MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

33η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Έξι εβδομάδες. Τόσο έχει απομείνει, μέχρι να γνωρίσεις το μικρό ανθρωπάκι που μεγαλώνει μέσα σου. Τρομερό δεν είναι; Και εμείς αυτό πιστεύουμε. Διάβασε περισσότερα για αυτήν την εβδομάδα παρακάτω.

3 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο μικρός κάτοικος μέσα σου, σιγά σιγά, ξεμένει από χώρο. Ευτυχώς που ετοιμάζεται να βγει έξω πολύ σύντομα! Σοβαρά, είναι πολύ σύντομα – ξεκινά να μπαίνει στη θέση που θα γεννηθεί με το να βάζει το κεφάλι του στο στενότερό σημείο της μήτρας σου. Το 95% των μωρών γεννιούνται με το κεφάλι τους προς τα κάτω. Μέχρι τώρα, το μωρό σου έχει καταπιεί πολύ από το αμνιακό υγρό. Το έντερο του θα γεμίζει σταδιακά με μηκώνιο, ένα παχύρευστο πρασινωπό ή μαυριδερό υγρό φτιαγμένο από στερεά σωματίδια και διάφορα μίκρο-σωματίδια που αιωρούνται στο αμνιακό υγρό (όπως υπολείμματα κυττάρων). Η πρώτη κένωση του μωρού σας στη γέννηση θα αποτελείται από μηκώνιο. Απλά το αναφέρουμε στη περίπτωση που αναρωτιόσουν!

Γραφικό ενός εμβρύου και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Είχες ποτέ αυτή τη περίεργη γραμμή που κατεβαίνει από τον αφαλό σου; Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου μια γραμμή σχηματίζεται προς τα κάτω στη μέση της κοιλιά σου που φαίνεται να την χωρίζει στα δύο. Αυτή η γραμμή είναι γνωστή και ως «linea nigra», ενώ γίνεται πιο σκουρόχρωμη όσο αυξάνεται η χρωστική στο σώμα. Διακρίνεται εντονότερα αμέσως μετά την γέννα. Λίγες εβδομάδες μετά, θα έχει εξαφανιστεί πλήρως. Βγάλε μερικές φωτογραφίες όσο προλαβαίνεις! Μια ακόμα αλλαγή, είναι ότι επειδή η μήτρα χρειάζεται όσο περισσότερο χώρο μπορεί να βρει, πιέζει τον αφαλό απαλά, προς τα έξω. Ίσως είναι δυσάρεστο για τις περισσότερες γυναίκες: το μαλακό δέρμα του αφαλού μπορεί να τρίβεται πάνω στα ρούχα. Το μόνο παρηγορητικό, είναι πως αμέσως μετά τη γέννα ο αφαλός επιστρέφει στην αρχική του μορφή.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν ανησυχείς πως έχεις πάρει πάρα πολύ βάρος υπάρχει περίπτωση να σκέφτεσαι αν είναι αποδεκτό να προσπαθήσεις να το χάσεις. Είναι σημαντικό για εσένα, αλλά και για το παιδί σου να παίρνεις αρκετό βάρος ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, ενώ το βάρος σου στην αρχή της εγκυμοσύνης σου θα καθορίσει την ιδανική πρόσληψη βάρους για εσένα. Παρόλα αυτά, αν η αύξηση βάρους πέραν του απαραιτήτου σε προβληματίζει, τότε αποτελεί ένα θέμα που θα έπρεπε να συζητήσεις με τον γιατρό σου. Όντως, η περιττή αύξηση του βάρους σου μπορεί να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα υπέρτασης. Το να μπεις σε δίαιτα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Γύρω στον 8ο μήνα, μερικές γυναίκες αναφέρουν πως νιώθουν κάτι σαν συσπάσεις. Θα μπορούσε να είναι οι συσπάσεις του Braxton Hicks, που διαρκούν περίπου 30 δευτερόλεπτα η κάθε μια. Δεν είναι πρώιμος τοκετός. Αυτές οι συσπάσεις είναι ο έξυπνος τρόπος του σώματος σου να προετοιμάσει τη μήτρα  για τη μεγάλη ημέρα. Οι παραπάνω είναι υπεύθυνες για το «ψευδή τοκετό». Αφού βγάλαμε και αυτό από τη μέση, πρέπει να ενημερώνεις πάντα τον γιατρό σου για τυχόν συσπάσεις ακόμα και μόνο για να σιγουρευτείς ότι όλα πάνε καλά.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.