MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

27η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Το μωρό σου θα μεγαλώσει κι άλλο, αλλά μέχρι σήμερα έχει φτάσει τα 30 εκ., ξαπλωμένο είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει στο χέρι σου, μεταξύ του καρπού και του αγκώνα σου. Καθώς έχουν περάσει 29 εβδομάδες από τη τελευταία σου περίοδο, σε καλωσορίζουμε στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου. Διάβασε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα παρακάτω.

3 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το μωράκι σου αναπτύσσεται ακόμα. Το αναπνευστικό του σύστημα έχει τα πάντα για να του επιτρέπει να αναπνέει άλλα είναι ακόμα πολύ ανώριμο για να το λειτουργεί κανονικά χωρίς βοήθεια. Οι πνεύμονές του έχουν διαιρεθεί σε πάνω από 17 επίπεδα, διαμορφώνοντας έτσι το βρογχικό δέντρο, άλλα η αναπνοή του θα του ήταν πολύ δύσκολή, στη περίπτωση που γεννιόταν τώρα. Ωστόσο σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης υπάρχει συνήθως αρκετή επιφανειοδραστική ουσία (μια ουσία που επενδύει το εσωτερικό της κυψελιδικής επιφάνειας, διευκολύνοντας το άνοιγμα των κυττάρων και αποτρέποντας τη χαλάρωση)  και αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να εμποδίσουν την ανταλλαγή αερίων, τέτοια ώστε τα μωρά που γεννηθούν πρόωρα σε αυτή την ηλικία να επιβιώσουν με εντατική φροντίδα. Άλλα το καλύτερο είναι να αφήσεις το μωρό να μεγαλώσει λίγο ακόμα.

Γραφικό ενός εμβρύου και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Έχουν περάσει 29 εβδομάδες από τη τελευταία σου περίοδο -  οι περισσότερες γυναίκες απολαμβάνουν αυτή τη σύντομη παύση! 29 εβδομάδες αμηνόρροιας μεταφράζονται ως 27 εβδομάδες εγκυμοσύνης.  Έχεις φανταστεί καθόλου πόσο μεγάλο είναι το μωρό σου; Για να σου απαντήσουμε, είναι περίπου 34 εκ. από το πάνω μέρος του κεφαλιού της μέχρι τις μύτες των ποδιών της. Υπολόγισε πως το κεφάλι του είναι περίπου στο μέγεθος ενός μικρό-μεσαίου πορτοκαλιού. Είμαστε πρόθυμοι να στοιχηματίσουμε πως είναι απλά υπέροχο!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανταπεξέρχεσαι στις  διατροφικές και θερμιδικές σου ανάγκες είναι με το να καταναλώνεις ποικιλία τροφών από όλες τις διατροφικές ομάδες. Αυτή περιλαμβάνει μερίδες από κρεατικά (ή άλλων ειδών πρωτεΐνες), γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και ομάδες δημητριακών. Παρόλο που μπορεί ο διατροφολόγος σου να σου έχει ήδη συνταγογραφήσει συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψιν τις ίνες και την ενέργεια που σου προσφέρει το φαγητό. Αναλογίσου τις προηγούμενες ημέρες και ρώτα τον εαυτό σου αν έχεις παραλείψει να καταναλώσεις φαγητό από κάποια διατροφική ομάδα. Αν ισχύει το παραπάνω, ήρθε η ώρα να προσθέσεις τις τροφές από αυτή τη διατροφική ομάδα στη λίστα για τα ψώνια σου και να τη βάλεις πάνω στο ψυγείο ή στο πάσο σου. Προσπάθησε να τρως κάθε μέρα φαγητό από κάθε μια διατροφική ομάδα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ακόμα και αν είσαι έμπειρη μητέρα, είναι καλό να παρακολουθήσεις μαθήματα που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς καλύτερα για τη γέννα σου. Οι ερευνητές ανακαλύπτουν συνεχώς νέες πληροφορίες που μπορούν να σε βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Σε συνδυασμό με αυτό, οι τρόποι προετοιμασίας για τη γέννα αλλάζουν συνεχώς. Αναγνώρισε τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού και συμπεριέλαβε ορισμένες καλές πρακτικές χαλάρωσης για να περιορίσεις το άγχος όταν έρθει η ώρα. Χρειάζεσαι κι άλλους λόγους για να συμμετάσχεις σε μαθήματα εγκυμοσύνης; Ίσως να χρειάζεται να γεννήσεις σε διαφορετικό μέρος αυτή τη φορά, αν το προηγούμενο μωρό σου γεννήθηκε χρόνια πριν.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.