου, ένα μικρό πλασματάκι σταδιακά αρχίζει να δημιουργείται.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Τώρα, στη 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, μάλλον θα νιώθεις ότι κάτι έχει αλλάξει. Πολλές γυναίκες το νιώθουν ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Ίσως να αισθάνεσαι μια ένταση ή εκνευρίζεσαι πιο εύκολα από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει λόγω ορμονολογικών αλλαγών που μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την ψυχολογία σου αλλά και να εμφανίζονται με απτές ενδείξεις. Το στήθος σου ίσως να φαίνεται μεγαλύτερο, ενώ ορισμένες γυναίκες νιώθουν ένα τράβηγμα, η και πόνο στη λεκάνη, ο οποίος προκαλείται από αυξημένη ροή αίματος. Όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικά: είναι μέρος της διαδικασίας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ίσως να νιώθεις κάποιου είδους αναγούλα. Ναι, δυστυχώς η πρωινή ναυτία δεν περιορίζεται μόνο στις πρωινές ώρες. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να την περιορίσεις. Αρχικά προσπάθησε να τρως πρωινό γιατί ακόμα και μικρές δόσεις φαγητού μπορούν να βοηθήσουν με τη ναυτία. Μπορείς επιπρόσθετα, να διαιρέσεις τα γεύματά σου σε μικρότερα. Προγραμμάτισε μικρά σνακ για δεκατιανό και απογευματινό σε συνδυασμό τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας. Επίσης κάτι τελευταίο – να θυμάσαι να πίνεις πολύ νερό και να ενυδατώνεσαι.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ήξερες ότι οι γεύσεις μπορούν να περάσουν από τον πλακούντα στο αναπτυσσόμενο μωρό σου; Ως εκ τούτου, σε μερικές εβδομάδες όπου οι γευστικοί κάλυκες του μωρού σου θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, οι γευστικές προτιμήσεις του υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν από το τι τρως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν καταναλώνεις τροφές με έντονες γεύσεις όπως σκόρδο ή οποιοδήποτε μπαχαρικό, ίσως να μαθαίνεις στο μικρούλι σου να εξοικειώνεται με αυτές και άρα να του αρέσουν όπως αρέσουν και σε εσένα.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.