Μοιράσου το Άρθρο
X
Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Ποιες τροφές να αποφεύγω;

Μπορώ να φάω ωμό ψάρι; Μη παστεριωμένα τυριά; Βοδινό καρπάτσιο; Η μητέρα μου λέει ότι στην εποχή της δεν πρόσεχε τι έτρωγε. Γιατί όλες αυτές οι προφυλάξεις τώρα;

Τρίτη, Φεβρουάριος 2nd, 2016

Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο: Στην εγκυμοσύνη, πρέπει να προσέχεις τι τρως.

 

Ορισμένες λοιμώξεις που μεταδίδονται με τα τρόφιμα, όπως η λιστερίωση και η τοξοπλάσμωση, μπορεί να είναι σοβαρές. Μην πανικοβάλλεσαι όμως: Με τις σωστές συνήθειες δεν θα διατρέχεις κανένα κίνδυνο.

Για να αποφύγεις κάθε κίνδυνο λιστερίωσης

Αυτή η ασθένεια οφείλεται σε ένα βακτήριο, τη λιστέρια, που βρίσκεται στο ωμό κρέας, στα θαλασσινά, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα τυριά από μη επεξεργασμένο γάλα… Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από λιστερίωση. Για ένα υγιές άτομο, η συγκεκριμένη λοίμωξη είναι ασήμαντη. Όμως, για μία έγκυο οι κίνδυνοι είναι σοβαροί: αποβολή, πρόωρος τοκετός, αναπνευστική ανεπάρκεια… Τα συμπτώματα της λιστερίωσης μπορεί να περάσουν απαρατήρητα ή να εκδηλωθούν σαν κρύωμα με χαμηλό πυρετό. Εάν σου συμβεί αυτό, μίλησε με τον γιατρό σου, που θα σου ζητήσει να κάνεις εξέταση αίματος, ώστε να επιβεβαιωθεί η παρουσία ή η απουσία του βακτηρίου λιστέρια. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα σου χορηγηθεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Για να εμποδίσεις την εμφάνιση της ασθένειας, είναι απαραίτητο να υιοθετήσεις τις εξής καλές συνήθειες:

  • Να αποφεύγεις όλες τις ωμές τροφές: Γαλακτοκομικά προϊόντα από ωμό γάλα (να προτιμάς τα παστεριωμένα τυριά), ωμά ψάρια (σούσι, καπνιστός σολομός…), ωμά θαλασσινά, ωμό κρέας (καρπάτσιο, ταρτάρ…), ωμά αυγά.
  • Να αποφεύγεις όλα τα αλλαντικά (σαλάμι αέρος, μορταδέλα) και να προτιμάς τα αεροστεγώς συσκευασμένα από τα φρεσκοκομμένα ζαμπόν.
  • Να μαγειρεύεις καλά το κρέας πριν το φας.
  • Να πλένεις καλά τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα ετοιμάσεις.

Το δικό μας κόλπο: Μια κουταλιά της σούπας ξύδι στον γεμάτο με νερό νεροχύτη. Όμως μην τα αφήνεις να μουσκέψουν, για να διατηρούνται οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία τους.

Σοφία, μαμά του Αντρέα

«Η Στεφανία, λογίστρια της επιχείρησής μου και καλή μου φίλη, οργάνωσε ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο για όλους τους συναδέλφους σε ένα εστιατόριο. Στην 5η προσπάθεια να γεμίσω το ποτήρι μου με κρασί, έβαλε τις φωνές, λίγο ζαλισμένη: «Μηηηη!!! Είσαι έγκυος!». Εγώ κοκκίνισα και οι άλλοι έσκασαν στα γέλια…»

Περισσότερα

Σχετικά
Οι μαμάδες κοιτάνε αυτό το άρθρο 0/5
avatar
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.