MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η μαγεία του αμνιακού υγρού

Μάθε τι ρόλο παίζει το αμνιακό υγρό στην ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού σου και πως συμβάλλει στο μαγικό δεσμό σας.

3 λεπτά ανάγνωση

Η ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού

Οι αισθήσεις του μωρού ξεκινάνε να αναπτύσσονται στην πρώιμη φάση της εγκυμοσύνης και εξελίσσονται κάθε εβδομάδα. Ήδη από την 4η εβδομάδα αρχίζει η δημιουργία του εσωτερικού του αυτιού, των ματιών και της γλώσσας. Καθώς οι εβδομάδες περνάνε εμφανίζονται οι πρώτες αισθήσεις: η γεύση, η όσφρηση και η αφή. Από την 24η εβδομάδα, αναπτύσσονται οι «συνειδητές» αντιλήψεις, δηλαδή αυτές που κάνουν το μωρό να ανταποκριθεί σε ένα ερέθισμα των αισθήσεων.

Τι είναι το αμνιακό υγρό;

Το αμνιακό υγρό γεμίζει τον αμνιακό σάκο, μέσα στον οποίο αναπτύσσεται το μωρό. Η αποστολή του είναι να το προστατεύει από χτυπήματα, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, θορύβους… είναι ένα είδος προστατευτικού διχτυού, αλλά πάνω από όλα, συμβάλλει στην επικοινωνία με τον κόσμο. Χάρη σε αυτό, το μωρό, βδομάδα με τη βδομάδα, αναπτύσσει τις αισθήσεις του, ειδικά τη γεύση, καθώς από την 13η εβδομάδα καταπίνει και εισπνέει αυτό το ελαφρά γλυκό υγρό, που αποτελείται από αρωματικά μόρια.

Βδομάδα με τη βδομάδα…

Ο δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό ισχυροποιείται καθώς το μωρό αναπτύσσεται:

 • Τα συναισθήματα. Θα δεις ότι πολύ σύντομα ένας ιδιαίτερος ψυχολογικός δεσμός δημιουργείται ανάμεσα σε εσένα και το μικρό σου. Αντιλαμβάνεται τις κινήσεις σου, συνηθίζει τον τρόπο που μιλάς και κινείσαι, αλλά καταγράφει επίσης το γενικό περιβάλλον, τις συνέπειες του στρες αλλά και ταυτόχρονα τις συναισθηματικές σου διακυμάνσεις μέσω της παραγωγής σχετικών ουσιών στο σώμα σου, όπως η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη. Για αυτό είναι απαραίτητο να είσαι χαλαρή και να αποφεύγεις κάθε αιτία άγχους.
 • Το φαγητό. Όταν τρως, τα αρωματικά μόρια του φαγητού σου περνάνε στο αίμα και φθάνουν στο μωρό μέσω του πλακούντα ή του αμνιακού υγρού. Από τον πέμπτο μήνα της κύησης, το μικρό σου είναι σε θέση να θυμάται αργότερα αυτές τις γεύσεις. Επομένως, ακολούθησε μία διατροφή με ποικιλία τροφών και απόλαυσέ την. Είναι ιδανικό για τη σωστή ανάπτυξη της γευστικής αντίληψης του μωρού και αργότερα της αποδοχής διαφορετικών γεύσεων και συνεπώς της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής!
 • Οι κινήσεις. Η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται από την έβδομη εβδομάδα κύησης, δηλαδή πιο νωρίς από όλες τις άλλες αισθήσεις και το μωρό είναι ικανό σιγά-σιγά να αισθανθεί τις πιέσεις και τα χάδια στην κοιλιά της μαμάς. Από τον 6ο μήνα της κύησης, ανακαλύπτει πλέον μόνο του τις αισθήσεις του, πιπιλώντας τον αντίχειρά του ή κρατώντας τα ποδαράκια του, και καθώς περνά ο καιρός αντιδρά όλο και πιο έντονα στο δικό σου άγγιγμα.
 • Ήχος. Από τον έκτο μήνα, το μωρό μπορεί να αντιληφθεί πολλαπλούς ήχους από την καθημερινή ζωή: τη φωνή σου, τη φωνή του μπαμπά του, τη μουσική και βέβαια το μοναδικό χτύπο της καρδιάς σου… Αρχίζει ακόμη και να αντιδρά σε αυτά τα ερεθίσματα με κινήσεις ή αυξάνοντας τους χτύπους της καρδούλας! Μίλα του και βάλε του να ακούσει μουσική, θα του αρέσει πολύ
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.