MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

24η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Μπορείς να καταλάβεις το μωρό σου να αντιδρά σε ήχους και στα χάδια σου ή όχι ακόμα; Σχεδόν στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου μερικές γυναίκες δηλώνουν ότι αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται, οπότε έχε το νου σου. Διάβασε περισσότερα για αυτή την εβδομάδα παρακάτω.

3 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όσο ο εγκέφαλος του μωρού σου γίνεται πιο επιδέξιος στην λήψη μηνυμάτων από τα αισθητήρια όργανα τόσο σταδιακά, αρχίζει να αποθηκεύει αισθητήριες εμπειρίες – γεύσεις φαγητών που έχεις μοιραστεί μαζί του, τη μυρωδιά σου. Έχει συνηθίσει τους ήχους σου – τον ήχο της καρδίας σου, της αναπνοής σου, ακόμα και το στομάχι σου που γουργουρίζει – και μπορεί να ξεχωρίζει τους εσωτερικούς ήχους στη κοιλιά σου από τους καινούριους στο εξωτερικό: μουσική, τη φωνή σου, του μπαμπά του, σε συνδυασμό με άλλους λιγότερο ευχάριστους ήχους (το ήξερες ότι είναι έξυπνος!). Οπότε μίλα στο μωράκι σου. Μίλα του για τη μέρα σου, τι βλέπεις, τι ακούς, ακόμα και για το τι νιώθεις. Από τη γέννηση του, θα μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή σου, του μπαμπά του, ίσως ακόμα και της μουσικής που άκουγες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη κοιλιά σου.

Γραφικό ενός εμβρύου και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Η μαμά γελάει – Τέλεια! Ήξερες ότι το μωρό σου μπορεί να συνειδητοποιεί όλο και πιο έντονα το πως νιώθεις; Η αντίληψη της μπορεί να είναι εξίσου αναπτυγμένη με τα πιο εμφανή σωματικά στοιχεία της ανάπτυξης της. Συμπερασματικά, προσπάθησε να μην το παρακάνεις, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε στον ελεύθερο σου χρόνο. Ακόμα και αν είσαι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, προσπάθησε να χαλαρώσεις λίγο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ήρθε η ώρα να ελέγξεις αν κάνεις ότι μπορείς για να προσλαμβάνεις αρκετό σίδηρο στη διατροφή σου, Γιατί είναι όμως σημαντικό; Αν η διατροφή σου δεν είναι πλούσια σε σίδηρο, το μωρό σου μπορεί ακόμα να καλύπτει όλες τις ανάγκες του – αλλά αυτό θα γίνεται μέσα από τις αποθήκες σιδήρου σου, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνεις αναιμική. Και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αναιμία μπορεί να επιδεινωθεί από τον τοκετό. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας – ιδιαίτερα το κόκκινο-, τα πουλερικά, τα ψαρικά και οι κρόκοι των αυγών. Αποξηραμένα μπιζέλια, φασόλια και φακές, σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα και δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο είναι επίσης καλές πηγές. Φαγητά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, οι ντομάτες και οι φράουλες θα σε βοηθήσουν να απορροφήσεις σίδηρο από μη ζωικές πηγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός ίσως να θέλει να σου χορηγήσει ένα συμπλήρωμα σιδήρου αλλά μην ξεκινήσεις να παίρνεις τίποτα αν δεν στο έχουν προτείνει. Δεν κάνουμε αυτό-διαγνώσεις όσο περιμένουμε παιδί!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πλέον μπορούν όλοι να δουν το ότι είσαι έγκυος. Πολλοί, δεν μπορούν να συγκρατηθούν και προσπαθούν να μαντέψουν το φύλο του μωρού σου βασιζόμενοι στο τρόπο που «κυοφορείς». Επικρατεί η πεποίθηση πως η μορφή που έχει πάρει η κοιλιά σου καθορίζει το φύλο του μωρού σου, - αν είναι ψηλά είναι κορίτσι, αν έχει «κάτσει» κοντά στη λεκάνη είναι σίγουρα αγόρι ( ή κάποιου είδους παραλλαγή αυτής! ). Η παραπάνω άποψη, δεν στέκει. Παρόλο που οι προβλέψεις έχουν πλάκα, αν θες να μάθεις όντως το φύλο του μωρού σου, ρώτα τον γιατρό σου στον επόμενο υπέρηχο.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.