MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ποια είναι τα σημάδια και τα στάδια του τοκετού;

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων συμπτωμάτων, των συσπάσεων και των σταδίων του τοκετού.

3 λεπτά ανάγνωση

Καθώς πλησιάζει η πιθανή ημερομηνία τοκετού, τα επίπεδα του άγχους σου είναι πιθανό να αυξηθούν, όπως και οι ερωτήσεις για το τι πρέπει να περιμένεις. Το να γνωρίζεις τα σημάδια του τοκετού θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για τη μεγάλη μέρα.

 • Ψευδοσυσπάσεις - Οι συσπάσεις Braxton Hicks παρουσιάζονται συνήθως την 24η  εβδομάδα. Οι συσπάσεις αυτές δείχνουν ότι η μήτρα σου «εξασκείται» για τη μεγάλη μέρα, αλλά δεν σημαίνουν ότι είσαι πραγματικά έτοιμη να γεννήσεις. Θα το καταλάβεις γιατί οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν έρχονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, διαρκούν λίγο και, κανονικά, δεν πονούν.   
 • Έξοδος βλέννης – Είναι ένα σημάδι ότι ο τοκετός πλησιάζει. Συμβαίνει όταν αποβάλλεται η βλέννη από την είσοδο του τραχήλου σου αλλά μπορεί να μεσολαβήσουν αρκετές ημέρες μέχρι να ξεκινήσει ο τοκετός.
 • Ρήξη υμένων (σπάσιμο νερών) – Δεν είναι σίγουρο ότι θα σπάσουν τα νερά, αν όμως συμβεί μπορεί να νιώσεις πόνο στην πλάτη σου. Αν τα νερά σου σπάσουν πριν ξεκινήσει ο τοκετός, τηλεφώνησε αμέσως στο γυναικολόγο σου. Η έλλειψη αμνιακού υγρού αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης για το μωρό σου.
 • Συσπάσεις - Οι συσπάσεις με έντονο πόνο σαν της περιόδου είναι τα πρώτα σημάδια ότι ο τοκετός σιγά-σιγά πλησιάζει. Οι συσπάσεις θα γίνουν προοδευτικά πιο δυνατές και έντονες. Αν διαρκούν περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, ο τοκετός μπορεί να έχει αρχίσει και είναι ώρα να τηλεφωνήσεις στο γιατρό ή τη μαία σου.

Αυτοί μπορούν να σου συστήσουν να μείνεις σπίτι μέχρι οι συσπάσεις να φτάσουν να διαρκούν 30-60 δευτερόλεπτα και να έρχονται κάθε πέντε λεπτά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να τους συμβουλευτείς.

 

Ποια είναι τα στάδια του τοκετού;

Πρώτο στάδιο – Το πρώτο στάδιο είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες – σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και μία μέρα ή περισσότερο.

 • Ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται καθώς κατεβαίνει το μωρό
 • Οι συσπάσεις έχουν σταθερό, τακτικό ρυθμό. Είναι εντονότερες, διαρκούν περισσότερο και γίνονται όλο και πιο συχνές χωρίς να σταματούν
 • Η κίνηση θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στον πόνο των συσπάσεων
 • Σπάνε τα νερά σου – αν και σε ορισμένες γυναίκες ο τοκετός αρχίζει χωρίς να σπάσουν τα νερά

Δεύτερο στάδιο – Αυτό το στάδιο του τοκετού είναι όταν ο τράχηλός σου έχει πλήρη διαστολή 10 εκατοστών και μπορεί να διαρκέσει έως δύο ώρες, ιδίως αν πρόκειται για πρώτο τοκετό.

 • Θα νιώσεις την ανάγκη να σπρώξεις, αλλά μην ανησυχήσεις αν δεν συμβεί – η μαία σου θα είναι εκεί για να σε βοηθήσει
 • Ορισμένα μωρά χρειάζονται λίγη βοήθεια για να έρθουν στον κόσμο, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμβρυουλκός ή βεντούζα για να βοηθήσει στα τελευταία στάδια. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να πρέπει να γίνει Καισαρική Τομή, αλλά ο γιατρός σου θα σου εξηγήσει τα πάντα και θα σε καθοδηγήσει

Τρίτο στάδιο – Αυτό το τελευταίο στάδιο του τοκετού έρχεται αφού γεννηθεί το μωρό σου. 

 • Η μήτρα σου θα κάνει μια σύσπαση και θα σπρώξει προς τα έξω τον πλακούντα. Συνήθως γίνεται μια ένεση για να βοηθήσει να βγει ο πλακούντας την ώρα που γεννιέται το μωρό. Διαφορετικά, μπορείς να αφήσεις τη φύση να κάνει τη δουλειά της – αυτό μπορεί να διαρκέσει έως 1 ώρα.
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.