MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

23η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Τα ποδαράκια του μωρού σου είναι ίσα με 4,5 – 5 εκ. και ζυγίζει κάτι παραπάνω από 700γρ. Απομένουν περίπου 16 εβδομάδες! Διάβασε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα παρακάτω.

3 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το φύλο του μωρού σου είναι πλέον διακριτό. Αν το μωρό σου είναι κοριτσάκι, έχουν αναπτυχθεί οι ωοθήκες τις μερικές εβδομάδες τώρα ενώ ο κόλπος της είναι κενός. Αν είναι αγοράκι, τότε έχει ήδη πέος και προστάτη. Παρόλο που οι όρχεις του έχουν αναπτυχθεί από το δεύτερο μήνα παραμένουν στη κοιλιακή χώρα. Θα πάρουν τη θέση τους όταν χρειαστεί, είτε αυτό είναι πριν τη γέννα, είτε μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του.

Γραφικό ενός εμβρύου σε μέγεθος μεγάλου μάνγκο και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιβαρύνει τις λειτουργίες του σώματός σου και σε κάποιες γυναίκες εμφανίζεται μια μορφή διαβήτη που ονομάζεται διαβήτης κύησης. Αν δεν είχες ποτέ ξανά διαβήτη και τα επίπεδα γλυκόζης σου είναι υψηλά (συνήθως στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο), τότε μάλλον έχεις διαβήτη της κύησης. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγει το σώμα σου δεν λειτουργεί αρκετά καλά για να κάνει μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα, για να μπορεί να παρέχει ενέργεια. Πολλές γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη παύουν να έχουν διαβήτη κύησης με το που γεννηθεί το μωρό τους. Για αυτό το λόγο θεωρείται πως ευθύνονται οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σου, πολύ πιθανό να σου ζητήσει να κάνεις γενικές εξετάσεις αίματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες (περίπου στη 24η  με 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης) για να ελέγξει για διαβήτη της κύησης. Αν τελικά έχεις, μην πανικοβληθείς! Μπορείς να το αντιμετωπίσεις με διατροφή, άσκηση και -αν χρειαστεί- φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός σου θα ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για εσένα. Όσο ή γλυκόζη του αίματος σου θα βρίσκεται υπό έλεγχο, όπως και οι περισσότερες μαμάδες, θα συνεχίσεις ομαλά την εγκυμοσύνη σου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μην ρίχνεις αλάτι στη πληγή, όπως λέει και ο λαός. Ένα είναι σίγουρο, πως το με το κρέας, τις κονσέρβες, τα κέικ, τα μεζεδάκια, τα πατατάκια  και το όχι τόσο ελαφρύ χέρι που πολλοί από εμάς έχουμε όταν καρυκεύουμε το φαγητό μας, καταναλώνουμε δύο με τρεις φορές περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Παρόλο που σου λένε συχνά να κόψεις το αλάτι, θα ήταν πολύ κακή ιδέα να το αφαιρέσεις τελείως από τη διατροφή σου. Το νάτριο, είναι απαραίτητο για την ισορροπία νερού στο σώμα σου. Η ισορροπία αυτή, μπορεί να διαταραχθεί από της ορμόνες της εγκυμοσύνης και απαιτεί μια ανάλογη ποσότητα νατρίου για να είναι αποτελεσματική. Αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία συμβουλέψου το γιατρό σου

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Για να εντάξεις και τον παρτενέρ σου στη πραγματικότητα της εγκυμοσύνης, ειδικότερα τώρα που πλησιάζει στο τελευταίο της τρίμηνο, πηγαίνετε μαζί σε ένα προγεννητικό έλεγχο ή κάντε ένα διάλογο με τη μαία σας. Και αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να παρακολουθήσετε μαζί τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα. Η ιδέα είναι να εξασφαλίσετε πως εσύ και ο σύντροφός σου θα περάσετε μαζί λίγο ποιοτικό χρόνο πριν έρθει το μωρό σας. Δεν χρειάζεται να φροντίσεις ακόμα το μωρό σου και η κοιλιά σου «παλεύεται» μέχρι στιγμής!

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.