MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συμβουλές και ιδέες για να φτιάξεις το δωμάτιο του μωρού σου

Σε λίγες εβδομάδες, το μωρό σου θα έρθει στον κόσμο. Έχεις κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να το δεχτείς στο σπίτι;

3 λεπτά ανάγνωση Ιαν. 16, 2018

Από τη στιγμή που ανακάλυψες ότι είσαι έγκυος, ένιωσες μια ακαταμάχητη επιθυμία να υπερχρεώσεις την πιστωτική σου κάρτα για να προσφέρεις στο μωρό σου ένα δωμάτιο και μια γκαρνταρόμπα αντάξια ενός πρίγκιπα ή μίας πριγκίπισσας. Πρόσεχε όμως γιατί μπορεί τελικά να αγοράσεις περισσότερα πράγματα από αυτά που θα χρειαστείς.

Τι έπιπλα χρειάζεται το δωμάτιό του; 

Έπιπλα για το βρεφικό δωμάτιο υπάρχουν για όλα τα γούστα και όλα τα budgets. Πριν όμως ξεκινήσεις τις αγορές έχε υπόψη σου:

 • Η κούνια πρέπει υποχρεωτικά να φέρει πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο U.N.E-EN 716-1/2 και να πληροί τις εξής προδιαγραφές για την ασφάλεια και την άνεση του μωρού σου την ώρα του ύπνου:
  • Στρώμα: Πρέπει να είναι σταθερό και κατάλληλο για το μέγεθος της κούνιας. Εάν είναι υπερβολικά μικρό, υπάρχει κίνδυνος να πιαστούν τα δάχτυλα ή το πόδι του μωρού.
  • Μαξιλάρι: Το πρώτο έτος συνιστάται το μωρό σας να κοιμάται χωρίς μαξιλάρι, γιατί αυτό θα μπορούσε να του προκαλέσει ασφυξία. Αν ωστόσο θέλεις να χρησιμοποιήσεις μαξιλάρι, επέλεξε ένα που να είναι επίπεδο και με οπές εξαερισμού. Από την ηλικία των δύο ετών, το παιδί μπορεί να κοιμάται με μαξιλάρι, αλλά καλύτερα να μην είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μαλακό. 
  • Βαμβακερή κουβέρτα και σεντόνια: Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ βαριά, ώστε να μην επηρεάζουν τη κινητικότητά του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν κάνει κρύο, ντύσε το μωρό με μια ολόσωμη πιτζάμα για να το προστατέψεις από τυχόν κρυολογήματα. Εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, είναι καλύτερο τα σεντόνια να είναι βαμβακερά ή λινά για να μη ζεσταίνεται.
  • Πιαστράκια: Συγκρατούν τα σκεπάσματα, έτσι ώστε το μωρό να μην ξεσκεπαστεί ή να μην μπερδευτεί μέσα σε αυτά.
  • Μουσικο-κινητικά παιχνίδια: Σε συμβουλεύουμε να τοποθετήσεις στην κούνια του ένα με έντονα χρώματα και χαλαρωτική μουσική, ώστε να ηρεμεί και να κοιμάται γρήγορα.
 • Η αλλαξιέρα πρέπει να φέρει την ένδειξη "σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας". Τα πιο πρακτικά μοντέλα διαθέτουν πλαϊνές τσέπες που σου επιτρέπουν να τακτοποιήσεις τα απαραίτητα αξεσουάρ για την αλλαγή της πάνας του μωρού σου. Υπάρχουν πτυσσόμενα μοντέλα που είναι μια καλή λύση για αυτούς που δεν έχουν πολύ χώρο.
 • Είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα μεγάλο και πρακτικό έπιπλο, παρά πολλά μικρά έπιπλα, τα οποία καταλαμβάνουν χώρο και προσφέρουν ελάχιστη χωρητικότητα. Ο ιδανικός συνδυασμός, λοιπόν, είναι να φτιάξεις ένα όμορφο και πρακτικό δωμάτιο.

Να είσαι προσεκτική εάν αγοράσεις ή χρησιμοποιήσεις μεταχειρισμένα έπιπλα. Βεβαιώσου ότι είναι ανθεκτικά και συμμορφώνονται με τα ισχύοντα πρότυπα. Εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιήσεις την κούνια που είχες ως παιδί, βεβαιώσου ότι είναι αρκετά σταθερή, ότι η απόσταση που έχουν τα κάγκελα μεταξύ τους είναι μεταξύ 4,5 και 6,5 εκ. και ότι έχει ύψος τουλάχιστον 60 εκ.

Μην ξεχνάς επίσης ότι υπάρχουν μετατρέψιμα έπιπλα, τα οποία μπορούν να μεταμορφωθούν καθώς το παιδί μεγαλώνει: η κούνια γίνεται κρεβάτι, η αλλαξιέρα, σιφινιέρα... Αναμφισβήτητα προϋποθέτουν μια κάπως μεγαλύτερη επένδυση από τα κλασικά έπιπλα, αλλά πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη επένδυση!