Μοιράσου το Άρθρο
X
Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Ασβέστιο & μαγνήσιο: ο ρόλος τους στην εγκυμοσύνη

Η καλή υγεία τόσο της εγκύου όσο και του βρέφους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την περίοδο αυτή οι ανάγκες του οργανισμού για διατροφικά στοιχεία διαφοροποιούνται κυρίως λόγω των αναγκών του αναπτυσσόμενου βρέφους. Αυτό που χρειάζεται είναι μια, θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών που θα καλύπτει τις ανάγκες αυτές.

Δευτέρα, Δεκέμβριος 11th, 2017

Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Ορισμένα από τα κύρια διατροφικά στοιχεία εκτός από το σίδηρο και το Φυλλικό οξύ που πρέπει να καλυφθούν είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και όχι μόνο. Ειδικά στη περίοδο της εγκυμοσύνης  το χρειάζεται τόσο η μητέρα για να προστατεύσει το σκελετό της όσο και το βρέφος για την ανάπτυξή του. Παράλληλα το ασβέστιο βοηθάει στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού για παραγωγή ενέργειας αλλά και την ομαλή λειτουργία των μυών που για την έγκυο γυναίκα είναι πολύ σημαντική αφού μέρα με τη μέρα πρέπει να υποστηρίξει το αυξανόμενο βάρος της.  Είναι γνωστό ότι καλή και απορροφήσιμη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) και περίπου 3-4 μερίδες είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά ή δεν είναι εύκολο να φτάσουν αυτή τη ποσότητα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκτός από τα γαλακτοκομικά, πολύ καλή πηγή ασβεστίου και μάλιστα απορροφήσιμου είναι και ένα νερό που από τη φύση του είναι πλούσιο σε ασβέστιο όπως το Contrex. 1 λίτρο Contrex καλύπτει το 58% ΔΤΑ σε ασβέστιο και μάλιστα χωρίς καθόλου λιπαρά και θερμίδες που αν η έγκυος ακολουθεί ένα αυστηρά θερμιδικό πλάνο διατροφής, τότε σίγουρα την ενδιαφέρει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η απορρόφηση του ασβεστίου που βρίσκεται στο πλούσιο σε ασβέστιο μεταλλικό νερό, είναι πολύ καλή και μάλιστα αυξάνεται κατά περίπου 25% όταν καταναλώνεται μαζί με κάποιο γεύμα.

Το μαγνήσιο από την άλλη πλευρά συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Βοηθά στην μείωση της κόπωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη μιας ομαλής ψυχολογικής κατάστασης που σίγουρα μια έγκυος χρειάζεται. Μαγνήσιο υπάρχει κυρίως σε ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά και κακάο.  Μη ξεχνάμε όμως και το φυσικό μεταλλικό νερό που είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο όπως το Contrex, που με 1 λίτρο καλύπτει το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μαγνησίου.

Με απλά λόγια, η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να διακατέχεται από ποικιλία και έξυπνες επιλογές που θα καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες την μητέρας και του βρέφους, αλλά θα προστατέψουν και το σώμα της γυναίκας.

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Περισσότερα

Σχετικά
Οι μαμάδες κοιτάνε αυτό το άρθρο 0/5
avatar
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.