MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τι να περιμένεις σε μία δίδυμη εγκυμοσύνη.

Λοιπόν, τι έκπληξη κι αυτή! Δεν περιμένεις ένα μωρό, αλλά δύο! Το νέο αυτό είναι υπέροχο, αλλά σε προβληματίζει λίγο. Η εγκυμοσύνη σου θα είναι διαφορετική; Δες πώς θα την κατανοήσεις καλύτερα.

3 λεπτά ανάγνωση

Μία στις 80 εγκύους γεννάει δίδυμα. Το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, αλλά συγκαταλέγεται στις «δύσκολες» εγκυμοσύνες. Ευτυχώς, χάρη στη στενή ιατρική παρακολούθηση, οι περισσότερες δίδυμες εγκυμοσύνες δεν παρουσιάζουν προβλήματα.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε δίδυμη κύηση. Η κληρονομικότητα, η ηλικία της μητέρας, η διατροφή της, ακόμη και η ηλιοφάνεια του τόπου που ζει. Βέβαια, τελευταία, λόγω της συχνότερης χρήσης θεραπειών για την υπογονιμότητα, τα επίπεδα πολλαπλών κυήσεων έχουν αυξηθεί.

Τα δύο είδη διδύμων:

 • Τα μονοζυγωτικά ή "αληθινά δίδυμα". Προέρχονται από το ίδιο ωάριο που χωρίζεται στα δύο, μοιάζουν υπερβολικά και έχουν το ίδιο φύλλο.
 • Τα διζυγωτικά ή "ψεύτικα δίδυμα". Προέρχονται από δύο, διαφορετικά ωράρια και μοιάζουν λιγότερο ή περισσότερο. Μπορεί να έχουν διαφορετικό φύλλο.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις για μια δίδυμη κύηση:

 • Κίνδυνοι για τα μωρά:

Σε μία δίδυμη κύηση αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρη γέννηση, μικρό βάρος κατά τη γέννηση, καθυστέρηση ανάπτυξης ενός από τα έμβρυα, εμβρυική δυσχέρεια.

 • Κίνδυνοι για τη μαμά:

Η μαμά μπορεί να παρουσιάσει υπέρταση, διαβήτη, αιμορραγία, οιδήματα, πόνους στην πλάτη, υπερβολική αύξηση βάρους, μεγαλύτερη πιθανότητα για καισαρική.

Συχνή ιατρική παρακολούθηση με:

 • Μηνιαίες και στη συνέχεια διμηνιαίες κλινικές εξετάσεις (σε ορισμένες περιπτώσεις εβδομαδιαίες).
 • Περισσότερα υπερηχογραφήματα για τον έλεγχο της σωστής ανάπτυξης των μωρών.
 • Τοκετός σε μαιευτήριο, που διαθέτει μονάδα ανάνηψης νεογνών.

Δύο φορές περισσότερες προφυλάξεις:

 • Η ξεκούραση είναι απαραίτητη από την αρχή της εγκυμοσύνης. Από τον πέμπτο μήνα ο γιατρός μπορεί να συστήσει περιόδους πλήρους ξεκούρασης, ακόμη και διακοπή της εργασίας με άδεια ασθενείας. Πρέπει να περιορίζονται οι κουραστικές δραστηριότητες και οι μετακινήσεις. 
 • Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το γενικό νομικό πλαίσιο που αφορά την άδεια εγκυμοσύνης μισθωτών εργαζομένων προβλέπει άδεια κύησης – λοχείας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων.
  8 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού
  9 εβδομάδες μετά τον τοκετό
  Μετά την άδεια κύησης-λοχείας, οι εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας μητρότητας διάρκειας έως 9 μηνών από τη ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ. Επιπλέον, κατά την επιστροφή στη δουλειά, οι μητέρες δικαιούνται μειωμένο ωράριο μετ’ αποδοχών. Μπορούν να αποχωρούν καθημερινά από την εργασία τους:
  1 ώρα νωρίτερα για 30 μήνες ή εναλλακτικά
  2 ώρες νωρίτερα για 12 μήνες και 1 ώρα νωρίτερα για 6 μήνες (σύνολο 18 μήνες)
  To μειωμένο ωράριο μπορεί να χορηγηθεί και ως συνεχόμενη άδεια (διάρκειας 3,5 μηνών) ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή εφόσον το ζητήσουν οι μητέρες και συμφωνήσει ο εργοδότης. Για τη δική σου ατομική περίπτωση και για εξειδικευμένες ερωτήσεις καλό θα είναι να απευθυνθείς στον ασφαλιστικό σου φορέα ή στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι, οι οποίοι πιθανώς θα σου δώσουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

 • Είναι απαραίτητη η πλούσια και ισορροπημένη διατροφή για να καλύπτονται οι ανάγκες και των δύο μωρών, χωρίς όμως να παίρνεις υπερβολικό βάρος. Η μελλοντική μαμά δικαιούται περίπου 300 kcal επιπλέον την ημέρα.
 • Σχεδόν πάντα, συνταγογραφούνται στη μητέρα συμπληρώματα διατροφής, όπως σίδηρος, φολικό οξύ, ασβέστιο.
 • Τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού μπορούν να ξεκινήσουν από τον 5ο μήνα.

Ο τοκετός διδύμων:

Αν η δίδυμη κύηση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, ο τοκετός δεν διαφέρει πολύ.

 • Κατά μέσο όρο, ο τοκετός έρχεται μετά από 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης (αντί για 40 σε μία απλή εγκυμοσύνη).
 • Ο φυσικός τοκετός προτιμάται αν τα μωρά κατεβαίνουν σωστά και αν η μαμά δεν έχει προβλήματα υγείας. Θα γίνει καισαρική αν υπάρχει εμβρυική δυσχέρεια ή αν το δεύτερο μωρό δεν γυρίζει προς τα κάτω.

Αν περιμένεις δίδυμα ετοιμάσου να ζήσεις μία απίστευτη περιπέτεια!

 

 

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.