Μοιράσου το Άρθρο
X

34η Εβδομάδα Κύησης - 3ο Τρίμηνο

Τα πράγματα πλέον κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς μέσα στην κοιλιά σου. Κυρίως διότι όλα είναι σχεδόν έτοιμα! Το μωρό σου είναι περίπου 2,2 κιλά και 45 εκατοστά. Μάθε περισσότερα για το τι συμβαίνει αυτή την εβδομάδα.

Παρασκευή, Δεκέμβριος 7th, 2018

Η ανάπτυξη του μωρού σου

Την 34η εβδομάδα κύησης η φύση έχει προετοιμάσει τα πάντα. Το ίδιο και το σώμα σου. Το μωρό σου έχει ξεκινήσει να παίρνει θέση, και η λεκάνη σου έχει αρχίσει να ανοίγει. Αισθάνεσαι βάρος πια από το μωρό σου και ίσως ένταση κι ένα διάχυτο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Όλα αυτά είναι άκρως φυσιολογικά. Οι πυελικές αρθρώσεις χαλαρώνουν, τραβώντας τους συνδέσμους. Είναι άβολο, το ξέρουμε. Το μωρό μπορεί να έχει ξεκινήσει να κατεβαίνει προς τη λεκάνη σου, αλλά την ολοκληρωμένη θέση του θα την πάρει παρά μόνο λίγες μέρες ή ακόμη και ώρες πριν τις συσπάσεις του τοκετού.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου

Είσαι στην 34η εβδομάδα και από ‘δω και στο εξής θα σου προτείναμε να είσαι γενικά κοντά στον γιατρό και στο μαιευτήριό σου, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε το ανυπόμονο μωρό σου θα αποφασίσει να βγει στον κόσμο! Η άδεια από τη δουλειά σου θα ξεκινήσει από μέρα σε μέρα κι έτσι επιτέλους θα ξεκουραστείς λιγάκι. Πριν ξεκινήσει η άδεια τοκετού, ο εργοδότης σου θα σου ζητήσει να φέρεις το πιστοποιητικό ημερομηνίας τοκετού από τον γυναικολόγο σου. Ρώτησε τον ασφαλιστικό σου φορέα σχετικά με την άδειά σου και τις λεπτομέρειές της.

Η διατροφή σου

Ωδή στους υδατάνθρακες, φίλη μου! Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα καλό πρωινό, μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα ή δημητριακά με φρούτα, ένα φρέσκο χυμό φρούτων και μία μερίδα γαλακτοκομικών. Μην ξεχνάς τις  αμυλούχες  τροφές  να λαμβάνουν περίοπτη θέση στο μεσημεριανό και βραδινό σου πιάτο για να απολαμβάνεις σύνθετους υδατάνθρακες που θα σου δώσουν ενέργεια για περισσότερο χρόνο. Ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες ή όσπρια, όπως φασόλια και φακές, είναι οι σύμμαχοί σου. Ωστόσο, μην το παρακάνεις με τα γλυκά και με σκευάσματα που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σπασμωδικές κινήσεις στο πάγκρεας και αυτό να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία. 

Extra tips

Εάν νιώθεις κάποιες φορές δυσκολία στην αναπνοή, μην ανησυχείς γιατί δεν είσαι η μόνη. Αυτό συμβαίνει γιατί το ολοένα αναπτυσσόμενο μωρό καταλαμβάνει πολύ χώρο μέσα σου και πιθανότατα πιέζει τους πνεύμονες και το διάφραγμά σου. Αποτέλεσμα αυτού? Ένα φυσιολογικό αίσθημα λαχανιάσματος, το οποίο θα εξαφανιστεί όταν το μωρό θα μετακινηθεί πιο κάτω ετοιμάζοντας να κάνει την έξοδό του. Στο μεταξύ, προσπάθησε να βρίσκεις θέσεις που θα επιτρέπουν στους πνεύμονες σου να διαστέλλονται κάθε φορά που θα νιώθεις δυσφορία. Άλλωστε, μην ξεχνάς, ότι είναι σημαντικό το μωρό σου να λαμβάνει όλο το οξυγόνο που χρειάζεται!

Περισσότερα

Επίλεξε μια συγκεκριμένη εβδομάδα

Σχετικά
Αξιολογήσεις Άρθρου
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.