MyFeed Personalized Content
Τι να Περιμένεις κατά την Εγκυμοσύνη σου
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

30η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Βρεφική ανάπτυξη και συμβουλές διατροφής

Κάθε μέρα το μωρό σου μεγαλώνει και προετοιμάζει την είσοδό του στο κόσμο σε περίπου 10 εβδομάδες. Σκέφτεσαι πότε πέρασε ο καιρός ή μήπως ο χρόνος περνά πολύ αργά για έσενα; Κάθε μητέρα το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Διάβασε περισσότερα για αυτήν την εβδομάδα παρακάτω.

2 λεπτά ανάγνωση

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ωωω, τι ήταν αυτό; Ένιωσες κάποια κίνηση που δεν θυμίζει τις συνηθισμένες κλωτσιές; Το μωρό σου μάλλον έχει λόξιγκά. Μπορεί να συμβεί όταν καταπιεί μια μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού. Μπορείς να το ακούσεις όσο καλά μπορείς να το νιώσεις. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς; Όχι, ο λόξιγκάς του, μπορεί να συνδέεται με το ότι το μωρό σου εξασκεί τις αναπνοές του. Αυτήν την εβδομάδα αν το μωρό σου είναι αγόρι, οι όρχεις του αρχίζουν να κατεβαίνουν στο όσχεό. Τα μάτια του μπορούν να ανταποκριθούν στο φως και χαμηλές συχνότητες από συγκεκριμένη μουσική ή οικείες φωνές μπορούν να προκαλέσουν κινήσεις ή αυξημένους παλμούς στο μωρό που φαίνονται μέσα από τον υπέρηχο.

Γραφικό ενός εμβρύου και του ομφάλιου λώρου σε μία στρογγυλή μήτρα.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Λίγες εβδομάδες πριν αντιλήφθηκες τις πρώτες κινήσεις του μωρού σου με ενθουσιασμό. Τώρα οι κινήσεις του, μπορεί να νιώθουν κάτι λιγότερο από ευχάριστες: Ο κόλπος σου έχει πλέον μεγαλώσει τόσο πολύ που όταν σπρώχνει τα πλευρά σου με απότομες κινήσεις μπορεί να πονέσεις.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το φαγητό σου παρέχει διατροφικά στοιχεία που χρειάζεσαι εσύ και το μωρό σου και περαιτέρω θερμίδες που είναι απαραίτητες για να μεγαλώσει. Θυμήσου ότι χρειάζεσαι περισσότερες θερμίδες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου (περίπου 450 παραπάνω από όσο έτρωγες πριν μείνεις έγκυος εάν ξεκίνησες την εγκυμοσύνη σου με φυσιολογικό βάρος). Αυτές τις επιπρόσθετες θερμίδες μπορείς να τις πάρεις είτε μέσα από μια επιπλέον μερίδα φαγητού του συνηθισμένου σου γεύματος, είτε μέσα από κάποιο σνακ. Πως μεταφράζονται αυτές οι θερμίδες σε φαγητό; Ένα σνακ που θα περιλαμβάνει: 3 κράκερς ολικής αλέσεως, 2 φέτες τυρί (60γρ.), 1 μικρό μήλο και ½ αβοκάντο μεταφράζονται ως 450 θερμίδες φαγητού.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αν εργάζεσαι σύντομα θα πάρεις προ-γονική άδεια, αν δηλαδή δεν το έχεις κάνει ακόμα. Κάτσε να απολαύσεις την αλλαγή! Αντιθέτως αν παραμένεις στη δουλεία μέχρι και τη γέννηση του μωρού σου και η εργασία σου απαιτεί να ξοδεύεις πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, μάλλον έχεις αναρωτηθεί αν είναι ασφαλές για το μωρό σου. Η ακτινοβολία από τον υπολογιστή δεν επηρεάζει το έμβρυο αλλά ούτε και τη μητέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κίνδυνου για αποβολή ή άλλων προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη με τον χρόνο που περνάμε μπροστά σε έναν υπολογιστή. Να κάτι λιγότερο για να αγχώνεσαι!

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.