Μοιράσου το Άρθρο
X

17η Εβδομάδα Κύησης - 2ο Τρίμηνο

Μοιάζει με κανονικό μωρό πια και ζυγίζει 150 γραμμάρια. Είναι το μωρό σου στη 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου!

Παρασκευή, Ιανουάριος 11th, 2019

Η ανάπτυξη του μωρού.

17η εβδομάδα κύησης, άλλη μια πολυάσχολη εβδομάδα για το μωράκι σου. Η νευρολογική του ανάπτυξη συνεχίζεται καθώς ωριμάζει το νευρικό του σύστημα.  Το δέρμα του μωρού σου συνεχίζει να είναι λεπτό και διάφανο, με μικρές φλέβες να διαφαίνονται.  Οι νευρικές ίνες του νωτιαίου μυελού, αρχίζουν να περιβάλλονται από μυελίνη, μία λιποειδή ουσία που περιβάλλει τον άξονα των νεύρων και επιτρέπει την καλή νευρική αγωγιμότητα. Το έντερο του μωρού σου εξακολουθεί να αναπτύσσεται και βρίσκεται πλέον στην τελική του θέση στην κοιλιακή χώρα. Και κάπως έτσι προχωράει η 17η εβδομάδα!

Τι συμβαίνει στο σώμα σου.

Σε αρκετές γυναίκες, η εγκυμοσύνη έχει αρχίσει να φαίνεται. Αν ειδικά είναι πολύ αδύνατες ή έχουν ξανακάνει μωρό, η κοιλιά τους αρχίζει να στρογγυλεύει. Όπως και να έχει, η ώρα που τα ρούχα σου μάλλον σε σφίγγουν αρκετά στη μέση, έφτασε. Μπορείς να κρατήσεις τη φόρμα σου με ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής για εγκύους, αρκεί πρώτα να πάρεις την έγκριση του γιατρού σου.  Είναι μία καλή ιδέα αφού θα σε βοηθήσει να ενδυναμώσεις την πλάτη και τη μέση και να επανέλθουν γρηγορότερα μετά τον τοκετό!

Η διατροφή σου.

Τα λίπη και τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη διατροφή της εγκύου. Στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, η έγκυος πρέπει να λαμβάνει ποσότητες λίπους που θα την καλύπτουν. Υπάρχουν ορισμένα μικρά μυστικά γι αυτό.  Στο μαγείρεμα για παράδειγμα, χρησιμοποίησε με μέτρο το λάδι. Μία κουταλιά, ίσα που να λιπάνει τον πάτο του σκεύους σου, αρκεί.  Εξερεύνησε και άλλους τρόπους μαγειρέματος, στον ατμό, στο γκριλ, που δεν χρειάζονται τόσο πολύ λίπος. Προτίμησε να φτιάχνεις μόνη σου τα ντρέσινγκ στις σαλάτες σου και χρησιμοποίησε βάσεις με καλά λιπαρά. Εξαιρετικές πηγές λιπαρών οξέων για σένα και το μωρό σου είναι το ελαιόλαδο και άλλα φυσικά φυτικά έλαια. 

Extra tips

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν έχουν τόσο καλή φήμη, γενικότερα. Μία έρευνα στην Ιταλία,  έφερε διαμάχες σχετικά με τα ευρήματα της γύρω από την ασπαρτάμη.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να βλάψουν την υγεία μίας εγκύου ή του εμβρύου της.  Το αντίθετο, πρόσφατα η EFSA (European Food Safety Authority) ανακοίνωσε ότι η ασπαρτάμη είναι αρκετά ασφαλής.

Περισσότερα

Επίλεξε μια συγκεκριμένη εβδομάδα

Σχετικά
Αξιολογήσεις Άρθρου
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.