Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Μοιράσου το Άρθρο
X
35 Εβδομαδα Κυησης, 35 εβδομαδα κυησης τοκετος

35η Εβδομάδα Κύησης

 

Περίπου σε ένα μήνα θα κρατάς στα χέρια σου τη μικρή σου ευτυχία! Έως τότε, όμως, μένουν να μπουν μερικές τελευταίες πινελιές. Διάβασε περισσότερα για αυτή τη βδομάδα.

Τρίτη, Φεβρουάριος 9th, 2016

Η ανάπτυξη του μωρού σου

Οι πνεύμονες του μωρού σου είναι πανέτοιμοι για το πρώτο του κλάμα! Η ουσία που καλύπτει τις κυψελίδες των βρόγχων υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες ώστε να διασφαλίσει την ελαστικότητά τους και να τους προστατεύσει από ενδεχόμενη ρήξη.  Ο πλακούντας εξακολουθεί να λειτουργεί και να διατηρεί το αμνιακό υγρό στον σάκο. Όταν το μωρό σου αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα, θα σπάσει τον σάκο, ή όπως λέμε "θα σπάσουν τα νερά" κι εσύ θα σπεύσεις προς το μαιευτήριο!

Τι συμβαίνει στο σώμα σου

Από μέρα σε μέρα αναπνέεις καλύτερα και η δυσπεψία σου μειώνεται. Τι συμβαίνει? Είναι απλό: το μωρό κάνει απλά αυτό που χρειάζεται να κάνει. Είναι πανέξυπνο γιατί αρχίζει να κατεβαίνει με το κεφάλι προς τη λεκάνη σου και σου αφήνει χώρο. Ίσως να έχεις ήδη παρατηρήσει ένα ελαφρύ πονάκι στην κοιλιά σου, το οποίο είναι στην ουσία συσπάσεις που πιέζουν τη μήτρα σου προς τα κάτω, δίνοντας λίγο περισσότερο χώρο στους πνεύμονες και στο στομάχι σου. Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου σίγουρα θα νιώθεις ότι το σώμα σου έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τον ερχομό του μικρού σου!

Η διατροφή σου

Υπάρχει λόγος που τα Ωμέγα 3 λιπαρά ονομάζονται και "απαραίτητα λιπαρά οξέα", επειδή είναι ουσιαστικά απαραίτητα. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει, αλλά είναι απαραίτητα για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών, ιδιαίτερα του εγκεφάλου. Ρυθμίζουν τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων και ειδικά των νευρώνων και έχουν νευραλγική σημασία στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Όσα Ωμέγα 3 καταναλώνεις, περνούν στο σώμα του μωρού σου μέσω του πλακούντα. Τα μαγικά αυτά λιπαρά οξέα θα τα βρεις σε τροφές όπως ο λιναρόσπορος, το κραμβέλαιο, τα καρύδια ή το έλαιο των καρυδιών, το φύτρο του σταριού, και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο ιππόγλωσσος. Προσπάθησε να τρως μερικές μερίδες λιπαρών ψαριών μέσα στην εβδομάδα (όμως να προτιμάς μικρά ψάρια, όπως  σαρδέλες, σκουμπρί και ρέγκα για να αποφύγεις τον ρίσκο συγκέντρωσης ψευδαργύρου, που ενδεχομένως να υπάρχει σε μεγάλα ψάρια).

Extra tips

Καθώς οι 40 εβδομάδες αρχίζουν να περνούν, πολλές είναι οι γυναίκες που αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να θηλάσουν. Να θυμάσαι ότι ο θηλασμός είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Το μωρό σου θα ξέρει τι να κάνει, καθώς έχει ήδη προπονηθεί στο πιπίλισμα μέσα στη μήτρα, και αντανακλαστικά θα ξέρει τι να κάνει μόλις έρθει αντιμέτωπο με το στήθος σου. Αν παρόλα αυτά αντιμετωπίσεις κάποια δυσκολία, τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο, θα είναι τόση πολύ η καθοδήγηση, που θα τα καταφέρεις!  Επιπλέον, το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις στο μωρό σου, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης!

Από τη δεύτερη βδομάδα της ζωής, το μωρό σου θα κερδίζει βάρος έως και 30g την ημέρα, μόνο από το γάλα σου. Εκπληκτικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι, το γάλα σου θα προσαρμόζεται αυτόματα στις ανάγκες του μωρού σου. Στην αρχή του γεύματος, το γάλα είναι λεπτόρρευστο και υδαρές για να ικανοποιήσει τη δίψα του μωρού σου. Στην πορεία γίνεται πιο πλούσιο και παχύρευστο για να καλύψει την πείνα του. Κι αν η όρεξη του μωρού σου μεγαλώσει, το σώμα σου θα προσαρμοστεί και μέσα σε μόλις 2 μέρες ώστε να παράγει περισσότερο γάλα. Εντυπωσιακό! Αν παρόλα αυτά, για λόγους ιατρικούς, δεν μπορείς να θηλάσεις το μωρό σου, μην ανησυχείς. Υπάρχουν ειδικά βρεφικά γάλατα ώστε να καλύψουν τις υψηλές διατροφικές του ανάγκες.

Περισσότερα

Επίλεξε μια συγκεκριμένη εβδομάδα

Σχετικά